Uutiset Nepalin kehitys

Talvi uhkaa Nepalin maanjäristysuhreja

Avustustoimia hidastaa myös polttoainekriisi, jonka taustalla ovat uuden perustuslain nostattamat protestit.
Tilapäissuojia Nepalissa toukokuussa. (Kuva: International Organization for Migration / cc 2.0)

Lähestyvä talvi uhkaa vaikeuttaa Nepalin puoli vuotta sitten sattuneen maanjäristyksen uhrien elämää entisestään. Kymmenet tuhannet ihmiset asuvat yhä hatarissa suojissa, ja monet lapset käyvät koulua tilapäisissä luokkahuoneissa.

Nepalin tämänvuotisesta ensimmäisestä tuhoisasta maanjäristyksestä tuli sunnuntaina kuluneeksi puoli vuotta. Huhtikuussa ja toukokuussa iskeneissä järistyksissä kuoli yhteensä lähes 9 000 ihmistä. Yli 600 000 rakennusta tuhoutui.

YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan hätäsuoja on toimitettu tähän mennessä yli 700 000 ihmiselle, yli 1,4 miljoonaa ihmistä on saanut ruoka-apua ja yli 500 000 käteisapua. Järistyksen jälkeen alkaneesta monsuunikaudesta huolimatta tautiepidemioita ei puhjennut.

Lähestyvä talvi aiheuttaa kuitenkin haasteita. Yli 80 000 perhettä tarvitsee ennen talvea ruokaa ja suojaa, kertoo YK:n Nepalin humanitaarisen avun koordinaattori Jamie McGoldrick.

Pelastakaa Lasten mukaan lähes 250 000 lasta käy myös yhä koulua väliaikaisissa tiloissa, jotka eivät kestä talvea. Järjestö sanoo, että miljoonalla lapsella ei ole vieläkään pysyvää luokkahuonetta.

Avustustyötä hidastaa myös maan poliittinen kriisi. Avustusjärjestö Oxfamin mukaan ongelmana on, että maan jälleenrakennusvirasto ei vieläkään ole saanut laillista statusta. Lisäksi polttoainepula vaikeuttaa avun toimittamista perille.

Polttoainepulan taustalla on Nepalin uusi perustuslaki, joka hyväksyttiin syyskuussa vuosien väännön jälkeen. Perustuslakia vastaan on protestoitu Nepalin ja Intian rajalla, jonka kautta polttoainelastit tulevat. Nepal syyttää Intiaa protestien lietsomisesta.

Nepalin kehitys katastrofiapupolitiikka Nepal Oxfam InternationalPelastakaa Lapset ry

Lue myös

Peltihökkeli Nepalissa asukkaineen
Nepalilainen Rohan Tamang on lähdössä Qatariin ansaitsemaan rahaa korjatakseen perheen maanjäristyksessä tuhoutuneen talon. Peltihökkelin ikkunassa hänen äitinsä Chameli Tamang.
(Kuva:
Bikram Rai
/
Arbetet Global
Arbetet Global
)

Nepalista virtaa työvoimaa ulkomaille – nuorenparin yhteiselämä voi koittaa vasta nelikymppisenä

Nepal on maailman maista riippuvaisin ulkomailla asuvien kansalaistensa rahalähetyksistä. Vuoden 2015 maanjäristyksen jälkeen yhä useampi tahtoo siirtotyöläiseksi.
Joukko naisia koulutuksessa Nepalissa
Chhaupadi-koulutusta Nepalissa vuonna 2012. Perinnettä harjoitetaan edelleen maan länsiosissa.
(Kuva:
Possible
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Nepal kriminalisoi naisten eristämisen kuukautisten ajaksi

Länsi-Nepalissa naisia on kielloista huolimatta pakotettu elämään huterissa majoissa kuukautisten ajan. Pian siitä voi saada vankeusrangaistuksen tai sakon.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo.
(Kuva:
Ralph Combs
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.