TI: Korruptio lisää populismin suosiota | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

TI: Korruptio lisää populismin suosiota

Transparency International -järjestön indeksin mukaan korruptioon kyllästyneet kansalaiset kääntyvät usein populististen johtajien puoleen – huonoin tuloksin.

Suurin osa maailman maista pärjää huonosti tämänvuotisessa Transparency International (TI) -järjestön korruptioindeksissä.

Indeksin mukaan yli kaksi kolmasosaa tutkitusta 176 maasta saa alle puolet sadasta mahdollisesta pisteestä. Mikään maa ei saa täysiä pisteitä ja useampi maa on huonontanut tulostaan kuin parantanut sitä viime vuoteen verrattuna.

Vuosittain julkaistavassa TI:n korruptioindeksissä mitataan asiantuntijoiden käsityksiä julkisen sektorin korruptiosta. Parhaita maita ovat tänä vuonna jaetulla ykkössijalla Tanska ja Uusi-Seelanti ja niiden jälkeen Suomi. Korruptoitunein maa on Somalia, joka sai vain kymmenen pistettä sadasta. Sen jälkeen tulevat Etelä-Sudan, Pohjois-Korea ja Syyria.

TI:n mukaan tulokset osoittavat, että etenkin korruption ja epätasa-arvon välillä on yhteys. Ne ruokkivat toisiaan ja luovat noidankehän, jossa valta ja vauraus jakautuvat epätasaisesti.

Kun perinteiset poliitikot eivät pysty puuttumaan korruptioon, kansalaiset muuttuvat kyynisiksi ja kääntyvät autokraattisten ja populististen johtajien puoleen. Nämä eivät kuitenkaan paranna tilannetta, vaan paremminkin esimerkiksi heikentävät lehdistönvapautta ja pyrkivät oikeuslaitoksen riippumattomuuden rajoittamiseen, TI sanoo tiedotteessaan. Sen osoittaa esimerkiksi Turkin ja Unkarin pisteiden viime vuosien lasku indeksissä.

"Vain siellä, missä on ilmaisunvapaus, läpinäkyvyys kaikissa poliittisissa prosesseissa ja vahvat demokraattiset instituutiot, voivat kansalaisyhteiskunta ja media asettaa vallassa olevat tilille ja korruptiota vastaan voidaan taistella menestyksekkäästi", sanoo TI:n johtaja José Ugaz.

Suomi sai indeksissä 89 pistettä sadasta. Se menetti viime vuoteen verrattuna yhden pisteen ja yhden sijan.

"Esimerkiksi virkarikosepäilyt ovat kasvaneet viime vuosien aikana tasaisesti. Näiden tilastojen valossa sijoituksen tippuminen ei yllätä. Myös mediassa näkyvästi viime vuosien aikana esillä olleet laajat korruptioon liittyvät skandaalit ovat varmasti vaikuttaneet sijoituksen tippumiseen", toteaa Transparency International Suomi ry:n puheenjohtaja Tommi Niinimäki järjestön tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia