Uutiset

Suomelta lisää humanitaarista apua kriisialueille

Suomi myöntää 15 miljoonaa euroa humanitaarista apua maailman kriisikohteisiin, kuten Irakiin ja Afganistaniin.
Irakilaisia pakolaislapsia. (Kuva: EU/ECHO/Peter Biro / CC BY-ND 2.0)

Suomi on myöntänyt syksyn humanitaarisessa varainjaossa yhteensä 15 miljoonaa euroa humanitaarista apua maailman kriisikohteisiin sekä YK:n keskitettyyn hätäapurahastoon. Apua myönnetään Irakiin, Afganistaniin, eteläiseen Afrikkaan, Kongon demokraattiseen tasavaltaan sekä läntisen Afrikan ja Sahelin alueille.

Summasta seitsemän miljoonaa euroa annetaan YK:n hätäapurahastolle, jonka kautta on tuettu muun muassa hurrikaani Matthew'n uhreja Haitissa.

Suurin yksittäiseen kriisiin käytettävä summa, kolme miljoonaa euroa, menee Irakiin, kertoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) ulkoministeriön tiedotteessa. YK on arvioinut, että parhaillaan käynnissä olevan Mosulin takaisinvaltausoperaation seurauksena on vuoden kallein ja monimutkaisin avustusoperaatio.

Afganistanissa puolestaan tuetaan rajoilla liikkuvia pakolaisia ja eteläisessä Afrikassa kuivuuden uhreja. Sahelissa rahat käytetään ruokaturvan kohentamiseen ja Kongossa maan sisäisten sekä muualta tulleiden pakolaisten auttamiseen.

Suurin osa Suomen tämänvuotisesta humanitaarisesta avusta myönnettiin jo viime keväänä. Tärkein alue oli tuolloin Lähi-itä.

Suomen humanitaarisen avun budjetti on tänä vuonna yhteensä 70 miljoonaa euroa, kuutisen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Tavallisesti humanitaarisen avun summat nousevat vuoden mittaan kuitenkin yli budjetoidun.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Suomen kehityspolitiikka katastrofiapukonflikti Suomi Ulkoministeriö

Lue myös

Suomen lippu

Ennuste: Suomen kehitysyhteistyövarojen BKTL-osuus laskee taas – ”kuin lehmän häntä”

Julkisen talouden suunnitelman mukaan lähivuosina Suomen bruttokansantulosta enää 0,37 prosenttia menee kehitysyhteistyöhön. Tavoite on 0,7.
Sakset

Kepa joutuu sulkemaan loputkin kehitysmaatoimistonsa leikkausten vuoksi

Ulkoministeriö on leikannut kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan rahoitusta entisestään. Järjestö joutuu sulkemaan maatoimistonsa Tansaniassa ja Mosambikissa.
Pakolaisleirin asumuksia aavikolla

Suomelta 67 miljoonaa euroa humanitaaristen kriisien hoitoon

Suomi myöntää humanitaarista apua muun muassa Syyriaan, Jemeniin ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Etiopialaismies esittelee pidätysasentoa

”Etsin vapautta, mutta se vietiin minulta” – pidätykset ja väkivalta Jemeniin paenneiden siirtolaisten kohtalona

Jemenissä on maailman pahin humanitaarinen kriisi, mutta maahan saapuu silti siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita Itä-Afrikasta. UNHCR:n ja HRW:n mukaan heitä on pidätetty, pahoinpidelty ja raiskattu.
Oranssi kukka ruohikossa

Suomen edistystä kestävässä kehityksessä voi seurata pian verkossa

Tilastokeskus aikoo koota kestävän kehityksen tavoitteiden seurantamittarit avoimelle verkkosivustolle.
Pakoalisleirin asumuksia Bangladeshissa

Vuoden ensimmäiset rankkasateet alkoivat Bangladeshissa – rohingya-pakolaiset vaarassa

Pelätty monsuunikausi alkaa pian Bangladeshissa, jonne on lyhyessä ajassa paennut lähes 700 000 Myanmarin rohingyaa. Avustusjärjestöt yrittävät vahvistaa huteria leirejä, jotta katastrofilta vältyttäisiin.