Uutiset Myanmarin kehitys

Suomesta avustustyöntekijöitä Bangladeshiin – Myanmarista paennut yli 400 000 ihmistä

Suomen Punainen Risti lisää apua Bangladeshiin, jonne on saapunut jo lähes 430 000 rohingya-pakolaista.
Myanmarin parlamenttirakennus Nay Pyi Tawissa.
Myanmarin hallinto on saanut raskasta kritiikkiä rohingyojen tilanteen vuoksi. Kuvassa parlamenttirakennus Nay Pyi Tawissa. (Kuva: Rick Bajornas / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0 )

Suomen Punainen Risti lähettää Bangladeshiin sairaalan ja avustustyöntekijöitä yhteistyössä Norjan Punaisen Ristin kanssa. Maahan on saapunut elokuun lopun jälkeen lähes 430 000 Myanmarin rohingya-pakolaista.

”Avulla on kiire. Lähetämme yhdessä Norjan Punaisen Ristin kanssa alueelle sairaalan ja noin 20–25 avustustyöntekijää. Ensimmäiset Suomen Punaisen Ristin työntekijät lähtevät lauantaina ja Suomen osa sairaalasta alkuviikosta”, kertoi kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi perjantaina.

Pakolaisia on saapunut lähelle rajaa Cox's Bazariin, jossa tilanne on järjestön mukaan erittäin vakava. Pakolaisilla on kipeä tarve ruuasta, vedestä, terveyspalveluista ja vedestä. Joukossa on paljon sairaita ja loukkaantuneita. Huonot asumisolosuhteet ja puutteellinen sanitaatio lisäävät tarttuvien tautien riskiä. Cox's Bazarissa oli jo ennen nykyistä kriisiä paljon pakolaisia, ja lisäksi alueelle iski toukokuussa trooppinen sykloni.

Myös YK-järjestöt ovat ilmoittaneet lisäävänsä apua pakolaisleireillä. Maailman terveysjärjestö on kumppaneineen aloittanut pakolaisten joukossa myös polio- ja tuhkarokkorokotusten antamisen.

Rohingyat ovat syrjitty islaminuskoinen vähemmistö, jotka ovat paenneet sankoin joukoin Myanmarista sen jälkeen, kun väkivaltaisuudet rohingyojen aseistetun ryhmän ja Myanmarin turvallisuusjoukkojen välillä leimahtivat elokuun lopulla. Turvallisuusjoukot ovat sen seurauksena aloittaneet operaation, jossa rohingyoja on ajettu pois kylistään. Kyliä on poltettu.

Ihmisoikeusjärjestöjen ja YK:n ihmisoikeusvaltuutetun mukaan meneillään on etninen puhdistus. Kylistä on löydetty ruumiita, ja pakolaisilla on ollut myös seksuaalisen väkivallan aiheuttamia vammoja.

Tilanne on herättänyt kansainvälistä kritiikkiä etenkin Myanmarin valtapuolueen johtajaa Aung San Suu Kyitä kohtaan. Hän ei ole myöntänyt etnistä puhdistusta ja on sanonut ”turvallisuusoperaation” päättyneen jo syyskuun alussa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan tuho kuitenkin jatkuu yhä. Se sai viime perjantaina haltuunsa uutta satelliittimateriaalia, jossa näkyy yhä savuavia kyliä.

”Lähes kolme viikkoa myöhemmin näemme reaaliajassa, ettei kampanjaa rohingyoita vastaan ole lopetettu. Rohingyojen koteja ja kyliä poltetaan ennen heidän pakoaan, sen aikana ja sen jälkeen. Viranomaiset eivät ole tyytyväisiä siihen, että heidät ajetaan kodeistaan, vaan he näyttävät pyrkivän varmistamaan, ettei heillä ole myöskään koteja, joihin palata”, sanoi järjestön kriisijohtaja Tirana Hassan.

Myanmarin tilanne on viime vuosina herättänyt optimismia, sillä maa on hitaasti ryhtynyt tekemään demokraattisia uudistuksia pitkän sotilasjuntan valtakauden jälkeen. Sen pakotteita on poistettu ja se on alkanut saada lisää kehitysapua. Nyt esimerkiksi Saksa on lopettanut maassa avustusohjelmia ja Britannia lopettanut Myanmarin armeijan kouluttamisen.

Myanmarin kehitys ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkakatastrofiapukonflikti Burma, Myanmar Punainen Risti

Lue myös

Pakolaisleirin asumuksia
Bangladeshiin on paennut yli 688 000 rohingyaa. Kuvassa Balukhalin leirin asumuksia.
(Kuva:
Allison Joyce
/
UN Women
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Amnesty: Myanmarin armeija ajaa yhä rohingyoja kodeistaan – viimeisin taktiikka on nälkiinnyttäminen

Samaan aikaan, kun Myanmar ja Bangladesh ovat jo sopimassa rohingya-pakolaisten palauttamisesta takaisin Myanmariin, ihmisiä pakenee yhä. Amnestyn selvityksen armeija on estänyt rohingyoja pääsemästä riisipelloilleen, ja ruokapula on saanut monet lähtemään liikkeelle.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID - UK Department for International Development
/
CC BY 2.0
)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.
(Kuva:
Emilia Kangasluoma
/
Suomen Punainen Risti
)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.(Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.(Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.