Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Thaimaalaiset seksityöntekijät voivat Suomessa huonoimmin

Pro-tukipisteen ja THL:n tutkimuksen mukaan noin puolet seksityöläisistä on tyytyväisiä elämäänsä.
(Kuva: Sarah-Ji / cc 2.0)

Noin puolet Suomen seksityöntekijöistä on tyytyväisiä elämäänsä ja lähes kaksi kolmasosaa myös taloudelliseen tilanteeseensa, käy ilmi Pro-tukipisteen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta (pdf).

Tutkimuksen mukaan seksityöläisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät riskit kasautuvat kuitenkin tiettyihin ryhmiin.

Tutkimuskyselyyn osallistuneet thaikieliset vastaajat kokivat terveytensä, toimintakykynsä ja toimeentulonsa muita ryhmiä huonommaksi. He olivat myös saaneet rokotteita ja käyneet infektiotautitesteissä muita harvemmin. Venäjänkieliset puolestaan voivat tutkimuksen mukaan keskimäärin muita paremmin.

Kaikki vastaajat kokivat vaikeaksi puhua seksityöstä lääkärille. Moni jääkin terveyspalveluiden ulkopuolelle: yli puolella venäjäksi ja englanniksi vastanneista ei ollut suomalaista Kela-korttia. Tutkijoiden mukaan infektiotautien torjunnan kannalta olisi kuitenkin tärkeää, että seksityöntekijät saisivat matalan kynnyksen palveluita.

Tutkimukseen osallistui 234 henkilöä, joista suurin osa vastasi suomen, thain tai venäjän kielellä.

työterveys Suomi Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.