Uutiset Naisten oikeudet

Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta”

Maailman talousfoorumi raportin mukaan sukupuolten välinen kuilu on leventynyt. Tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys, se muistuttaa.
Naisia pellolla Liberiassa
Työelämän tasa-arvoon on matkaa vielä 214 vuotta, sanoo Maailman talousfoorumi. Kuvassa liberialaisnaisia sadonkorjussa kassavapellolla. (Kuva: Nico Parkinson / USAID / CC BY-NC-ND 2.0)

Vuosikymmenen ajan kestänyt sukupuolten tasa-arvon hidas edistyminen on pysähtynyt tänä vuonna, sanoo Maailman talousfoorumi. Sen eilen julkaistun raportin mukaan niin sanottu sukupuolikuilu on leventynyt viime vuodesta. Raporttia on julkaistu vuodesta 2006 asti, ja kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun tasa-arvo näyttää heikentyneen.

Raportissa tarkastellaan miesten ja naisten välisiä eroja koulutuksessa, terveydessä, politiikassa sekä taloudessa. Mukana on 144 maata.

Raportin mukaan maailman sukupuolikuilusta vasta 68 prosenttia on suljettu ja nykyvauhdilla kestää sata vuotta ennen kuin ollaan sadassa prosentissa eli täydellisen tasa-arvoisessa tilanteessa. Vielä viime vuonna ennuste oli 83 vuotta.

Syynä heikkenemiseen on huono kehitys naisten taloudellisissa ja poliittisissa mahdollisuuksissa. Esimerkiksi työelämän tasa-arvon saavuttamiseen menee vielä 217 vuotta, raportissa lasketaan.

Hyvä uutinen on, että yli puolet maista on silti parantanut tasa-arvotilannettaan vuoden aikana, raportissa kerrotaan. Kaiken kaikkiaan 27 maassa on jo saavutettu koulutuksen tasa-arvo ja 34 maassa terveyden tasa-arvo. Vuoden aikana koulutustilanne on parantunut, terveystilanne taas heikentynyt.

”Vuonna 2017 meidän ei pitäisi nähdä, miten edistys tasa-arvossa kääntyy päinvastaiseen suuntaan. Sukupuolten tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys. Jotkut maat ymmärtävät tämän ja näkevät nyt toimiensa tulokset”, sanoo talousfoorumin koulutus-, sukupuoli- ja työelämäasioiden johtaja Saadia Zahidi tiedotteessa.

Tasa-arvoisin maa on raportin mukaan Islanti, sen jälkeen Norja, Suomi, Ruanda ja Ruotsi. Indeksin huonoimmassa päässä ovat Jemen, Pakistan, Syyria, Tšad ja Iran.

Naisten oikeudet genderpolitiikkatalous

Lue myös

Raiskauksen vastainen kyltti

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Ihmisiä tulvavedessä ajavan rekka-auton lavalla

Ensin kuivuus, sitten tulvat – Somaliassa on satanut eniten yli 30 vuoteen

Somalia on kärsinyt viime vuosina useista peräkkäisistä kuivuuskausista, mutta tänä vuonna on kääntynyt lähes päälaelleen.
Toimittajia ja kameroita murhatun toimittajan muistopaikalla Nicaraguan Managuassa

Nicaragua kuristaa mediaa jo lähes samaan malliin kuin oikeistodiktatuurin aikana

Nicaraguan viime aikojen mielenosoitukset ovat johtaneet siihen, että sananvapaus on pohjamudissa. ”En ole aiemmin joutunut näin kovan hyökkäyksen kohteeksi”, kertoo kriittistä radio-ohjelmaa tekevä toimittaja Luis Galeano.
Seeproja kansallispuistossa

Tutkijat: Luonnonsuojelualueetkaan eivät välty ihmisen vaikutukselta – kolmasosa suojelualueista ”voimakkaan paineen alla”

Monet maat sanovat perustaneensa suojelualueita kansainvälisen sopimuksen mukaisesti, mutta todellisuudessa ihmisen annetaan tuhota alueita, moittii tuore tutkimus.