Suolistobakteereista ehkä apu lasten aliravitsemuksen hoitoon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Suolistobakteereista ehkä apu lasten aliravitsemuksen hoitoon

Tulevaisuudessa aliravitsemusta voidaan hoitaa yhä tehokkaammin mikrobien avulla, käy ilmi tutkimuksesta, jossa oli mukana muun muassa Tampereen yliopisto.

Lasten aliravitsemusta voidaan tulevaisuudessa ehkä hoitaa entistä tehokkaammin suolistomikrobien avulla, käy ilmi tuoreesta lääketieteen tutkimuksesta. Eilen Science Translational Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan aliravitsemuksen hoidossa voitaisiin käyttää terveellisiä bakteereita terveellisen ruokavalion lisäksi.

Jo aiemmin on tiedetty, ettei aliravitsemus johdu vain ruuan puutteesta, vaan myös infektioista ja suolisto-ongelmista, jotka estävät ruuan imeytymisen.

Nyt julkaistu tutkimus on kuitenkin yksi ensimmäisistä, jossa ihmisen mikrobiston ja hänen oman terveytensä yhteys dokumentoidaan köyhien maiden lapsilla ja jossa selvitellään pitkälle yhteyden mekanismeja, kertoo tutkimuksen teossa mukana ollut Tampereen yliopiston kansainvälisen lääketieteen professori Per Ashorn.

"Idea on se, että aliravitsemus ja monet muutkin terveysongelmat syntyvät perimän ja ympäristön vuorovaikutuksesta. Tässä tapauksessa tärkeää on lapsen ravinto ja hänen suolistomikrobistonsa. Mikrobisto kehittyy ensimmäisen kahden elinvuoden aikana ja sitä voi ehkä ohjata johonkin suuntaan – ja näin voisi ehkä edesauttaa tervettä kasvua ja kehitystä", Ashorn sanoo.

Tutkimuksessa kartoitettiin malawilaisten lasten ulosteita ja selvitettiin mekanismeja, joilla ulosteen bakteeristo vaikuttaa lasten puolustusmekanismeihin ja heidän terveyteensä. Malawissa vajaa puolet alle 5-vuotiaista on lyhytkasvuisia aliravitsemuksen vuoksi.

Tutkimuksen tekivät Washingtonin, Malawin ja Tampereen yliopistot ja sen rahoitti Bill ja Melinda Gatesin säätiö.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia