Suomalaiset kenkävalmistajat panttaavat tietoa kenkien alkuperästä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suomalaiset kenkävalmistajat panttaavat tietoa kenkien alkuperästä

Kenkätehtaat eivät kerro julkisuudessa juuri mitään etenkään kenkien raaka-aineiden ja materiaalien tuotannosta, paljastaa tuore selvitys.

Sandaalit

Kenkien valmistusolosuhteet ovat hämärän peitossa. Kuva: mamichan / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Kenkien valmistusolosuhteista on edelleen vaikea saada tietoa. Suomalaisten kenkävalmistajien tuotantoketjut ovat pääosin piilossa, eikä raaka-aineiden ja materiaalien tuotannosta kerrota julkisesti juuri mitään, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Eettisen kaupan puolesta ry:n (Eetti) selvityksessä tutkittiin, minkä verran Kesko, S-ryhmä, Sievi ja Reima julkistavat tietoja kenkien tuotantoketjusta sekä työstään ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi.

Selvityksessä käytiin läpi yritysten verkkosivuja ja kysyttiin näiltä lisätietoja sähköpostitse.

Parhaiten pärjäsivät Kesko ja S-ryhmä, jotka kertoivat verkkosivuillaan käyttämiensä ensimmäisen portaan tehtaiden maat ja nimet. Kengissä käytettyjen materiaalien alkuperästä ei kuitenkaan kerrottu. Kesko ei sähköpostitse antamiensa lisätietojen mukaan tunne koko tuotantoketjuaan, eikä myöskään S-ryhmä antanut kysyttäessä tietoja raaka-aineiden tai materiaalien alkuperästä, järjestö kertoo.

”Vakavimmat ihmisoikeusloukkaukset tapahtuvat usein tuotantoketjun alkupäässä materiaalien ja raaka-aineiden tuotannossa. Siksi olisi tärkeää, että yritykset tuntisivat ja kertoisivat avoimesti kaikki toimijat tuotantoketjunsa varrella”, sanoo Eetin kampanjakoordinaattori Anna Härri tiedotteessa.

Myöskään Suomessa kenkiä valmistava Sievi ei kerro materiaalinsa alkuperästä. Reiman kenkien tuotannosta oli saatavilla vielä vähemmän tietoa, mutta selvityksen teon aikana yritys julkaisi kenkien tuotantomaat verkkosivuillaan. Yksityiskohtaisempia tietoja tehtaista ei anneta liikesalaisuuteen vedoten.

Kansalaisjärjestöt ovat viime vuosina kritisoineet paljon Eurooppaan tulevien kenkien tuotanto-olosuhteita. Esimerkiksi intialaisilla kenkätehtailla tiedetään olevan huonot työolosuhteet, ja usein nahan parkitsemisessa käytetty kromi voi olla työntekijöille hengenvaarallista. Viime vuonna tehdyn selvityksen mukaan eurooppalaiset kenkäyritykset eivät riittävästi huomioikaan ihmisoikeuksien kunnioittamista tuotantoketjussaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia