Suomalaisjärjestöt pettyneitä komission ehdotukseen yritysten verotietojen raportoinnista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaisjärjestöt pettyneitä komission ehdotukseen yritysten verotietojen raportoinnista

Veronkiertoa on järjestöjen mukaan vaikea taltuttaa ehdotuksella, joka rajaa suurimman osan suuryrityksistä pois.

EU-komission eilen julkistama esitys suuryritysten verotietojen julkisesta maakohtaisesta raportoinnista ei suomalaisjärjestöjen mielestä täytä tavoitettaan, vähennä verovälttelyä. Yhtenä suurimmista ongelmista pidetään sitä, että raportointi koskisi vain pientä osaa yrityksistä.

Komission ehdotuksen mukaan vain yritykset, joiden liikevaihto on yli 750 miljoonaa euroa, joutuisivat raportoimaan veroistaan ja tuloistaan maakohtaisesti. Näin raportointivelvollisuuden ulkopuolelle jäisi jopa 90 prosenttia monikansallisista yrityksistä, huomauttaa järjestöjen kattojärjestö Kepa kannanotossaan.

Sen mielestä raportointivelvollisuus pitäisi laajentaa koskettamaan yli 40 miljoonan liikevaihdon yrityksiä.

Vaatimukset verovälttelyn kitkemiseksi EU:ssa ovat viime vuosina kiihtyneet, ja komission ehdotus on ajankohtainen myös erityisesti viime viikon Panama-tietovuodon vuoksi.

Ongelmana komission ehdotuksessa on järjestöjen mukaan kuitenkin myös se, että tarkat tiedot veroista ja tuloista olisi eriteltävä ainoastaan EU-maiden ja veroparatiisien osalta. EU:n ulkopuolella maksetuista veroista riittäisivät koostetut tiedot.

"Jos tietoja ei tarvitse raportoida kaikkien maiden osalta, yritykset voivat siirtää toimintojaan maihin, jotka jäävät EU:n veroparatiisilistan ulkopuolelle. On epätodennäköistä, että esimerkiksi EU:lle tärkeät kumppanit Sveitsi tai Yhdysvallat päätyisivät listalle, vaikka monet suuryritykset käyttävät niiden tarjoamia etuja verojen välttelyyn", sanoo Kepan veroasiantuntija Lyydia Kilpi.

Myös Finnwatchin mukaan EU:n veroparatiisilistalta puuttuu useita keskeisiä maita. Ehdotus on järjestön mukaan "floppi".

"Poliittisista syistä EU:ssa ei ole koskaan saatu laadittua kunnianhimoista listaa veroparatiiseista ja on syytä odottaa, ettei tämä lähestymistapa tule nytkään toimimaan", sanoo Finnwatchin veroasiantuntija Lauri Finér.

Rajauksen vuoksi myöskään kehitysmaista ei saataisi tietoja ollenkaan. Eettisen kaupan puolesta ry:n vt. toiminnanjohtajan Anna Ylä-Anttilan mukaan verovälttelyn suurimpiin häviäjiin kuuluvat kuitenkin juuri kehittyvät taloudet.

"Raportointivelvoitteen tulisi koskea yritystoimintaa myös niissä."

Komission direktiivi toimitetaan seuraavaksi Euroopan parlamentille ja Euroopan unionin neuvostolle. Hyväksymisen jälkeen sen on määrä tulla voimaan vuoden kuluessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia