Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta”

Maailman talousfoorumi raportin mukaan sukupuolten välinen kuilu on leventynyt. Tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys, se muistuttaa.

Naisia pellolla Liberiassa

Työelämän tasa-arvoon on matkaa vielä 214 vuotta, sanoo Maailman talousfoorumi. Kuvassa liberialaisnaisia sadonkorjussa kassavapellolla. Kuva: Nico Parkinson / USAID / CC BY-NC-ND 2.0.

Vuosikymmenen ajan kestänyt sukupuolten tasa-arvon hidas edistyminen on pysähtynyt tänä vuonna, sanoo Maailman talousfoorumi. Sen eilen julkaistun raportin mukaan niin sanottu sukupuolikuilu on leventynyt viime vuodesta. Raporttia on julkaistu vuodesta 2006 asti, ja kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun tasa-arvo näyttää heikentyneen.

Raportissa tarkastellaan miesten ja naisten välisiä eroja koulutuksessa, terveydessä, politiikassa sekä taloudessa. Mukana on 144 maata.

Raportin mukaan maailman sukupuolikuilusta vasta 68 prosenttia on suljettu ja nykyvauhdilla kestää sata vuotta ennen kuin ollaan sadassa prosentissa eli täydellisen tasa-arvoisessa tilanteessa. Vielä viime vuonna ennuste oli 83 vuotta.

Syynä heikkenemiseen on huono kehitys naisten taloudellisissa ja poliittisissa mahdollisuuksissa. Esimerkiksi työelämän tasa-arvon saavuttamiseen menee vielä 217 vuotta, raportissa lasketaan.

Hyvä uutinen on, että yli puolet maista on silti parantanut tasa-arvotilannettaan vuoden aikana, raportissa kerrotaan. Kaiken kaikkiaan 27 maassa on jo saavutettu koulutuksen tasa-arvo ja 34 maassa terveyden tasa-arvo. Vuoden aikana koulutustilanne on parantunut, terveystilanne taas heikentynyt.

”Vuonna 2017 meidän ei pitäisi nähdä, miten edistys tasa-arvossa kääntyy päinvastaiseen suuntaan. Sukupuolten tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys. Jotkut maat ymmärtävät tämän ja näkevät nyt toimiensa tulokset”, sanoo talousfoorumin koulutus-, sukupuoli- ja työelämäasioiden johtaja Saadia Zahidi tiedotteessa.

Tasa-arvoisin maa on raportin mukaan Islanti, sen jälkeen Norja, Suomi, Ruanda ja Ruotsi. Indeksin huonoimmassa päässä ovat Jemen, Pakistan, Syyria, Tšad ja Iran.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia