Suomalaiset lahjoittavat ahkerasti hyväntekeväisyyteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaiset lahjoittavat ahkerasti hyväntekeväisyyteen

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan useimmat suomalaiset osallistuvat jotenkin hyväntekeväisyyteen. Osa kuitenkin jättää lahjoittamatta, koska ei luota kerääjätahoihin.

Eurokolikoita

Vajaa viidennes suomalaisista lahjoittaa järjestöille rahaa säännöllisesti. Kuva: Branko Collin / CC BY-SA 2.0.

Noin kolme neljäsosaa suomalaisista osallistuu jollakin tavalla hyväntekeväisyyteen. Kolmannes tekee satunnaisia lahjoituksia ja vajaa viidennes lahjoittaa säännöllisesti rahaa yhdelle tai useammalle järjestölle. Lisäksi osallistutaan kolehtikeräyksiin ja osallistutaan muuten kuin rahallisesti, esimerkiksi tavaralahjoituksin.

Tiedot selviävät järjestöjen Taloustutkimuksella teettämästä kyselytutkimuksesta, johon osallistui runsaat tuhat suomalaista.

Tutkimuksen mukaan lahjoittamiseen motivoi useimmiten jokin henkilökohtainen syy. Se oli lahjoittamisen taustalla 43 prosentilla vastaajista. Vajaa viidennes haluaa parantaa maailmaa yleisesti.

Lahjoittajat pitivät erityisen tärkeänä sitä, että kohde on luotettava. 82 prosenttia kokikin tietävänsä, mihin lahjoitetut rahat käytetään vähintään suurin piirtein.

Tärkeänä pidettiin myös sitä, että lahjoitetut varat menevät nimenomaan yleishyödylliseen tarkoitukseen tai hyväntekeväisyyteen.

”Tämä on ajankohtainen tieto nyt, kun Suomessa selvitetään rahankeräyslain uudistamistarpeita ja pohditaan rahankeräysmahdollisuuden avaamista”, huomauttaa järjestöjen kattojärjestön Kepan asiantuntija Auli Starck blogikirjoituksessaan.

Niille, jotka eivät lahjoita, tärkein syy olla lahjoittamatta on oma taloudellinen tilanne. Lisäksi runsas neljännes ei lahjoita siitä syystä, ettei luota rahaa kerääviin tahoihin, kyselystä selviää.

Tutkimuksen teettivät Vastuullinen lahjoittaminen ry, Kepa sekä Olympiakomitea. Kysely tehtiin maaliskuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia