Uutiset

Sosiaalinen media vauhdittaa Malawin muutoksia

Sosiaalinen media on malawilaisille protestointikanava ja tiedonlähde.

Afrikkalaisessa Malawissa on tapahtunut paljon viime aikoina, ja sosiaalisella medialla on ollut osuutensa tapahtumissa.

Huhuja presidentti Bingu wa Mutharikan kuolemasta liikkui Facebookissa jo kaksi päivää ennen kuin asia ilmoitettiin virallisesti 7. huhtikuuta.

Kun varapresidentti Joyce Bandasta tuli samalla Malawin ja koko eteläisen Afrikan ensimmäinen naispuolinen presidentti, sosiaalisessa mediassa riemuittiin.

Malawin hallituksen arvostelu alkoi verkossa jo viime kesänä. Heinäkuussa puhkesi maanlaajuisia mielenosoituksia talousongelmia ja huonoa hallintoa vastaan.

Jatkuva pula polttoaineesta ja ulkomaanvaluutasta tarjosivat protestille sytykkeitä maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Kahden päivän aikana kuoli 20 ihmistä.

Lisää vapautta

Kun viranomaiset sulkivat tilapäisesti yksityisiä radioasemia ja netin uutissivuja, malawilaiset etsivät tietoa Facebookista ja Twitteristä.

"Hallitus ei pysty valvomaan sosiaalista mediaa, mikä lisää kansalaisten vapautta ja poliittista tietoisuutta", Blantyren lehtiyhtiön uuden median päätoimittaja Arnold Munthali sanoo.

Netin käyttöä tilastoivan Socialbakers-sivuston mukaan 132 580 malawilaista on Facebookissa. Luku on alle prosentti maan 15-miljoonaisesta väestöstä, mutta kasvoi vuodessa yli 50 prosenttia.

Vuoden 2010 kansainvälisen tilaston mukaan malawilaisista käytti internetiä 4,5 prosenttia.

Kampanjointi yleistyy

Kesän levottomuuksien aikana malawilaisten nettiaktiivisuus lisääntyi ja monet raportoivat tapahtumista verkossa.

Mediasuunnittelija Roger Siula, 28, ryhtyi bloggaamaan, koska nuoria sorrettiin hänen mielestään joka suunnalta.

"Jännittyneessä poliittisessa ilmapiirissä Facebookin, blogien ja Twitterin kaltaiset kanavat ovat turvallisia", Siula uskoo.

Malawin naisten kampanja väkivaltaa vastaan hyödyntää uusia kanavia perinteisen median ohella. Naiset suivaantuivat alkuvuodesta, kun kaupustelijat ryhtyivät riisumaan heitä kaduilla "liian kevyen" pukeutumisen vuoksi.

Tunnetun ihmisoikeusjuristin Ralph Kasambaran mielivaltainen pidätys helmikuussa päättyi viikon jälkeen vapauttamiseen. Hän kiitti siitä sosiaalisen median kampanjointia.

Avuksi myös arjessa

Tietoverkko auttaa malawilaisia myös taistelussa polttoaineesta. Facebookiin perustetussa Malawi Fuel Watchissa on 7 400 jäsentä, jotka jakavat tietoa siitä, mistä ja millä hinnalla bensiiniä kulloinkin saa.

"Aiemmin jouduin viettämään 6-8 tuntia jonossa saadakseni 25 litraa bensiiniä", Billy Ngoma, 27, kertoo.

Munthali myöntää, että Malawin perinteiset viestimet kompuroivat vielä hyödyntäessään uutta mediaa, jossa vääräkin tieto leviää helposti.

Hän uskoo kuitenkin, että internet auttaa kommunikoimaan myös niitä, jotka ovat aiemmin kärsineet hiljaa.

"Sosiaalinen media on antanut malawilaisille äänen", Munthali vakuuttaa.

internettieto Malawi

MALAWIN FAKTAT:

Sisämaavaltio Itä-Afrikassa - Asukkaita 15,4 miljoonaa - Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 73,9 % - Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 73,7 % - Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 171/187 (Lähde: YK)

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.