Uutiset

"Torikokouksen häätö rikkoo kokoontumisvapautta"

Julkinen valta yrittää aktivoida kansalaisia osallistumaan, mutta Helsinki estää Torikokouksen mielenilmauksen, Jouko Kämäräinen kirjoittaa.

Helsingin rakennusviraston päätös purkaa syksystä asti jatkunut Occupy Helsinki -mielenosoitus rikkoo hallitusmuodossa turvattua kokoontumisvapautta, sanoo Elonkehä-lehden vastaava päätoimittaja Jouko Kämäräinen verkkolehti Fifissä.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston ja kaupungin tulkinta, että "tulipaikka, teltat, vaunut tai katokset eivät ole kokoontumislain tarkoittamia kokousvälineitä", on ristiriidassa kokoontumislain kanssa.

Suomen lainsäädännön mukaan myös tilapäiset rakennelmat ovat sallittuja, Kämäräinen muistuttaa.

Kämäräisen mukaan rakennusviraston linjaus on hämmentävä, koska samaan aikaan on vireillä useita virallisia kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen tähtääviä julkisen vallan hankkeita. Näiden hankkeiden avainkäsitteitä ovat avoimuus, demokratia, aktiivinen osallisuus, vuorovaikutus ja yhteisöllisyys.

Ongelmiin törmätään Kämäräisen mukaan silloin, kun kansalaistoiminta muuttuu todelliseksi ja kansalaisiin iskostettu vahva side "suomalaisen tapakulttuurin staattiseen hygieniatasapainotilaan rikkoutuu", eivätkä aktivistit ymmärrä, "että Suomessa asiat hoidetaan sisäpiirien kesken siististi kabineteissa, ei vallan monumenttien väliin istutetulla tasaisella, vihreällä nurmikolla".

demokratiakansalaisyhteiskuntalaki Suomi

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.