Uutiset

Sosiaalinen media vauhdittaa Malawin muutoksia

Sosiaalinen media on malawilaisille protestointikanava ja tiedonlähde.

Afrikkalaisessa Malawissa on tapahtunut paljon viime aikoina, ja sosiaalisella medialla on ollut osuutensa tapahtumissa.

Huhuja presidentti Bingu wa Mutharikan kuolemasta liikkui Facebookissa jo kaksi päivää ennen kuin asia ilmoitettiin virallisesti 7. huhtikuuta.

Kun varapresidentti Joyce Bandasta tuli samalla Malawin ja koko eteläisen Afrikan ensimmäinen naispuolinen presidentti, sosiaalisessa mediassa riemuittiin.

Malawin hallituksen arvostelu alkoi verkossa jo viime kesänä. Heinäkuussa puhkesi maanlaajuisia mielenosoituksia talousongelmia ja huonoa hallintoa vastaan.

Jatkuva pula polttoaineesta ja ulkomaanvaluutasta tarjosivat protestille sytykkeitä maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Kahden päivän aikana kuoli 20 ihmistä.

Lisää vapautta

Kun viranomaiset sulkivat tilapäisesti yksityisiä radioasemia ja netin uutissivuja, malawilaiset etsivät tietoa Facebookista ja Twitteristä.

"Hallitus ei pysty valvomaan sosiaalista mediaa, mikä lisää kansalaisten vapautta ja poliittista tietoisuutta", Blantyren lehtiyhtiön uuden median päätoimittaja Arnold Munthali sanoo.

Netin käyttöä tilastoivan Socialbakers-sivuston mukaan 132 580 malawilaista on Facebookissa. Luku on alle prosentti maan 15-miljoonaisesta väestöstä, mutta kasvoi vuodessa yli 50 prosenttia.

Vuoden 2010 kansainvälisen tilaston mukaan malawilaisista käytti internetiä 4,5 prosenttia.

Kampanjointi yleistyy

Kesän levottomuuksien aikana malawilaisten nettiaktiivisuus lisääntyi ja monet raportoivat tapahtumista verkossa.

Mediasuunnittelija Roger Siula, 28, ryhtyi bloggaamaan, koska nuoria sorrettiin hänen mielestään joka suunnalta.

"Jännittyneessä poliittisessa ilmapiirissä Facebookin, blogien ja Twitterin kaltaiset kanavat ovat turvallisia", Siula uskoo.

Malawin naisten kampanja väkivaltaa vastaan hyödyntää uusia kanavia perinteisen median ohella. Naiset suivaantuivat alkuvuodesta, kun kaupustelijat ryhtyivät riisumaan heitä kaduilla "liian kevyen" pukeutumisen vuoksi.

Tunnetun ihmisoikeusjuristin Ralph Kasambaran mielivaltainen pidätys helmikuussa päättyi viikon jälkeen vapauttamiseen. Hän kiitti siitä sosiaalisen median kampanjointia.

Avuksi myös arjessa

Tietoverkko auttaa malawilaisia myös taistelussa polttoaineesta. Facebookiin perustetussa Malawi Fuel Watchissa on 7 400 jäsentä, jotka jakavat tietoa siitä, mistä ja millä hinnalla bensiiniä kulloinkin saa.

"Aiemmin jouduin viettämään 6-8 tuntia jonossa saadakseni 25 litraa bensiiniä", Billy Ngoma, 27, kertoo.

Munthali myöntää, että Malawin perinteiset viestimet kompuroivat vielä hyödyntäessään uutta mediaa, jossa vääräkin tieto leviää helposti.

Hän uskoo kuitenkin, että internet auttaa kommunikoimaan myös niitä, jotka ovat aiemmin kärsineet hiljaa.

"Sosiaalinen media on antanut malawilaisille äänen", Munthali vakuuttaa.

internettieto Malawi

MALAWIN FAKTAT:

Sisämaavaltio Itä-Afrikassa - Asukkaita 15,4 miljoonaa - Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 73,9 % - Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 73,7 % - Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 171/187 (Lähde: YK)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.