Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Suomi vastasi YK:n ihmisoikeussuosituksiin – translakiin ei muutosta

Suomi jättää hyväksymättä edelliskierrosta suuremman määrän YK:n ihmisoikeusneuvoston suosituksia.
Ilmapalloja Helsinki Pride -mielenosoituksessa vuonna 2017
Järjestöt kritisoivat Suomen kantaa transsukupuolisten oikeuksiin. Kuvassa Helsinkin Priden tunnelmia kesällä 2017. (Kuva: Jonas Tana / CC BY-NC-ND 2.0 )

Suomi on julkaissut kantansa YK:n ihmisoikeusneuvoston alaisen työryhmän keväällä antamiin suosituksiin. Suomi hyväksyy neuvoston antamasta 153 suosituksesta 120 kokonaan ja 6 osittain. Tiedoksi otetaan 27 suositusta. Se tarkoittaa, että hyväksymättä jätetään nyt aiempaa suuri määrä suosituksia.

Kansalaisjärjestöt arvostelivat Suomen kantaa jo etukäteen. Ne muistuttivat viime viikolla, että edellisellä tarkastelukierroksella Suomi hylkäsi 78 suosituksesta vain viisi. Nyt kyseessä on niiden mukaan rimanalitus.

”Suomen hallitus on aiemmin korostanut rehellisten, todellista tilannetta kuvaavien vastausten tärkeyttä. Nyt Suomi viestii muille maille, ettei suosituksista tarvitse niin välittää. Lisäksi tämä on tyly viesti niille ihmisille, joiden ihmisoikeudet eivät tällä hetkellä Suomessa toteudu”, totesi Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Erityistä kritiikkiä on herättänyt Suomen suhtautuminen transsukupuolisten oikeuksiin. Suomelle suositeltiin translain uudistamista, etenkin sterilisaatio- ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista edellytyksenä sukupuolen juridiselle vahvistamiselle. Myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaiseksi.

Suomen eilen julkaistussa kannassa translakiin liittyvät vaatimukset kuitenkin ainoastaan merkitään tiedoksi – ei siis hyväksytä. Perustelujen mukaan asiasta on keskusteltu ja lainsäädännön uudistamista varten asetettiin työryhmä. Hallitus ei kuitenkaan ole päässyt yksimielisyyteen asian esittelemisestä eduskunnalle, perusteluissa todetaan.

Translain uudistaminen oli edellisen hallituksen asialistalla. Uudistus kuitenkin kaatui erimielisyyksiin.

Järjestöt kritisoivat myös Suomen ylimalkaisia vastauksia muihin suosituksiin.

”Esimerkiksi turvakotien lisärahoitukseen liittyvään suositukseen vastataan ykskantaan, että valtio rahoittaa turvakoteja. Kuitenkin on tiedossa, että turvakotipaikkojen määrä on nykyisellään täysin riittämätön”, järjestöjen kannanotossa todetaan.

Suositukset ovat osa ihmisoikeuksien yleismaailmallista määräaikaistarkastelua. Se on YK:n ihmisoikeusneuvoston käyttämä mekanismi, jonka avulla tarkastellaan kaikkien YK:n jäsenvaltioiden ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista neljän vuoden aikana. Suomi sai omat suosituksensa toukokuussa. Kyseessä oli kolmas tarkastelukierros.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetgenderseksuaalisuus Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Poliiseja Helsingin rautatieasemalla
Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan Suomeen tarvitaan ihmisoikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen erikoistuneita poliiseja
(Kuva:
masmad
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Näkökulma: Ihmisoikeuskoulutus pakolliseksi kaikille poliiseille

Poliisien ihmisoikeuskoulutus on Suomessa heikoissa kantimissa. Systemaattista koulutusta kaikille poliiseille ei ole. Ihmisoikeusliitto on jo vuosia peräänkuuluttanut poliiseille parempaa ihmisoikeusosaamista. Jokohan aika olisi tälle kypsä, kysyy Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila blogikirjoituksessaan.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.
(Kuva:
Andrew Writer
/
CC BY 2.0
)

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.
(Kuva: Tim Franklin Photography / CC BY-NC-ND 2.0)

Kuntavaalien some-vihapuhetta seulotaan verkkoteknologian avulla

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Ihmisoikeusliitto käyttävät automaattista tekstianalyysiä, jonka avulla voi havaita vihapuhetta ehdokkaiden julkisilla sosiaalisen median tileillä. Ilmaista mainosta vihapuheeseen sortuville ei anneta.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.