Tansanian naisia houkutellaan kotitöiden parista insinööreiksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Tansanian naisia houkutellaan kotitöiden parista insinööreiksi

Vain kuusi prosenttia insinööreistä on naisia, mutta uusi hanke on onnistunut lisäämään heidän osuuttaan alalla.

(IPS) -- Insinöörin ammattinimikkeen saa Tansaniassa neljän vuoden opintojen ja kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen. Tittelin haltijoista vasta kuutisen prosenttia on naisia, vaikka ensimmäiset naisinsinöörit valmistuivat jo 1976.

Tyttöjen kiinnostus matematiikkaa ja teknisiä asioita kohtaan on koulussa vähäisempää kuin poikien. Moni tyttö jättää lukion kesken, koska vanhempien mielestä häntä tarvitaan enemmän kotitöissä.

Tekniikasta kiinnostunut tyttö on perinteisesti joutunut etenemään omin voimin vailla kannustusta. "Ole joustava ja tartu tilaisuuteen", kehottaa naisinsinööri Zuhura Said, joka työskentelee valtiollisessa sähkö- ja tekniikkayrityksessä.

"Olennaista on keskittyä itse ammattiin eikä murehtia olemista naisena miehisellä alalla. On tärkeää osata vastata kysymykseen, miksi on hankkiutunut alalle", Said korostaa.

Lisää naisia

Tansania aloitti vuonna 2010 naisten teknisiä opintoja ja ammattiin pääsyä edistävän hankkeen Norjan tuella. Tuolloin Tansanian insinöörirekisterissä oli 96 naista. Vuonna 2015 naisia oli jo 297 ja miehiä 4 091. Naisten osuus oli noussut neljästä noin kuuteen prosenttiin.

Tukiohjelma järjestää naisille harjoittelua alan johtavissa yrityksissä ja velvoittaa heidät raportoimaan mentoreilleen säännöllisesti. Naiset saavat vajaan 200 euron kuukausirahan harjoitteluaikana, mikä on edistänyt heidän valmistumistaan.

Kolmen vuoden harjoittelun jälkeen on laadittava raportti saadusta työkokemuksesta. Sen tarkastajina pitää olla vähintään kolme ulkopuolista rekisteröityä insinööriä. Jos raportti kelpaa heille, insinöörikokelas hyväksytään ammattirekisteriin.

Hankkeeseen on tähän mennessä osallistunut 291 naista, joista 143 on jo saanut insinöörin tittelin. Monille tarjotaan hyvää työpaikkaa jo harjoitteluaikana, ja toiset perustavat oman yrityksen, kertoo Benedict Mukama rekisterilautakunnasta.

Menestystä opinnoissa

"Aiempaa useammat naiset ryhtyvät opiskelemaan matemaattis-luonnontieteellisiä aineita ja pärjäävät monesti paremmin kuin miehet. Moni insinööriksi aikova nainen valmistuu parhain arvosanoin", Mukama kertoo.

Kaikkia ongelmia ei ole vielä voitettu, arvioi hankkeen tuella insinööriksi valmistuva Martha Daniel. "Ala on Tansaniassa yhä niin vahvasti miesten hallitsema, että naisilla riittää haasteita."

Danielin insinöörihaaveita toppuuteltiin sanomalla, että ala on vain miehille. Hän kuitenkin uskoo, että naisinsinöörien määrän kasvu kannustaa lisää tyttöjä alalle.

Danielin mielestä ammatin hienous on siinä, että näkee työnsä tulokset. "Jopa lapseni voivat nähdä asioita, jotka valmistuivat heidän äitinsä valvonnassa."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia