Suomi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille parhaita maita, silti puutteita riittää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille parhaita maita, silti puutteita riittää

Seitsemänneksi Euroopan maista noussut Suomi ei pääse kärkisijoille, ellei esimerkiksi translakia muuteta, sanoo Seta.

Osa Euroopan maista on hidastanut tahtia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien parantamisessa, sanoo seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava ILGA-Europe eilen ilmestyneessä raportissaan. Suomi kuuluu maiden parhaimmistoon.

Raportin mukaan Euroopan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien välillä on maiden välillä isoja eroja. Maat voidaan periaatteessa jakaa kolmeen: edelläkävijöihin, kehitykseltään pysähtyneisiin sekä niihin, jotka rajoittavat aktiivisesti laeilla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia.

"Toisin kuin yleisesti uskotaan, hlbti-tasa-arvo on kaukana Euroopasta. Kuva on hyvin sekalainen tällä hetkellä: monet hallitukset, jotka johtivat tasa-arvoa muutama vuosi sitten, ovat hidastaneet työtään, etenkin mitä tulee uusien standardien asettamiseen", järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis sanoo.

Paras maa on indeksin mukaan ensimmäistä kertaa Malta, joka viime vuonna poisti sterilisaatiovaatimuksen translaistaan. Maa on toteuttanut 88 prosenttia ILGA:n edellyttämistä toimenpiteistä, jotka liittyvät muun muassa perheoikeuksiin, yhdistymisen vapauteen ja sukupuolen tunnustamiseen. Seuraavilla sijoilla ovat Belgia ja Iso-Britannia. Kolme huonointa taas ovat Azerbaidžan, Venäjä ja Armenia.

Suomi on vertailussa sijalla seitsemän, kuusi sijaa ylempänä kuin vuonna 2015. Se on toteuttanut toimenpiteistä noin kaksi kolmasosaa ja on esimerkiksi Ruotsin ja Norjan edellä. Suomen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava Seta kuitenkin sanoo, että Suomen sijoitusta nostaa vertailussa käytettyjen kriteerien muutos, ei konkreettinen kehitys.

"Vuosi sitten Suomi nousi vertailussa koko yhdenvertaisuuslainsäädännön uudistuksen ansiosta. Suomella ei kuitenkaan ole sijaa kärkipaikoille ellei translain ihmisoikeusongelmia ja yhdenvertaista vanhemmuuden vahvistamista korjata ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin keskittyvää toimintaohjelmaa laadita", sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Suomessa kerätään parhaillaan nimiä vetoomukseen, jonka tarkoituksena on saada aikaan parempi äitiyslaki. Suomen sijoitusta pudottaa myös tasa-arvoisen avioliiton ja adoptio-oikeuden sekä monien sukupuolen tunnustamiseen liittyvien toimenpiteiden puuttuminen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia