Uutiset Afrikan ruokakriisi

Suomalaisjärjestöt lisäävät apua nälänhädän välttämiseksi

YK on varoittanut, että käynnissä on pahin humanitaarinen kriisi sitten sen perustamisen. Monet järjestöt lisäävät nyt apuaan.
Somaliassa yli puolet väestöstä tarvitsee apua. Äiti ja lapsi ruokkimisklinikalla Mogadishussa. (AMISOM Photo/Tobin Jones / CC0 1.0)

Suomalaisjärjestöt ovat käynnistäneet hätäapukeräyksiä ruoka-avun välittämiseksi kuivuudesta ja konflikteista kärsiviin Afrikan maihin.

Kirkon Ulkomaanapu on ilmoittanut lahjoittavansa 150 000 euroa Etelä-Sudanin, Somalian ja Kenian kuivuusalueille, joilla noin 10 miljoonaa ihmistä tarvitsee hätäapua. Rahalla pystytään antamaan hätäapua noin 60 000 hengelle 1–2 viikon ajan.

"Tilanne on todella paha ja humanitaarisella avulla on nyt kiire. Ihmisiä muuttaa maaseudulta kaupunkeihin, koska vesi ja ruoka ovat lopussa monella alueella", kertoo Länsi-Somalian Baidoassa viime viikolla käynyt Kirkon Ulkomaanavun Kenian ja Somalian maajohtaja Mika Jokivuori järjestön tiedotteessa.

Lastenjärjestö Plan puolestaan muun muassa vahvistaa ruokaturvaa sekä parantaa puhtaan veden ja sanitaation saatavuutta Etiopiassa, Keniassa ja Etelä-Sudanissa. Suomen Plan on lisäämässä apua erityisesti Etiopiaan, jossa 300 000 alle 5-vuotiasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta. Ohjelmassa keskitytään alle 5-vuotiaiden sekä imettävien ja raskaana olevien naisten hoitoon.

"Kolmatta vuotta jatkunut kuivuus on venyttänyt yhteisöjen selviytymiskyvyn äärimmilleen erityisesti alueilla, joissa lasten aliravitsemus on normaaleinakin aikoina ongelma. Siksi avun tarve on nyt valtava", sanoo Plan International Suomen humanitaarisen työn ohjelmapäällikkö Merja Färm järjestön tiedotteessa.

Suomen Punainen Risti (SPR) keskittää apua Somaliaan, Etelä-Sudaniin, Etiopiaan ja Keniaan. Esimerkiksi Somaliassa tuetaan etenkin naisten ja lasten terveydenhoitoa ja maaliskuussa aloitetaan myös toimeentulohanke Somalimaassa, järjestö kertoo. Apu Somaliassa rahoitetaan ulkoministeriön, EU:n ja järjestön katastrofirahaston turvin.

YK on varoittanut pitkin vuotta nälänhädän uhasta useissa maissa pitkin vuotta. Monissa maissa kuivuus, konflikti tai näiden yhdistelmä on ajanut ihmiset ruokapulaan. YK:n humanitaarisen avun päällikkö Stephen O’Brien sanoi viime viikolla, että käynnissä on pahin humanitaarinen kriisi sitten YK:n perustamisen.

Pelkästään Etelä-Sudanissa, Koillis-Nigeriassa, Jemenissä ja Somaliassa noin 20 miljoonaa ihmistä kärsii nälästä, ja osaan Etelä-Sudania on jo julistettu nälänhätä. Lisäksi ruokapulasta kärsitään muun muassa kuivuuden vaivaamissa Itä-Afrikan maissa. Tarvittavasta avusta on saatu kuitenkin kasaan vasta murto-osa.

Kirkon Ulkomaanavun lahjoitussivu

Punaisen Ristin lahjoitussivu

Planin lahjoitussivu

Afrikan ruokakriisi katastrofiapuruoka EtiopiaSomaliaEtelä-Sudan Kirkon UlkomaanapuPlan International SuomiPunainen Risti

Lue myös

Boko Haramin vastaisia barrikadeja Nigeriassa

Koillis-Nigeriassa tikittää nälänhädän aikapommi

Boko Haramin väkivalta on ajanut yli kaksi miljoonaa nigerialaista kodeistaan. Se on luonut vaikean ruokakriisin, joka voi kärjistyä nälänhädäksi hetkellä minä hyvänsä.
Kaksi naista halkoo kiviä Somaliassa.

Nälästä kärsivien lasten määrä kasvanut rajusti Somaliassa

Pelastakaa Lasten selvityksen mukaan tietyillä Somalian alueilla vallitsevat jo nälänhädän kaltaiset olosuhteet.
Naisia ruokakeskuksessa Mogadishussa Somaliassa.

Nälänhädän riski yhä voimassa – Somalian kriisi pahenee luultua nopeammin

Yli 20 miljoonaa ihmistä on yhä nälänhädän uhassa kolmessa Afrikan maassa sekä Jemenissä huolimatta avustusjärjestöjen ponnisteluista. Suomen Punainen Risti on aloittanut hätäapukeräyksen uhrien auttamiseksi.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.