Tšadjärvellä kypsyy nälkäkatastrofi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tšadjärvellä kypsyy nälkäkatastrofi

"Näin aikuisia, jotka eivät pysyneet jalollaan, ja kun kysyin, missä kaikki pikkulapset ovat, minulle vastattiin, että he ovat kuolleet nälkään", kertoo YK:n apulaispääsihteeri Toby Lanzer vierailustaan Pohjois-Nigeriaan.

(IPS) -- "Näin aikuisia, jotka eivät pysyneet jalollaan, ja kun kysyin, missä kaikki pikkulapset ovat, minulle vastattiin, että he ovat kuolleet nälkään", kertoo YK:n apulaispääsihteeri Toby Lanzer vierailustaan Baman kaupunkiin Pohjois-Nigeriassa viime vuoden lopulla.

Hänen mukaansa Tšadjärven ympäristössä Afrikan keskiosissa on yli 10 miljoonaa ihmistä avun tarpeessa ja heistä yli 7 miljoonaa kärsii vakavasta ruokapulasta. Katastrofin taustalla vaikuttavat ankara köyhyys, ilmastonmuutos ja väkivaltaisten ääriliikkeiden toiminta.

Ilman apua alueella kuolee tänä vuonna puoli miljoonaa lasta, Lanzer ennustaa.

Alueen asukkaista 85 prosenttia elää maataloudesta, joka on sään ja Boko Haramin kaltaisten terroristiryhmien armoilla. Jos ihmiset eivät uskalla liikkua, kylvöt jäävät tekemättä, eikä satoakaan saada. Näin on Lanzerin mukaan käynyt kolmesti peräkkäin.

"Sama pätee karjaan: liikkumattomuus sairastuttaa eläimet, ja elinkeino tuhoutuu", hän jatkaa.

Tšadjärven ympäristössä kypsyvä kriisi kuuluu maailman pahimpiin ja vähiten raportoituihin, International Peace Instituten humanitaarisen työn johtaja Els Debuf sanoo.

Hän muistuttaa, että alueen äärimmäisestä köyhyydestä huolimatta siellä majoittuu 2,5 miljoonaa pakolaista tai maansisäistä evakkoa. Kansainvälinen kokous alueen auttamiseksi on määrä pitää Oslossa 24. helmikuuta.

Tšadjärven allaskomission jäsenmaat ovat Kamerun, Keski-Afrikan tasavalta, Libya, Nigeria, Niger ja Tšad.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia