Sosiaaliohjelmat toimivat naisten hyväksi Latinalaisessa Amerikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sosiaaliohjelmat toimivat naisten hyväksi Latinalaisessa Amerikassa

Naisia ovat hyödyttäneet muun muassa minimipalkan korotukset ja kansaneläkejärjestelmän luominen.

(IPS) -- Kehittyvistä alueista Latinalainen Amerikka on edistynyt parhaiten naisten aseman kohentamisessa, ja syynä ovat usein köyhiä tukevat sosiaaliohjelmat, YK arvioi.

"Sosiaalipolitiikka on koitunut naisten hyväksi suoraan ja epäsuorasti", sanoo UN Women -järjestön aluejohtaja Luiza Carvalho.

Alueen tunnetuin vähävaraisten perheiden tukiohjelma on Brasilian Bolsa Familia, mutta lapsilisiä ja muita tukia on alettu jakaa monissa muissakin alueen maissa.

Naisia ovat hyödyttäneet myös minimipalkan korotukset ja kansaneläkejärjestelmän luominen.

Naisten työssäkäynti lisääntyi kaudella 1990–2013 eniten Latinalaisessa Amerikassa. Työtätekevien osuus naisista kasvoi 40:stä 54 prosenttiin. Miehistä on töissä 80 prosenttia. Naisen euro on Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla 81 senttiä, kun se maailmassa keskimäärin on 76 senttiä.

Alueen maista 11 on säätänyt lailla naiskiintiöt päätöksentekoon. Kansanedustajista naisten osuus on 26 ja ministereistä 22 prosenttia.

Edistyksestä huolimatta ongelmia on yhä kosolti, Carvalho muistuttaa. Äitikuolleisuus ja naisiin kohdistuva väkivalta ovat yhä yleisiä. "Alueellamme sijaitsee puolet niistä 28 valtiosta, joissa sukupuolensa vuoksi murhattujen naisten määrä on korkein maailmassa."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia