Tasa-arvo sekoittaa Venezuelan vaalikuvioita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tasa-arvo sekoittaa Venezuelan vaalikuvioita

Viime hetken päätös, joka edellyttää nais- ja miesehdokkaita saman verran, sekoittaa Venezuelan valmistautumista joulukuun vaaleihin.

(IPS) -- Kurjistuva talous ja syvenevä poliittinen kahtiajako varjostavat Venezuelan valmistautumista joulukuun vaaleihin. Kuvioita sekoittaa lisää viime hetken päätös, joka edellyttää nais- ja miesehdokkaita olevan saman verran.

"Päätöstä on odotettu kauan, ja se on tulosta naisten vuosikymmeniä käymästä taistelusta", puolustaa keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Tibisay Lucena.

Parlamentti valitaan nelivuotiskaudeksi 6. joulukuuta. Poliittiset ristiriidat ovat entisestään kärjistyneet Nicolás Maduron noustua presidentiksi maata vuosina 1999–2013 johtaneen vasemmistolaisen Hugo Chávezin jälkeen.

Maduro on jatkanut sosialistista politiikkaa heikolla menestyksellä. Taloutta synkistävät öljyn hinnan lasku, devalvaatiot, kiivas inflaatio ja pula perustarvikkeista.

Alle viidennes naisia

Venezuelan naisilla on ollut 30 prosentin ehdokaskiintiö vuodesta 1997, mutta valittujen määrä on jäänyt paljon pienemmäksi. Nykyisen parlamentin 165 jäsenestä on naisia vain 28 eli 17 prosenttia. Latinalaisen Amerikan keskiarvo on 24,5 ja koko maailman 20 prosenttia.

Naisten osuus ehdokkaista nostettiin 50 prosenttiin Venezuelan vaalilautakunnan päätöksellä, joka tuli voimaan 29. kesäkuuta.

Opposition MUD-liittoumaa edustava Elsa Solórzano sanoo muutoksen ajoituksen rikkovan perustuslakia. Sen mukaan mahdollisuus uudistaa sääntöjä päättyy puoli vuotta ennen vaaleja.

27 oppositioryhmän muodostama MUD oli nimennyt omat ehdokkaansa kuukautta aiemmin ja joutui hankalaan tilanteeseen kiintiövaatimuksen kanssa.

Yksinhuoltajat köyhimpiä

Naiset olivat vaatineet tasa-arvoista ehdokasasettelua jo pitkään, mutta nyt se toteutettiin poliittisena temppuna, pahoittelee naisaktivisti Evangelina García Prince, joka toimi ministerinä 1990-luvulla.

Venezuelan 30 miljoonasta asukkaasta on äitejä 7 miljoonaa, joista 39 prosenttia yksinhuoltajia. Kolmannes venezuelalaista elää köyhyydessä, joka keskittyy yksinhuoltajaperheisiin. Naisen euro on 82 senttiä.

Vaalilautakunnan Lucena vakuuttaa, että opposition naisaktivistit kuulivat kiintiöhankkeesta jo alkuvuodesta. Virallista tietoa asiasta MUD ei edustajiensa mukaan kuitenkaan saanut.

Oppositiosta löytyy myös kiintiöpäätöksen kannattajia. Demokraattinen toiminta -puolueen puheenjohtaja Isabel Carmona kiittää päätöstä osana macho-kulttuurin kumoamista.

Lisää epävarmuutta

Historian ja politiikan tutkija Margarita López Maya katsoo, että "yllättävä kiintiöpäätös" on osa vasemmistohallituksen taktiikkaa, jolla halutaan häiritä joulukuun tärkeitä vaaleja.

Mielipidemittausten mukaan opposition kannatus ylittää nyt hallituksen suosion, mikä voi merkitä täydellistä suunnanmuutosta Venezuelan politiikassa ja lähtölaskentaa presidentti Madurolle.

Venezuelan keskusvaalilautakunnan viidestä jäsenestä neljä on naisia ja hallituksen kannattajia. Kiintiöpäätös hyväksyttiin heidän äänillään 4–1.

Chávezin ajoista lähtien naisilla on ollut Venezuelassa tärkeitä johtotehtäviä parlamentissa, oikeuslaitoksessa ja keskeisissä valtion virastoissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia