Uutiset

Suomen kouluissa vaietaan rasismista

Avoin rasismin vastustaminen voi merkitä suomalaiskouluissa pahimmillaan väkivallan kohteeksi joutumista.
(Kuva: maHidoodi / cc 2.0 / Flickr)

Rasismi on koulukontekstissa vaiettu asia. Sen taustalla vaikuttavat muun muassa kamppailu koulutilan hallinnasta ja pelko ryhmän ulkopuolelle jäämisestä, selviää arkipäivän rasismia kouluissa tutkineen Anne-Mari Souton väitöskirjasta.

Rasismi ja nuorten ryhmäsuhteiden jäykkyys ilmenee tutkimuksen mukaan koulussa muun muassa suomalais- ja maahanmuuttajanuorten välisenä valtataisteluna koulutilan hallinnasta.

Myös fyysisen välimatkan ylläpitäminen, toisille puhumattomuus sekä vain oman puoliskon nuorten tervehtiminen ovat koulussa ilmenevän, näkymättömäksi tehdyn rasismin muotoja. Myös tyttöihin kohdistuvaan "huorittelu" kietoutuu usein yhteen rasismin kanssa.

Suomalaisnuorelle avoin rasismin vastustaminen saattoi tutkimuksen mukaan merkitä poissulkemista omasta ryhmästä ja pahimmillaan väkivallan kohteeksi joutumista.

Jouko Jokisalon Rauhan Puolesta -lehteen haastatteleman Souton mukaan rasismi on koulukontekstissa vaiettu aihe eikä sitä esimerkiksi nosteta esiin opetussuunnitelmassa.

Yksi tapa tukahduttaa keskustelu kulttuurisesti joustavista pelisäännöistä on Souton mielestä maassa maan tavalla -periaatteeseen vetoaminen, mikä näkyy myös väitöskirjaa varten haastateltujen lasten asenteissa: erään yhdeksäsluokkalaisen mukaan maahanmuuttaja voi välttyä rasismilta olemalla "mahollisimman tavallinen, samanlainen kuin suomalainen."

Souton tutkimusten mukaan opettajat ovat kyvyttömiä puuttumaan rasismin ilmiöihin. Hänen mukaansa keskeistä on pohtia suomalaisnuorten suhtautumiseen maahanmuuttajataustaisia oppilaita kohtaan. Hän kaipaakin lisää keskustelua suomalaisnuorten asenteisiin vaikuttamisesta ja ryhmädynamiikasta.

nuoriso Suomi

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.