Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Suomi vastasi YK:n ihmisoikeussuosituksiin – translakiin ei muutosta

Suomi jättää hyväksymättä edelliskierrosta suuremman määrän YK:n ihmisoikeusneuvoston suosituksia.
Ilmapalloja Helsinki Pride -mielenosoituksessa vuonna 2017
Järjestöt kritisoivat Suomen kantaa transsukupuolisten oikeuksiin. Kuvassa Helsinkin Priden tunnelmia kesällä 2017. (Kuva: Jonas Tana / CC BY-NC-ND 2.0 )

Suomi on julkaissut kantansa YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisen työryhmän keväällä antamiin suosituksiin. Suomi hyväksyy neuvoston antamasta 153 suosituksesta 120 kokonaan ja 6 osittain. Tiedoksi otetaan 27 suositusta. Se tarkoittaa, että hyväksymättä jätetään nyt aiempaa suuri määrä suosituksia.

Kansalaisjärjestöt arvostelivat Suomen kantaa jo etukäteen. Ne muistuttivat viime viikolla, että edellisellä tarkastelukierroksella Suomi hylkäsi 78 suosituksesta vain viisi. Nyt kyseessä on niiden mukaan rimanalitus.

”Suomen hallitus on aiemmin korostanut rehellisten, todellista tilannetta kuvaavien vastausten tärkeyttä. Nyt Suomi viestii muille maille, ettei suosituksista tarvitse niin välittää. Lisäksi tämä on tyly viesti niille ihmisille, joiden ihmisoikeudet eivät tällä hetkellä Suomessa toteudu”, totesi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Erityistä kritiikkiä on herättänyt Suomen suhtautuminen transsukupuolisten oikeuksiin. Suomelle suositeltiin translain uudistamista, etenkin sterilisaatio- ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista edellytyksenä sukupuolen juridiselle vahvistamiselle. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi.

Suomen eilen julkaistussa kannassa translakiin liittyvät vaatimukset kuitenkin ainoastaan merkitään tiedoksi – ei siis hyväksytä. Perustelujen mukaan asiasta on keskusteltu ja lainsäädännön uudistamista varten asetettiin työryhmä. Hallitus ei kuitenkaan ole päässyt yksimielisyyteen asian esittelemisestä eduskunnalle, perusteluissa todetaan.

Translain uudistaminen oli edellisen hallituksen asialistalla. Uudistus kuitenkin kaatui erimielisyyksiin.

Järjestöt kritisoivat myös Suomen ylimalkaisia vastauksia muihin suosituksiin.

”Esimerkiksi turvakotien lisärahoitukseen liittyvään suositukseen vastataan ykskantaan, että valtio rahoittaa turvakoteja. Kuitenkin on tiedossa, että turvakotipaikkojen määrä on nykyisellään täysin riittämätön”, järjestöjen kannanotossa todetaan.

Suositukset ovat osa ihmisoikeuksien yleismaailmallista määräaikaistarkastelua. Se on YK:n ihmisoikeusneuvoston käyttämä mekanismi, jonka avulla tarkastellaan kaikkien YK:n jäsenvaltioiden ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista neljän vuoden aikana. Suomi sai omat suosituksensa toukokuussa. Kyseessä oli kolmas tarkastelukierros.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuus Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

ruostunut lukko
Pakkoavioliitot pitäisi kieltää Suomessakin, kirjoittaa Duin Ghazi.
(Kuva:
Doug Tanner
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nuoria pakotetaan avioliittoon myös Suomessa – uhrien suojeluun mallia muualta

Isossa-Britanniassa toimii valtion ylläpitämä yksikkö, joka auttaa pakkoavioliittojen uhreja. Sellaiselle olisi tarvetta Suomessakin, kirjoittaa Duin Ghazi.
Suomen lippu
Presidentinvaaliehdokkaat ovat melko samanmielisiä ihmisoikeuskysymyksistä.
(Kuva:
Timo Guflger
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Ruostunut lukko
Oikeusministeriön ja Ihmisoikeusliiton selvitysten mukaan pakkoavioliittoja tapahtuu Suomessakin.
(Kuva:
Doug Tanner
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Ihmisoikeusliitto: Pakkoavioliitot kiellettävä lailla Suomessa

Avioliittoon pakottamisesta voidaan Suomessa rangaista, mutta pakkoavioliittoja ei ole kriminalisoitu erikseen. Ihmisoikeusliitto kerää nimiä vetoomukseen tilanteen muuttamiseksi.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.