Uutiset

Suomeen suunnitellaan hävikkiruokaa myyvää kauppaa

Kirkon Ulkomaanapu kertoo perustavansa hävikkiruokakaupan, jonka tuotoilla tuetaan järjestön kehitysyhteistyötä ja katastrofiapua.
Ruokajäte
Maailmassa syntyy vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia ruokajätettä. (Kuva: Katie Campbell / EarthFix / CC BY-NC 2.0 )

Suomeen ollaan perustamassa hävikkiruokaa myyvää ruokakauppaa. Asialla on Kirkon Ulkomaanapu, jonka tarkoituksena on saada tuotolla varoja toimintaansa kehitysmaissa sekä katastrofitilanteessa. WeFood-kaupan tarkoituksena on myydä muuten kaatopaikalle päätyvää ruokaa 50–70 prosenttia tavallista halvemmalla. Kauppaa pyörittävät vapaaehtoiset.

"Suomessa päätyy vuosittain roskiin jopa 460 000 tonnia ruokaa. WeFood on yksi ratkaisu kasvavaan ruokahävikkiongelmaan, ja samalla se auttaa kehitysmaiden ja hauraiden valtioiden köyhimpiä, sillä kaupan tuloilla tuetaan Kirkon Ulkomaanavun työtä", sanoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen järjestön tiedotteessa.

Varoja kaupan perustamiseen kerätään virtuaalisella ”osakeannilla”, joka julkistetaan tulevana viikonloppuna Maailma kylässä -festareilla.

Ruokahävikkikaupan idea on peräisin Tanskasta, jossa järjestön sisarjärjestöllä on jo kaksi vastaavanlaista ruokakauppaa. Niissä käy 50 000 asiakasta vuodessa, Hukkanen kertoo.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia, eli kolmannes kaikesta ruuasta, heitetään pois. Teollisuusmaissa yli 40 prosenttia hävikistä tapahtuu myynti- ja kulutustasolla.

kehitysyhteistyöruoka Suomi Kirkon Ulkomaanapu

Kommentit

Lähettänyt Paula (ei varmistettu) 7.1.2018 - 15:18

Mitäs jos ne rahat ees ohjattais kotimaan köyhille nyt ku köyhiltä taas leikataan. Ennen näitä samoja hävikkiruokia dyykattiin roskista ja jaettiin köyhille ja jotku dyykkas ekologisuuttaan. Sitte lukittii roskikset ja siirryttii leipäjonoon hakeen niitten kauppiaitten almut jotka suostu lahjottaa köyhille roskisten sijasta. Nyt leipäjonoruoat vähenee huimaa vauhtia kun roskisruoasta keksittiin tehdä bisnestä...en tykkää

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.