Uutiset Suomen kehityspolitiikka

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen työ arvioitiin taas tehokkaaksi

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen apu menee perille, linjaa ulkoministeriön teettämä arvio kuuden suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön työstä.
(Kuva: jaime.silva / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen apu menee perille, linjaa ulkoministeriön teettämä riippumaton arvio eli evaluaatio kuuden suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestön työstä.

Raportin mukaan järjestöjen työ vastaa ihmisten tarpeisiin ja menee perille myös hauraissa valtioissa ja vaikeissa toimintaympäristöissä. Työ on hyvin linjassa Suomen virallisen kehityspolitiikan tavoitteiden kanssa aina ihmishenkien pelastamisesta inhimillisen kehityksen edistämiseen.

Parannettavaa taas on esimerkiksi suhteissa paikallisiin järjestöihin: suhde on enemmän alihankkijamainen kuin konsultoiva, evaluaatiossa todetaan. Myös kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun välistä yhteyttä pitäisi kehittää, sillä tällä hetkellä ne rahoitetaan eri budjettikohdista.

Järjestöjen työtä ovat haitanneet myös muun muassa viimeaikaiset kehitysyhteistyöleikkaukset, jotka näkyvät muun muassa teknisen asiantuntijuuden vähenemisenä. Lisäksi vaikka lyhyen aikavälin tulokset ovat hyviä, kehittämistä on pitkän aikavälin tulosten raportoinnissa.

Evaluaatio on jatkoa syyskuussa ilmestyneelle ensimmäiselle evaluaatiolle, jossa arvioitiin kuutta muuta järjestöä. Myös niiden työ arvioitiin tehokkaaksi. Nyt vuorossa olivat Fida International, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Punainen Risti, Plan International Suomi, Pelastakaa Lapset ja World Vision Suomi. Ne kuuluvat ulkoministeriön niin sanottuihin kumppanuusjärjestöihin, jotka saavat monivuotista ohjelmatukea. Elokuussa ilmestyy evaluaatioiden kolmas ja viimeinen osa.

Evaluaatioraporteilla on tarkoitus selvittää, miten tuloksekasta järjestöjen kehitysyhteistyö on. Sitä epäiltiin muun muassa jälkikäteen paljon kritisoidussa, vuonna 2015 ilmestyneessä Reinikan raportissa, jonka mukaan järjestöjen työ on liian pirstaleista.

Ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikön päällikön Jyrki Nissilän mukaan lopulliset johtopäätökset evaluaatioista tehdään vasta sitten, kun kolmas ja viimeinen raportti on ilmestynyt.

Suomen kehityspolitiikka kehitysyhteistyöpolitiikkarahoitus Suomi Kirkon UlkomaanapuPelastakaa Lapset ryPlan International SuomiPunainen RistiUlkoministeriö

Lue myös

Sakset

Kepa joutuu sulkemaan loputkin kehitysmaatoimistonsa leikkausten vuoksi

Ulkoministeriö on leikannut kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan rahoitusta entisestään. Järjestö joutuu sulkemaan maatoimistonsa Tansaniassa ja Mosambikissa.
Pakolaisleirin asumuksia aavikolla

Suomelta 67 miljoonaa euroa humanitaaristen kriisien hoitoon

Suomi myöntää humanitaarista apua muun muassa Syyriaan, Jemeniin ja Kongon demokraattiseen tasavaltaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.