Uutiset Syyrian konflikti

Suomelta lisätukea Syyrian pakolaisnaisille

Rahoilla tarjotaan naisille muun muassa ammattikoulutusta ja ehkäistään perheväkivaltaa.
Za'atarin leiri helmikuussa 2015. (Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Suomi myöntää 1,5 miljoonaa euroa lisätukea YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin hankkeeseen Jordaniassa.

Hankkeessa on tähän mennessä perustettu Za'atarin pakolaisleirille kolme naistenkeskusta, jotka tarjoavat naisille ja tytöille turvapaikan lisäksi työmahdollisuuksia, ammattikoulutusta, päivähoitopalveluita, lukutaito-opetusta ja suojaa väkivallalta. Hanke tekee työtä myös leirin miespuolisten johtajien keskuudessa, ja perheväkivalta onkin saatu laskemaan kohderyhmässä 20 prosenttia, ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Aiemmin Suomi on tukenut hanketta 500 000 eurolla vuonna 2014. Lisätuella ollaan avaamassa keskusta myös Azraqin pakolaisleirille.

Jordaniaan on paennut Syyriasta yhteensä lähes 650 000 ihmistä. UN Womenille myönnettävä tuki on osa 25 miljoonan euron pakettia, jonka pääministeri Juha Sipilä lupasi Syyrian ja sen naapurimaiden tukemiseksi helmikuussa Lontoon kansainvälisessä apulupauskonferenssissa.

Yhteensä ulkoministeriö rahoittaa UN Womenia tänä vuonna noin kymmenellä miljoonalla eurolla ja on yksi sen suurimmista rahoittajamaista. Summa on kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi noin neljä miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2015.

Syyrian konflikti genderkehitysyhteistyökonflikti JordaniaSyyriaSuomi Suomen UN WomenUlkoministeriö

Lue myös

Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa
Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)
Koululuokallinen lapsia
Syyrian konflikti on vaikuttanut jopa 80 prosenttiin maan lapsista. Kuvassa syyrialais- ja libanonilaislapsia yhteisoppitunnilla Libanonissa vuonna 2016.
(Kuva:
Adam Patterson
/
Panos
DFID
/
CC BY 2.0
)

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.
(Kuva:
niawag
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.