Uutiset Syyrian konflikti

Talvi uhkaa Lähi-idän lapsia

Lähi-idässä on Irakin ja Syyrian sotien seurauksena miljoonia pakolaisia. Monella ei ole keinoja suojautua talvelta, varoittaa Unicef.
Syyrialaisten pakolaisten asumus Libanonissa.
Moni pakolainen ei pysty suojautumaan talvelta. Syyrialaisten pakolaisten asumus Libanonissa. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Noin 1,5 miljoonaa lasta on vaarassa jäädä ilman suojaa talvelta Lähi-idässä, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef. Järjestöltä puuttuu tällä hetkellä 60 miljoonaa dollaria eli noin 52 miljoonaa euroa varoista, jotka tarvittaisiin avun toimittamiseen.

Lähi-idässä on etenkin Syyrian ja Irakin sotien takia miljoonia pakolaisia maiden sisällä ja naapurimaissa. Vuosia kestäneen pakolaisuuden vuoksi monella on vain vähän mahdollisuuksia suojautua omin neuvoin.

”Lasten terveystilanne on heikko ruuanpuutteen, vähäisen terveydenhoidon ja pakolaisuuden seurauksena. Hypotermia ja hengitystieinfektiot ovat todellinen riski, ja jos lapset eivät saa hoitoa, he kuolevat”, sanoo UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluejohtaja Geert Cappelaere tiedotteessa.

Unicef toimittaa alueelle tällä hetkellä perinteisiä talvitarvikkeita, kuten lämpimiä vaatteita ja huopia. Se on kuitenkin saanut kerättyä vasta viidenneksen tarvitsemastaan noin 63 miljoonan euron summasta.

Lämpötila voi Lähi-idässä laskea pakkaselle talven aikana. Rankka talvimyrsky koetteli aluetta vuonna 2013, jolloin miljoonat ihmiset olivat hengenvaarassa poikkeuksellisten sääolojen vuoksi, Unicef muistuttaa. Kylmä talvi uhkaa myös esimerkiksi koulutusta, sillä mikäli kouluja ei pidetä lämpiminä, lapset saattavat keskeyttää koulun.

Syyrian konflikti katastrofiapulapsetkonfliktiluonnonkatastrofit Syyria Suomen UNICEF

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.