Talvi kurittaa siirtolaisia ja pakolaisia – "epäinhimillinen seuraus Euroopan politiikasta" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Talvi kurittaa siirtolaisia ja pakolaisia – "epäinhimillinen seuraus Euroopan politiikasta"

Ihmisiä on jopa kuollut hyytävässä lämpötilassa. Kreikassa monet elävät pelkissä teltoissa ja Serbiassa hylätyissä rakennuksissa.

Hyytävät talvilämpötilat uhkaavat tuhansien siirtolaisten ja pakolaisten henkeä Euroopassa. Keski- ja Kaakkois-Euroopassa on viime päivinä koettu poikkeuksellisen kovia lumisateita ja tavallista kylmempiä lämpötiloja, jopa 20 asteen pakkasia.

Erityisen vaikeaa on niillä, jotka elävät ylikansoitetuilla leireillä Kreikan saarilla, Serbian ja Unkarin rajalla odottamassa pääsyä EU:n alueelle tai Belgradin hylätyissä rakennuksissa, sanoo Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF).

"Ihmisiltä puuttuu elintärkeää apua, mikä asettaa heidän henkensä vaaraan. Todistamme julminta ja epäinhimillisintä seurausta Euroopan politiikasta, jota käytetään sortamaan ja torjumaan suojaa etsiviä", kritisoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) operaatiokoordinaattori Stefano Argenziano maanantaina.

MSF:n mukaan yli 7 500 ihmistä elää Serbiassa ylikansoitetuilla leireillä ja epämuodollisissa asumuksissa. Suurin osa ei ole saanut kunnollista suojaa ja joutuu turvautumaan esimerkiksi hylättyihin rakennuksiin, joissa ei ole lämmitystä. Serbian viranomaiset ovat myös jo kuukausien ajan rajoittaneet humanitaarisen avun välittämistä ihmisille ja sallineet vain vapaaehtoisten jakamat huovat ja ruuan.

Kreikan Lesboksen ja Samoksen saarilla monet ihmiset taas elävät hatarissa teltoissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan maan hallitus on lähettämässä Lesbokselle laivaa, johon siirtolaisia voitaisiin majoittaa. Kreikan saarilla on yhteensä yli 15 500 ihmistä.

Pakkanen on vienyt myös useiden ihmisten hengen. Esimerkiksi Bulgariassa metsästä löydettiin kahden irakilaismiehen ruumiit, kertoo Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö.

Yhteensä kymmeniä tuhansia siirtolaisia ja pakolaisia on jäänyt jumiin Keski- ja Kaakkois-Euroopan maihin sen jälkeen, kun Balkanin maat ovat sulkeneet rajojaan ja EU ja Turkki tehneet sopimuksen turvapaikanhakijoiden palauttamisesta. EU-maat ovat luvanneet ottaa vastaan Kreikan turvapaikanhakijoita uudelleensijoitusmekanismin avulla, mutta toistaiseksi vasta 12 prosenttia on YK:n pakolaisjärjestön mukaan sijoitettu.

Avustusjärjestöt toimittavat siirtolaisille ja pakolaisille apua talvesta selviämiseksi. MSF muistuttaa, että tilanteeseen tarvitaan kuitenkin kestävämpi ratkaisu.

"Kuukausien ajan olemme vaatineet EU:ta, UNHCR:ää ja Serbian viranomaisia keksimään pitkäaikaisia ratkaisuja tämän katastrofaalisen tilanteen välttämiseksi. Näiden instituutioiden kollektiivinen epäonnistuminen on jättänyt perustarpeet täyttämättä ja altistanut jo valmiiksi haavoittuvaiset ihmiset kärsimykselle", sanoo järjestön Serbia-operaation päällikkö Stephane Moissaing.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia