Uutiset

"Torikokouksen häätö rikkoo kokoontumisvapautta"

Julkinen valta yrittää aktivoida kansalaisia osallistumaan, mutta Helsinki estää Torikokouksen mielenilmauksen, Jouko Kämäräinen kirjoittaa.

Helsingin rakennusviraston päätös purkaa syksystä asti jatkunut Occupy Helsinki -mielenosoitus rikkoo hallitusmuodossa turvattua kokoontumisvapautta, sanoo Elonkehä-lehden vastaava päätoimittaja Jouko Kämäräinen verkkolehti Fifissä.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston ja kaupungin tulkinta, että "tulipaikka, teltat, vaunut tai katokset eivät ole kokoontumislain tarkoittamia kokousvälineitä", on ristiriidassa kokoontumislain kanssa.

Suomen lainsäädännön mukaan myös tilapäiset rakennelmat ovat sallittuja, Kämäräinen muistuttaa.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston linjaus on hämmentävä, koska samaan aikaan on vireillä useita virallisia kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen tähtääviä julkisen vallan hankkeita. Näiden hankkeiden avainkäsitteitä ovat avoimuus, demokratia, aktiivinen osallisuus, vuorovaikutus ja yhteisöllisyys.

Ongelmiin törmätään Kämäräisen mukaan silloin, kun kansalaistoiminta muuttuu todelliseksi ja kansalaisiin iskostettu vahva side "suomalaisen tapakulttuurin staattiseen hygieniatasapainotilaan rikkoutuu", eivätkä aktivistit ymmärrä, "että Suomessa asiat hoidetaan sisäpiirien kesken siististi kabineteissa, ei vallan monumenttien väliin istutetulla tasaisella, vihreällä nurmikolla".

demokratiakansalaisyhteiskuntalaki Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.