Tuhannet burundilaiset paenneet vaaliväkivaltaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tuhannet burundilaiset paenneet vaaliväkivaltaa

Myös presidentin ilmoitus pyrkiä kolmannelle kaudelle aiheuttaa levottomuutta.

Lähes 15 000 burundilaista on paennut naapurimaihin Ruandaan ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan vaaliväkivallan vuoksi. Määrän uskotaan kasvavan vaalien lähestyessä kymmenillä tuhansilla.

Burundin on määrä pitää presidentinvaalit, parlamenttivaalit, senaatin vaalit ja paikallisneuvostojen vaalit touko–heinäkuussa. Vaalien alla opposition kannattajien ja esimerkiksi journalistien häirintä on kuitenkin lisääntynyt. Monen pakolaisen mukaan paon syynä on Imbonerakure, valtapuolueen nuorisosiipi, jota on syytetty jopa opposition kannattajien tapoista.

Levottomuudet lisääntyivät maassa viime viikonloppuna, kun istuva presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti pyrkivänsä vaaleissa kolmannelle kaudelle. Vastustajat sanovat, että Burundin perustuslain mukaan kausia saa olla korkeintaan kaksi, mutta Nkurunzizan kannattajien mukaan tämän ensimmäistä kautta ei lasketa, koska silloin valinnan tekivät kansanedustajat, eikä varsinaisia vaaleja järjestetty.

Viikonloppuna maassa on ollut rajuja kahakoita mielenosoittajien ja poliisin välillä. Aktivistien mukaan ainakin viisi ihmistä on kuollut, kertoo uutistoimisto Reuters. Osa kuolleista uskotaan olevan Imbonerakuren uhreja.

Epävakaudella voi olla kauaskantoiset vaikutukset, sillä Burundi on toipumassa 12-vuotisesta sisällissodasta, joka leimahtaessaan uudelleen voisi luoda epävakautta myös naapurimaissa. Vuonna 2005 päättyneen sodan osapuolina olivat hutut ja tutsit.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia