Uutiset Naisten oikeudet

Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta”

Maailman talousfoorumi raportin mukaan sukupuolten välinen kuilu on leventynyt. Tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys, se muistuttaa.
Naisia pellolla Liberiassa
Työelämän tasa-arvoon on matkaa vielä 214 vuotta, sanoo Maailman talousfoorumi. Kuvassa liberialaisnaisia sadonkorjussa kassavapellolla. (Kuva: Nico Parkinson / USAID / CC BY-NC-ND 2.0 )

Vuosikymmenen ajan kestänyt sukupuolten tasa-arvon hidas edistyminen on pysähtynyt tänä vuonna, sanoo Maailman talousfoorumi. Sen eilen julkaistun raportin mukaan niin sanottu sukupuolikuilu on leventynyt viime vuodesta. Raporttia on julkaistu vuodesta 2006 asti, ja kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun tasa-arvo näyttää heikentyneen.

Raportissa tarkastellaan miesten ja naisten välisiä eroja koulutuksessa, terveydessä, politiikassa sekä taloudessa. Mukana on 144 maata.

Raportin mukaan maailman sukupuolikuilusta vasta 68 prosenttia on suljettu ja nykyvauhdilla kestää sata vuotta ennen kuin ollaan sadassa prosentissa eli täydellisen tasa-arvoisessa tilanteessa. Vielä viime vuonna ennuste oli 83 vuotta.

Syynä heikkenemiseen on huono kehitys naisten taloudellisissa ja poliittisissa mahdollisuuksissa. Esimerkiksi työelämän tasa-arvon saavuttamiseen menee vielä 217 vuotta, raportissa lasketaan.

Hyvä uutinen on, että yli puolet maista on silti parantanut tasa-arvotilannettaan vuoden aikana, raportissa kerrotaan. Kaiken kaikkiaan 27 maassa on jo saavutettu koulutuksen tasa-arvo ja 34 maassa terveyden tasa-arvo. Vuoden aikana koulutustilanne on parantunut, terveystilanne taas heikentynyt.

”Vuonna 2017 meidän ei pitäisi nähdä, miten edistys tasa-arvossa kääntyy päinvastaiseen suuntaan. Sukupuolten tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys. Jotkut maat ymmärtävät tämän ja näkevät nyt toimiensa tulokset”, sanoo talousfoorumin koulutus-, sukupuoli- ja työelämäasioiden johtaja Saadia Zahidi tiedotteessa.

Tasa-arvoisin maa on raportin mukaan Islanti, sen jälkeen Norja, Suomi, Ruanda ja Ruotsi. Indeksin huonoimmassa päässä ovat Jemen, Pakistan, Syyria, Tšad ja Iran.

Naisten oikeudet genderpolitiikkatalous

Lue myös

Tietokoneen näppäimistö
Verkkohäirinnällä on kauaskantoiset vaikutukset naisten hyvinvointiin, selviää tutkimuksesta.
(Kuva:
Frederico Cintra
/
CC BY 2.0
)

Tutkimus: Verkkohäirintä aiheuttaa naisille ahdistusta ja paniikkikohtauksia

Amnestyn tutkimuksen mukaan verkkohäirintä uhkaa ilmaisunvapautta, sillä moni nainen rajoittaa sanomisiaan verkossa kokemansa häirinnän takia.
Julisteita seksuaalisesta häirinnästä
Seksuaalista häirintää vastustava #Metoo-kampanja on levinnyt ympäri maailmaa.
(Kuva:
Jeanne Menjoulet
/
CC BY 2.0
)

Tutkimus: Yli kolmannes maista ei kiellä seksuaalista häirintää työpaikalla

Seksuaalinen häirintä työpaikoilla on noussut maailmanlaajuiseksi keskustelunaiheeksi Yhdysvaltain elokuvateollisuuden häirintäkohun ansiosta. Tuoreen tutkimuksen mukaan parempaa lainsäädäntöä tarvitaan yhä monissa maissa.
UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Hyvät miehet eivät seuraa seksuaalista häirintää sivusta

On julma etuoikeus pystyä ahdistelemaan tyttöä tai naista ­ilman seuraamuksia, kirjoittaa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin pääjohtaja Phumzile Mlambo-Ngcuka.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
5 sentin kolikko
Viestintä- ja globaalikasvatustukea myönnettiin tälle ja ensi vuodelle yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.(Kuva: Pascal Volk / CC BY-SA 2.0)

Kehityskysymyksistä viestiminen uhkaa vaikeutua – ulkoministeriö pohtii tukimuutosta

Ulkoministeriö aikoo jälleen muuttaa viestintä- ja globaalikasvatustukea, jolla muun muassa tiedotetaan suomalaisille kehitysmaita koskevista kysymyksistä.
Hurrikaani Marian tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017
Hurrikaanit ovat tehneet tuhojaan tänä vuonna Karibialla. Kuvassa Maria-myrskyn tuhoja Dominican pääkaupungissa Roseaussa syyskuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Hurrikaaneista kärsineille Karibian maille luvattiin miljardiapu – tuhot jopa 3,5 kertaa BKT:stä

Irma- ja Maria-hurrikaaneista kärsineet Karibianmeren valtiot halutaan nyt rakentaa sellaisiksi, että ne kestävät ilmastonmuutoksen vaikutukset myös tulevaisuudessa.
Mielenosoittajia Yemen is starving -kyltin kera.
Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitaarinen kriisi. New Yorkissa on osoitettu mieltä jemeniläisten puolesta tänä syksynä.(Kuva: Felton Davis / CC BY 2.0)

Saudi-Arabian johtama liittouma lupasi helpottaa Jemenin saartoa, mutta se ei riitä

Jemenin saarto on ”siviilien potkimista, kun he ovat jo maassa”, sanoo avustusjärjestö. Saartoa on luvattu helpottaa, mutta nälänhätä on silti vain muutaman kuukauden päässä.