Uutiset Syyrian konflikti

Suomelta lisätukea Syyrian pakolaisnaisille

Rahoilla tarjotaan naisille muun muassa ammattikoulutusta ja ehkäistään perheväkivaltaa.
Za'atarin leiri helmikuussa 2015. (Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Suomi myöntää 1,5 miljoonaa euroa lisätukea YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin hankkeeseen Jordaniassa.

Hankkeessa on tähän mennessä perustettu Za'atarin pakolaisleirille kolme naistenkeskusta, jotka tarjoavat naisille ja tytöille turvapaikan lisäksi työmahdollisuuksia, ammattikoulutusta, päivähoitopalveluita, lukutaito-opetusta ja suojaa väkivallalta. Hanke tekee työtä myös leirin miespuolisten johtajien keskuudessa, ja perheväkivalta onkin saatu laskemaan kohderyhmässä 20 prosenttia, ulkoministeriön tiedotteessa kerrotaan.

Aiemmin Suomi on tukenut hanketta 500 000 eurolla vuonna 2014. Lisätuella ollaan avaamassa keskusta myös Azraqin pakolaisleirille.

Jordaniaan on paennut Syyriasta yhteensä lähes 650 000 ihmistä. UN Womenille myönnettävä tuki on osa 25 miljoonan euron pakettia, jonka pääministeri Juha Sipilä lupasi Syyrian ja sen naapurimaiden tukemiseksi helmikuussa Lontoon kansainvälisessä apulupauskonferenssissa.

Yhteensä ulkoministeriö rahoittaa UN Womenia tänä vuonna noin kymmenellä miljoonalla eurolla ja on yksi sen suurimmista rahoittajamaista. Summa on kehitysyhteistyöleikkausten vuoksi noin neljä miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2015.

Syyrian konflikti genderkehitysyhteistyökonflikti JordaniaSyyriaSuomi Suomen UN WomenUlkoministeriö

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.