Uutiset Naisten oikeudet

Sukupuolten tasa-arvo heikkenee ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen – ”tasa-arvoon matkaa 100 vuotta”

Maailman talousfoorumi raportin mukaan sukupuolten välinen kuilu on leventynyt. Tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys, se muistuttaa.
Naisia pellolla Liberiassa
Työelämän tasa-arvoon on matkaa vielä 214 vuotta, sanoo Maailman talousfoorumi. Kuvassa liberialaisnaisia sadonkorjussa kassavapellolla. (Kuva: Nico Parkinson / USAID / CC BY-NC-ND 2.0 )

Vuosikymmenen ajan kestänyt sukupuolten tasa-arvon hidas edistyminen on pysähtynyt tänä vuonna, sanoo Maailman talousfoorumi. Sen eilen julkaistun raportin mukaan niin sanottu sukupuolikuilu on leventynyt viime vuodesta. Raporttia on julkaistu vuodesta 2006 asti, ja kyseessä on nyt ensimmäinen kerta, kun tasa-arvo näyttää heikentyneen.

Raportissa tarkastellaan miesten ja naisten välisiä eroja koulutuksessa, terveydessä, politiikassa sekä taloudessa. Mukana on 144 maata.

Raportin mukaan maailman sukupuolikuilusta vasta 68 prosenttia on suljettu ja nykyvauhdilla kestää sata vuotta ennen kuin ollaan sadassa prosentissa eli täydellisen tasa-arvoisessa tilanteessa. Vielä viime vuonna ennuste oli 83 vuotta.

Syynä heikkenemiseen on huono kehitys naisten taloudellisissa ja poliittisissa mahdollisuuksissa. Esimerkiksi työelämän tasa-arvon saavuttamiseen menee vielä 217 vuotta, raportissa lasketaan.

Hyvä uutinen on, että yli puolet maista on silti parantanut tasa-arvotilannettaan vuoden aikana, raportissa kerrotaan. Kaiken kaikkiaan 27 maassa on jo saavutettu koulutuksen tasa-arvo ja 34 maassa terveyden tasa-arvo. Vuoden aikana koulutustilanne on parantunut, terveystilanne taas heikentynyt.

”Vuonna 2017 meidän ei pitäisi nähdä, miten edistys tasa-arvossa kääntyy päinvastaiseen suuntaan. Sukupuolten tasa-arvo on sekä moraalinen että taloudellinen välttämättömyys. Jotkut maat ymmärtävät tämän ja näkevät nyt toimiensa tulokset”, sanoo talousfoorumin koulutus-, sukupuoli- ja työelämäasioiden johtaja Saadia Zahidi tiedotteessa.

Tasa-arvoisin maa on raportin mukaan Islanti, sen jälkeen Norja, Suomi, Ruanda ja Ruotsi. Indeksin huonoimmassa päässä ovat Jemen, Pakistan, Syyria, Tšad ja Iran.

Naisten oikeudet genderpolitiikkatalous

Lue myös

Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.
(Kuva:
Deepika Nath
/
UN Women Tanzania
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.
(Kuva:
Loey Felipe
/
UN Photo
)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
Katunäkymä Hargeisasta, Somalimaasta
Somalimaa on viime aikoina ottanut askelia naisten oikeuksien parantamisessa. Kuvassa katunäkymä maan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa antoi fatwan: Naisten sukuelinten silpominen kielletty

Noin 98 prosenttia Somalimaan naisista on silvottu. Uskonnollinen ohje, joka kieltää silpomisen vakavimmat muodot, voi johtaa myös juridiseen kieltoon.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.