Uutiset Honduras ja ihmisoikeudet

Toimittajan työ on hengenvaarallista Hondurasissa

Rikollisjengien toiminta uhkaa myös toimittajia eivätkä viranomaiset suojele heitä riittävästi.
Hondurasin pääkaupungin Tegucigalpan syyttäjänviraston edustalla järjestettiin huhtikuussa mielenilmaus, jossa paikalle tuotiin murhattujen toimittajien kuvilla varustettuja ruumisarkkuja. (Kuva: Proceso Digital / IPS)

(IPS) -- Journalistin ammatti on muuttunut Hondurasissa hengenvaaralliseksi ja vaatii uudenlaisia selviytymismenetelmiä. Televisiotoimittaja Ricardo Matute joutui lokakuussa rikollisjengin sieppaamaksi ja olisi päässyt hengestään ilman kollegojensa apua.

TV5:n aamu-uutisten toimittaja Matute osui ryhmänsä kanssa kolaripaikalle kotikaupunkinsa San Pedro Sulan kadulla lokakuisena aamuyönä. Matute ryhtyi soittamaan ambulanssia tajuamatta, että kolariautossa olleet neljä miestä kuuluivat pahamaineiseen rikollisjengiin.

Puhelusta säikähtäneet jengiläiset ampuivat Matutea kaulaan, pakottivat hänet takaisin tv-ryhmän autoon ja kaappasivat sen.

Onnettomuuspaikalle ehtineet muut toimittajat lähtivät seuraamaan autoa, joka lopulta suistui tieltä, ja jengiläiset pötkivät pakoon. Ilman näitä tapahtumia Matute sekä hänen kuvaajansa ja kuljettajansa olisi todennäköisesti tapettu.

Valtio ei suojele

Tapahtumiin osallistuneiden toimittajien mukaan vieressä oli sotilasrakennus, mutta sieltä ei reagoitu tilanteeseen eivätkä viranomaiset vastanneet avunpyyntöihin. "Valtio ei suojele meitä, vaan käy kimppuumme", eräs nimettömänä pysyttelevä journalisti sanoo.

Hondurasin suurimman tv-yhtiön Televicentron palveluksessa ollut Matute on kuitenkin päässyt valtion suojeluohjelmaan. Siitä säädettiin hiljan laki turvaksi ihmisoikeuspuolustajille, toimittajille ja oikeuslaitoksen palvelijoille.

Matutea kehotettiin hakeutumaan suojeluun, koska viranomaiset julkistivat päivää välikohtauksen jälkeen turvakameran nauhan, jossa näkyi Mara 18 -jengin jäseniä automaattiaseiden kanssa.

Hondurasin suurimmat rikollisjengit ovat Mara Salvatrucha eli MS-13 ja Mara 18, jota pidetään väkivaltaisimpana. Ne ovat jakaneet suurimmat kaupungit keskenään ja harjoittavat muun muassa palkkamurhaamista, huumekauppaa, sieppauksia, rahanpesua ja kidutusta.

Maailman murhapääkaupunki

"Ennen saatoimme tehdä työtä normaalisti, mutta tilanne on muuttunut varsinkin yöllisissä uutispartioissa. Meidän on opittava kiertämään vaaralliset paikat ja jengien alueille menemme vain isommissa ryhmissä", kertoo Matuten nuori kollega Mai Ling Coto.

Yli kahdeksan miljoonan asukkaan Honduras kuuluu maailman väkivaltaisimpiin maihin. Vajaan miljoonan asukkaan San Pedro Sula on sen vilkkain talouskeskus ja maailman murhapääkaupunki. Vuonna 2015 siellä tehtiin 110 henkirikosta 100 000:ta asukasta kohti.

Hondurasilainen sananvapausjärjestö C-Libre laskee, että vuosina 2001–2015 maassa murhattiin 63 journalistia ja some-aktivistia. Tapauksista vain neljä johti oikeuskäsittelyyn ja kahdessa päästiin tuomiolle asti. Silloinkin murhan tilaajat jäivät piiloon.

Pelkästään vuonna 2015 murhattiin 11 median työntekijää, useimmat pääkaupunki Tegucigalpan ulkopuolella.

"Valtaapitävien ohella toimittajien on nykyisin käsiteltävä silkkihansikkain myös tavallisia rikollisia, emmekä saa mitään todellista suojaa viranomaisilta", TV5:n uutistoimituksen päällikkö Juan Carlos Sierra valittaa.

Ihmisoikeusraporttien mukaan Hondurasin sananvapauden pahimmat uhkaajat ovat korruptio ja järjestäytynyt rikollisuus.

Honduras ja ihmisoikeudet mediasananvapauslakioikeus ja rikos Honduras Suomen IPS

Lue myös

Nuori nainen puhumassa mikkiin
Bertha Zúñiga on kampanjoinut äitinsä Berta Cáceresin murhan selvittämisen puolesta.
(Kuva:
angelamcave
/
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Murhatun hondurasilaisen aktivistin tytärtä vastaan hyökättiin

Bertha Zúñiga johtaa äitinsä perustamaa Copinh-alkuperäiskansajärjestöä. Viime viikolla hänkin oli menettää henkensä.

Välimeri koitunut tänä vuonna yli 150 siirtolaislapsen kohtaloksi

Lähes 37 000 ihmistä on saapunut tänä vuonna Eurooppaan keskisen Välimeren reittiä. Etenkin lasten määrä on kasvanut.
(Kuva: Daniel Cima / Comisión Interamericana de Derechos Humanos / CC BY 2.0)

Berta Cáceresin murha yhä selvittämättä

Osittain suomalaisrahoitteista patohanketta vastustaneen hondurasilaisaktivistin kuolemasta tulee kuluneeksi vuosi. Pidätyksiä on tehty mutta tuomioita ei ole annettu.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.