Tieto voi vakuuttaa ilmastonmuutoksen epäilijätkin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tieto voi vakuuttaa ilmastonmuutoksen epäilijätkin

Tutkimuksen mukaan osa konservatiiveistakin voidaan kääntää ilmastonmuutokseen uskovien puolelle, mikäli he saavat tietoa asiasta.

Ilmastotietous voi olla poliittista ideologiaa vahvempi tekijä ilmastonmuutosuskomuksissa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

European Journal of Social Psychology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 335 australialaisen ilmastonmuutosnäkemyksiä. Tarkoituksena oli selvittää, miten paljon ideologia ja tieto vaikuttavat siihen, mitä ihmiset ilmastonmuutoksesta ajattelevat.

Tutkituilta kysyttiin muun muassa, paljonko he kokevat tietävänsä ilmastonmuutoksesta, mitkä ovat kasvihuonekaasujen lisääntymiseen vaikuttavia tekijöitä ja millainen ideologia heillä on.

Perinteisessä ideologisessa jaottelussa liberaalit uskovat ilmastonmuutokseen ja ihmisen osuuteen siinä, konservatiivit taas epäilevät. Tieto voi kuitenkin auttaa epäilijöidenkin vakuuttamisessa, tutkimuksesta selviää.

Liberaalistyyppisesti ajattelevat, niin sanotut kommunitaarit, uskovat ilmastonmuutokseen tutkimuksen mukaan riippumatta siitä, paljonko heillä on tietoa ilmastosta. Konservatiivien kohdalla sen sijaan on hajontaa. Niin kutsutut konservatiivi-individualistit, uskovat usein ilmastonmuutokseen siinä tapauksessa, että heillä on siitä tietoa.

Sen sijaan niin sanotuilla hierarkistikonservatiiveilla, eli luokkayhteiskuntaan uskovilla, käsitys omasta ilmastotietämyksestä vaikutti siihen, uskoivatko he ilmastonmuutoksen olevan ihmisen aiheuttama vai ei. Usko omaan tietämykseen sai heidät uskomaan vääriä asioita ilmastonmuutoksesta, tutkimuksessa kerrotaan.

Tutkimuksen mukaan tulokset tarkoittavat, että ilmastonmuutostiedolla voidaan vaikuttaa siihen, miten ilmastonmuutoksesta julkisuudessa keskustellaan.

Tutkimuksesta kertoi Guardian-lehti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia