Toimittajan työ on hengenvaarallista Hondurasissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Toimittajan työ on hengenvaarallista Hondurasissa

Rikollisjengien toiminta uhkaa myös toimittajia eivätkä viranomaiset suojele heitä riittävästi.

(IPS) -- Journalistin ammatti on muuttunut Hondurasissa hengenvaaralliseksi ja vaatii uudenlaisia selviytymismenetelmiä. Televisiotoimittaja Ricardo Matute joutui lokakuussa rikollisjengin sieppaamaksi ja olisi päässyt hengestään ilman kollegojensa apua.

TV5:n aamu-uutisten toimittaja Matute osui ryhmänsä kanssa kolaripaikalle kotikaupunkinsa San Pedro Sulan kadulla lokakuisena aamuyönä. Matute ryhtyi soittamaan ambulanssia tajuamatta, että kolariautossa olleet neljä miestä kuuluivat pahamaineiseen rikollisjengiin.

Puhelusta säikähtäneet jengiläiset ampuivat Matutea kaulaan, pakottivat hänet takaisin tv-ryhmän autoon ja kaappasivat sen.

Onnettomuuspaikalle ehtineet muut toimittajat lähtivät seuraamaan autoa, joka lopulta suistui tieltä, ja jengiläiset pötkivät pakoon. Ilman näitä tapahtumia Matute sekä hänen kuvaajansa ja kuljettajansa olisi todennäköisesti tapettu.

Valtio ei suojele

Tapahtumiin osallistuneiden toimittajien mukaan vieressä oli sotilasrakennus, mutta sieltä ei reagoitu tilanteeseen eivätkä viranomaiset vastanneet avunpyyntöihin. "Valtio ei suojele meitä, vaan käy kimppuumme", eräs nimettömänä pysyttelevä journalisti sanoo.

Hondurasin suurimman tv-yhtiön Televicentron palveluksessa ollut Matute on kuitenkin päässyt valtion suojeluohjelmaan. Siitä säädettiin hiljan laki turvaksi ihmisoikeuspuolustajille, toimittajille ja oikeuslaitoksen palvelijoille.

Matutea kehotettiin hakeutumaan suojeluun, koska viranomaiset julkistivat päivää välikohtauksen jälkeen turvakameran nauhan, jossa näkyi Mara 18 -jengin jäseniä automaattiaseiden kanssa.

Hondurasin suurimmat rikollisjengit ovat Mara Salvatrucha eli MS-13 ja Mara 18, jota pidetään väkivaltaisimpana. Ne ovat jakaneet suurimmat kaupungit keskenään ja harjoittavat muun muassa palkkamurhaamista, huumekauppaa, sieppauksia, rahanpesua ja kidutusta.

Maailman murhapääkaupunki

"Ennen saatoimme tehdä työtä normaalisti, mutta tilanne on muuttunut varsinkin yöllisissä uutispartioissa. Meidän on opittava kiertämään vaaralliset paikat ja jengien alueille menemme vain isommissa ryhmissä", kertoo Matuten nuori kollega Mai Ling Coto.

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan Honduras kuuluu maailman väkivaltaisimpiin maihin. Vajaan miljoonan asukkaan San Pedro Sula on sen vilkkain talouskeskus ja maailman murhapääkaupunki. Vuonna 2015 siellä tehtiin 110 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti.

Hondurasilainen sananvapausjärjestö C-Libre laskee, että vuosina 2001–2015 maassa murhattiin 63 journalistia ja some-aktivistia. Tapauksista vain neljä johti oikeuskäsittelyyn ja kahdessa päästiin tuomiolle asti. Silloinkin murhan tilaajat jäivät piiloon.

Pelkästään vuonna 2015 murhattiin 11 median työntekijää, useimmat pääkaupunki Tegucigalpan ulkopuolella.

"Valtaapitävien ohella toimittajien on nykyisin käsiteltävä silkkihansikkain myös tavallisia rikollisia, emmekä saa mitään todellista suojaa viranomaisilta", TV5:n uutistoimituksen päällikkö Juan Carlos Sierra valittaa.

Ihmisoikeusraporttien mukaan Hondurasin sananvapauden pahimmat uhkaajat ovat korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia