Uutiset

Suomeen suunnitellaan hävikkiruokaa myyvää kauppaa

Kirkon Ulkomaanapu kertoo perustavansa hävikkiruokakaupan, jonka tuotoilla tuetaan järjestön kehitysyhteistyötä ja katastrofiapua.
Ruokajäte
Maailmassa syntyy vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia ruokajätettä. (Kuva: Katie Campbell / EarthFix / CC BY-NC 2.0)

Suomeen ollaan perustamassa hävikkiruokaa myyvää ruokakauppaa. Asialla on Kirkon Ulkomaanapu, jonka tarkoituksena on saada tuotolla varoja toimintaansa kehitysmaissa sekä katastrofitilanteessa. WeFood-kaupan tarkoituksena on myydä muuten kaatopaikalle päätyvää ruokaa 50–70 prosenttia tavallista halvemmalla. Kauppaa pyörittävät vapaaehtoiset.

"Suomessa päätyy vuosittain roskiin jopa 460 000 tonnia ruokaa. WeFood on yksi ratkaisu kasvavaan ruokahävikkiongelmaan, ja samalla se auttaa kehitysmaiden ja hauraiden valtioiden köyhimpiä, sillä kaupan tuloilla tuetaan Kirkon Ulkomaanavun työtä", sanoo WeFoodin projektipäällikkö Else Hukkanen järjestön tiedotteessa.

Varoja kaupan perustamiseen kerätään virtuaalisella ”osakeannilla”, joka julkistetaan tulevana viikonloppuna Maailma kylässä -festareilla.

Ruokahävikkikaupan idea on peräisin Tanskasta, jossa järjestön sisarjärjestöllä on jo kaksi vastaavanlaista ruokakauppaa. Niissä käy 50 000 asiakasta vuodessa, Hukkanen kertoo.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAOn mukaan vuosittain noin 1,3 miljardia tonnia, eli kolmannes kaikesta ruuasta, heitetään pois. Teollisuusmaissa yli 40 prosenttia hävikistä tapahtuu myynti- ja kulutustasolla.

kehitysyhteistyöruoka Suomi Kirkon Ulkomaanapu

Kommentit

Lähettänyt Paula (ei varmistettu) 7.1.2018 - 15:18

Mitäs jos ne rahat ees ohjattais kotimaan köyhille nyt ku köyhiltä taas leikataan. Ennen näitä samoja hävikkiruokia dyykattiin roskista ja jaettiin köyhille ja jotku dyykkas ekologisuuttaan. Sitte lukittii roskikset ja siirryttii leipäjonoon hakeen niitten kauppiaitten almut jotka suostu lahjottaa köyhille roskisten sijasta. Nyt leipäjonoruoat vähenee huimaa vauhtia kun roskisruoasta keksittiin tehdä bisnestä...en tykkää

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.