Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Suomi tukee kehitysmaiden veronkantokykyä uudella toimintaohjelmalla

Kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan tarkoituksena on muun muassa vahvistaa verotuksen hyväksyntää kehitysmaiden kansalaisten ja yrittäjien keskuudessa.
(Kuva: Phillip Ingham / CC BY-ND 2.0)

Ulkoministeriö julkisti tänään uuden toimintaohjelman, jonka tarkoituksena on parantaa Suomen verotukseen liittyvää tukea kehitysmaille. Vuosina 2016–2019 voimassa oleva ohjelma vetää yhteen Suomen verotuskysymyksiin liittyvät tavoitteet, joita toteutetaan jo valmiiksi. Toimeenpanoa koordinoidaan erillisessä työryhmässä, ministeriö kertoo.

Kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan tarkoituksena on vahvistaa verotuksen hyväksyntää kehitysmaiden kansalaisten ja yrittäjien keskuudessa, vaikuttaa kansainvälisiin verosääntöihin sekä vahvistaa kehitysmaiden veronkantokykyä esimerkiksi tukemalla verotarkastusten tekoa. Tavoitteena on myös lisätä luotettavaa tutkimustietoa veronkantokysymyksistä.

Esimerkiksi Namibiassa Suomen verohallinto rakentaa yhdessä maan viranomaisten kanssa tehokkaampaa yritysveroyksikköä. Suomi myös rahoittaa YK:n kehitysohjelman UNDP:n sekä OECD:n Verotarkastajat ilman rajoja -ohjelmaa, jossa kokeneet verotarkastajat tekevät verotarkastuksia yhdessä kehitysmaiden veroviranomaisten kanssa.

Vietnamissa ja Keniassa puolestaan koulutetaan kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä verotuksen ja julkisten palveluiden yhteyksistä. Lisäksi Suomi rahoittaa muun muassa ajatushautomo Global Financial Integrityn verotustutkimustyötä.

Ohjelman taustalla on muun muassa Suomen viime vuonna Addis Abeban kehitysrahoituskonferenssissa tekemä lupaus kaksinkertaistaa tuki kehitysmaiden verotuskyvyn vahvistamiselle vuoteen 2020 mennessä. Myös kevään Panama-paperien vuoto sekä esimerkiksi ensi vuonna voimaan tuleva kansainvälinen sopimus automaattisesta verotietojen vaihdosta on tehnyt verotuksesta entistä ajankohtaisemman kysymyksen.

Arvioiden mukaan kehitysmaat menettävät veronkierron takia vuosittain satoja miljardeja, jopa tuhat miljardia, dollaria.

Suomen kehityspolitiikka kehityskehitysyhteistyötalous Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Sormet tietokoneen näppäimistöllä

Onko tulevaisuus pelkkää tekoälyä?

Tekoälyllä on valtavasti valtaa ja sen mahdollisuudet ja seuraukset pitää tuntea ennen kuin lähdetään soitelleen sotaan, kirjoittaa Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen. Hän ihmettelee, onko Suomen ulkopolitiikan päämissiona nyt opetella koodaamaan ja hyödyntämään tekoälyä lähetystöissä.
2 euron kolikko lähikuvassa

Kehityspoliittinen toimikunta: Suomen tasa-arvotyö ristiriitaista

Tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan pääpainopiste, mutta silti juuri siitä on leikattu, moittii kehityspoliittinen toimikunta tuoreessa vuosiarviossaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.