Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Suomelta 61,4 miljoonan euron avustuspotti humanitaaristen kriisien uhreille

Suomi myöntää 61,4 miljoonaa euroa humanitaaristen kriisien hoitamiseen. Vajaa kolmannes menee Afrikan sarveen, Nigeriaan ja Jemeniin.
Suomi myöntää apua muun muassa Nigeriaan. (Kuva: EU/ECHO/ Isabel Coello / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomi on myöntänyt 61,4 miljoonaa euroa maailman humanitaaristen kriisien hoitamiseen kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) päätöksellä. Vajaat kolmannes summasta kohdennetaan Afrikan sarven maihin sekä Nigeriaan ja Jemeniin, joissa kärsitään vaikeasta ruokapulasta.

Esimerkiksi Somaliaan ohjataan 5,5 miljoonaa euroa, Etiopiaan 755 000 euroa ja Nigeriaan kaksi miljoonaa, kertoo ulkoministeriö tiedotteessaan. Rahaa ohjataan myös pakolaiskriiseistä kärsiviin Etelä-Sudaniin sekä Ugandaan, joista jälkimmäiseen saapuu noin 2 000 pakolaista päivässä. Suurin summa menee Syyriaan ja sen naapurimaihin, 11,5 miljoonaa euroa.

Avusta vajaat kaksi kolmasosaa toimitetaan järjestöjen, kuten Maailman ruokaohjelman ja kansainvälisen Punaisen Ristin, kautta, loput YK:n kautta. Suomalaisista järjestöistä tukea saavat Suomen Punainen Risti, Kirkon Ulkomaanapu, Fida International, Suomen World Vision, Plan International Suomi ja Pelastakaa Lapset.

YK on varoittanut pitkin kevättä nälänhädän uhasta ainakin Somaliassa, Jemenissä, Nigeriassa sekä Etelä-Sudanissa, jossa kahdessa piirikunnassa on jo nälänhätä. YK:n humanitaarisen avun koordinaattori vetosi muutama viikko sitten sitten kansainväliseen yhteisöön, jotta apua saataisiin lisää.

Suomi on budjetoinut tänä vuonna humanitaariseen apuun yhteensä 70,5 miljoonaa euroa. Tavallisesti summa kuitenkin nousee vuoden mittaan.

Suomen kehityspolitiikka katastrofiapu Suomi

Lue myös

Sormet tietokoneen näppäimistöllä

Onko tulevaisuus pelkkää tekoälyä?

Tekoälyllä on valtavasti valtaa ja sen mahdollisuudet ja seuraukset pitää tuntea ennen kuin lähdetään soitelleen sotaan, kirjoittaa Kehyksen pääsihteeri Rilli Lappalainen. Hän ihmettelee, onko Suomen ulkopolitiikan päämissiona nyt opetella koodaamaan ja hyödyntämään tekoälyä lähetystöissä.
2 euron kolikko lähikuvassa

Kehityspoliittinen toimikunta: Suomen tasa-arvotyö ristiriitaista

Tasa-arvo on Suomen kehityspolitiikan pääpainopiste, mutta silti juuri siitä on leikattu, moittii kehityspoliittinen toimikunta tuoreessa vuosiarviossaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.
Tietokoneen näppäimistö

Raportti: Teknologia-alalla esiintyy pakkotyötä – firmat haluavat estää sen, mutta harva kertoo, miten se tapahtuu

Monia teknologia- ja elektroniikka-alan tuotteita tehdään pakkotyövoimalla. Suuryritykset ovat viime vuosina kunnostautuneet sen estämisessä mutta enemmän pitää tehdä, vaaditaan tuoreessa raportissa.
Lapsia leijojen kera

Kodeistaan paenneiden määrä kasvoi uuteen ennätykseen – ”kukaan ei valitse pakolaiseksi ryhtymistä”, muistuttaa YK:n pakolaisjärjestö

”Minun viestini maailmalle on, että en halua olla pakolainen. Haluan mennä takaisin kotiini Myanmariin, mutta haluan elää turvassa ja rauhassa”, kertoi Mutaybatu-niminen pakolainen YK:n pakolaisjärjestölle. Tänään julkaistujen tilastojen mukaan viime vuoden lopulla maailmassa oli 68,5 miljoonaa kodistaan paennutta ihmistä.