Uutiset Nepalin kehitys

Talvi uhkaa Nepalin maanjäristysuhreja

Avustustoimia hidastaa myös polttoainekriisi, jonka taustalla ovat uuden perustuslain nostattamat protestit.
Tilapäissuojia Nepalissa toukokuussa. (Kuva: International Organization for Migration / cc 2.0)

Lähestyvä talvi uhkaa vaikeuttaa Nepalin puoli vuotta sitten sattuneen maanjäristyksen uhrien elämää entisestään. Kymmenet tuhannet ihmiset asuvat yhä hatarissa suojissa, ja monet lapset käyvät koulua tilapäisissä luokkahuoneissa.

Nepalin tämänvuotisesta ensimmäisestä tuhoisasta maanjäristyksestä tuli sunnuntaina kuluneeksi puoli vuotta. Huhtikuussa ja toukokuussa iskeneissä järistyksissä kuoli yhteensä lähes 9 000 ihmistä. Yli 600 000 rakennusta tuhoutui.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan hätäsuoja on toimitettu tähän mennessä yli 700 000 ihmiselle, yli 1,4 miljoonaa ihmistä on saanut ruoka-apua ja yli 500 000 käteisapua. Järistyksen jälkeen alkaneesta monsuunikaudesta huolimatta tautiepidemioita ei puhjennut.

Lähestyvä talvi aiheuttaa kuitenkin haasteita. Yli 80 000 perhettä tarvitsee ennen talvea ruokaa ja suojaa, kertoo YK:n Nepalin humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

Pelastakaa Lasten mukaan lähes 250 000 lasta käy myös yhä koulua väliaikaisissa tiloissa, jotka eivät kestä talvea. Järjestö sanoo, että miljoonalla lapsella ei ole vieläkään pysyvää luokkahuonetta.

Avustustyötä hidastaa myös maan poliittinen kriisi. Avustusjärjestö Oxfamin mukaan ongelmana on, että maan jälleenrakennusvirasto ei vieläkään ole saanut laillista statusta. Lisäksi polttoainepula vaikeuttaa avun toimittamista perille.

Polttoainepulan taustalla on Nepalin uusi perustuslaki, joka hyväksyttiin syyskuussa vuosien väännön jälkeen. Perustuslakia vastaan on protestoitu Nepalin ja Intian rajalla, jonka kautta polttoainelastit tulevat. Nepal syyttää Intiaa protestien lietsomisesta.

Nepalin kehitys katastrofiapupolitiikka Nepal Oxfam InternationalPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.