Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Suomi tukee kehitysmaiden veronkantokykyä uudella toimintaohjelmalla

Kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan tarkoituksena on muun muassa vahvistaa verotuksen hyväksyntää kehitysmaiden kansalaisten ja yrittäjien keskuudessa.
(Kuva: Phillip Ingham / CC BY-ND 2.0)

Ulkoministeriö julkisti tänään uuden toimintaohjelman, jonka tarkoituksena on parantaa Suomen verotukseen liittyvää tukea kehitysmaille. Vuosina 2016–2019 voimassa oleva ohjelma vetää yhteen Suomen verotuskysymyksiin liittyvät tavoitteet, joita toteutetaan jo valmiiksi. Toimeenpanoa koordinoidaan erillisessä työryhmässä, ministeriö kertoo.

Kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan tarkoituksena on vahvistaa verotuksen hyväksyntää kehitysmaiden kansalaisten ja yrittäjien keskuudessa, vaikuttaa kansainvälisiin verosääntöihin sekä vahvistaa kehitysmaiden veronkantokykyä esimerkiksi tukemalla verotarkastusten tekoa. Tavoitteena on myös lisätä luotettavaa tutkimustietoa veronkantokysymyksistä.

Esimerkiksi Namibiassa Suomen verohallinto rakentaa yhdessä maan viranomaisten kanssa tehokkaampaa yritysveroyksikköä. Suomi myös rahoittaa YK:n kehitysohjelman UNDP:n sekä OECD:n Verotarkastajat ilman rajoja -ohjelmaa, jossa kokeneet verotarkastajat tekevät verotarkastuksia yhdessä kehitysmaiden veroviranomaisten kanssa.

Vietnamissa ja Keniassa puolestaan koulutetaan kansalaisia ja kansalaisjärjestöjä verotuksen ja julkisten palveluiden yhteyksistä. Lisäksi Suomi rahoittaa muun muassa ajatushautomo Global Financial Integrityn verotustutkimustyötä.

Ohjelman taustalla on muun muassa Suomen viime vuonna Addis Abeban kehitysrahoituskonferenssissa tekemä lupaus kaksinkertaistaa tuki kehitysmaiden verotuskyvyn vahvistamiselle vuoteen 2020 mennessä. Myös kevään Panama-paperien vuoto sekä esimerkiksi ensi vuonna voimaan tuleva kansainvälinen sopimus automaattisesta verotietojen vaihdosta on tehnyt verotuksesta entistä ajankohtaisemman kysymyksen.

Arvioiden mukaan kehitysmaat menettävät veronkierron takia vuosittain satoja miljardeja, jopa tuhat miljardia, dollaria.

Suomen kehityspolitiikka kehityskehitysyhteistyötalous Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Euroopan komission rakennus
EU-maat ovat luvanneet antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun, mutta nykymenolla siihen menee vielä vuosikymmeniä, sanovat järjestöt.
(Kuva:
Richard
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Raportti: Suomi ja EU hyötyvät kehitysavusta eniten itse

Suomen kehitysyhteistyössä on tapahtunut suurin muutos sitten lamavuosien, sanovat järjestöt. Mikäli omat pakolaiskulut lasketaan kehitysavuksi, Suomi oli viime vuonna oman apunsa tärkein vastaanottaja, todetaan järjestöjen raportissa.
Kepan keskustelu SuomiAreenalla vuonna 2016
Kepa ja muut järjestöt keskustelivat SuomiAreenalla vuonna 2016 kansalaisjärjestöjen työn tuloksista.
(Kuva:
Iina Leppäaho
/
Kepa
/
CC BY-NC 2.0
)

Arvio: Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen työ on kustannustehokasta

Ulkoministeriö on julkaissut kolmannen arvion suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen työstä. Raportti sisältää sekä kiitosta että kritiikkiä. Järjestöt toivovat, että myönteiset tulokset heijastuvat myös rahoitukseen.
Laskin ja kolikoita
Kehitysyhteistyöhön ei ole ensi vuonna luvassa leikkauksia.
(Kuva:
reynermedia
Flickr.com
/
CC BY 2.0
)

Hallituksen talousarvioesitys: Kehitysyhteistyöhön hiukan ennakoitua enemmän

Hallituksen esityksen mukaan kehitysyhteistyöhön on luvassa kymmenisen miljoonaa euroa enemmän kuin valtiovarainministeriö esitti.

Pääuutiset

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson
Frank Johanssonin mielestä järjestöjen pitäisi tehdä enemmän vaikuttamistyötä ja vähemmän kehitysyhteistyötä.(Kuva: Teija Laakso)

Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia

Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.
Kuva EU-parlamentin istuntosalissa
Aseteollisuus jyräsi Euroopan parlamentin, kun puolustusrahastosta päätettiin, sanovat järjestöt.(Kuva: © European Union 2017 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan

Aseteollisuuden lobbareilla oli suuri valta, kun EU:n uudesta puolustusrahastosta päätettiin, sanotaan tuoreessa raportissa.
Euroopan komission rakennus
EU-maat ovat luvanneet antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun, mutta nykymenolla siihen menee vielä vuosikymmeniä, sanovat järjestöt.(Kuva: Richard / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Suomi ja EU hyötyvät kehitysavusta eniten itse

Suomen kehitysyhteistyössä on tapahtunut suurin muutos sitten lamavuosien, sanovat järjestöt. Mikäli omat pakolaiskulut lasketaan kehitysavuksi, Suomi oli viime vuonna oman apunsa tärkein vastaanottaja, todetaan järjestöjen raportissa.