Toimittajien pidätykset huolestuttavat Iranissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Toimittajien pidätykset huolestuttavat Iranissa

Osa on saanut syytteen esimerkiksi valheiden levittämisestä, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä tai levottomuuden luomisesta yleisön mieliin

Ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan Iranin lisääntyneistä toimittajien pidätyksistä. Viime kuukausina on pidätetty ainakin kymmenen toimittajaa ja ainakin seitsemän on kutsuttu kuultavaksi, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW).

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iranissa vallitsee tällä hetkellä täydellinen nollatoleranssi viranomaisten kritisoinnille. Toimittajat ja ulkomaankirjeenvaihtajat ovat kohdanneet häirintää, pidätyksiä ja vangitsemisia työnsä vuoksi.

Osa on saanut syytteen esimerkiksi valheiden levittämisestä, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä tai levottomuuden luomisesta yleisön mieliin, järjestö kertoo.

Iranin uudeksi presidentiksi valittiin viima vuonna maltillisena pidetyn Hassan Rouhanin, mikä herätti toiveen vapauden lisääntymisestä. Maa myös vapautti mielipidevankeja viime vuonna.

Viranomaiset kuitenkin ovat vain lisänneet sortoa murskatakseen nämä toiveet, Amnesty toteaa.

Yksi viimeisimmistä pidätyksistä tapahtui, kun Washington Postin yhdysvaltalais-iranilainen kirjeenvaihtaja Jason Rezaian ja tämä vaimo Yeganeh Salehi pidätettiin heinäkuussa. Tuomioistuin on kieltäytynyt antamasta heistä lisätietoja ennen kuin tutkinta on päättynyt.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia