Uutiset

Someraivo yllätti naistoimittajat Perussa

Riippumaton perulainen nettisivusto julkaisi evankelisten uskonlahkojen talousasioita penkovan juttusarja. Seurauksena sen naistoimittajia vastaan käynnistettiin vihakampanja sosiaalisessa mediassa.
Tietokone ja kädet
Rahanpesusta uutisointi aiheutti johti nettihyökkäykseen Wayka-uutissivuston toimittajia kohtaan Perussa. (Kuva: Rachel Johnson / CC BY-ND 2.0 )

(IPS) -- ”Hyökkäys tuli henkilökohtaiselle Facebook-tililleni, ja mukana oli kaikkea mahdollista naisvihasta rasismiin”, perulainen toimittaja Graciela Tiburcio kertoo. Hän työskentelee verkkomedia Waykassa, joka on neljä vuotta sitten perustettu riippumaton ja voittoa tavoittelematon sivusto.

Hyökkäykset Tiburciota ja hänen kollegojaan Carla Díazia ja Katya Zevallosia vastaan alkoivat marraskuussa heidän julkaistuaan evankelisten uskonlahkojen talousasioita penkovan juttusarjan Uskon bisnekset.

Se toi esille poliisitutkinnassa paljastuneen rahanpesun ja muita epäselvyyksiä Agua Viva- ja Movimiento Misionero Mundial -lahkoista.

Wayka kertoi lahkojen hämäristä kiinteistökaupoista ja siitä, miten niiden johtajat olivat säästyneet seuraamuksilta näytöistä huolimatta. Jutun ilmestyttyä poliisi ja verottaja ottivat asiat uudelleen tutkittaviksi.

”Heillä on paljon salattavaa”

Seuranneet somehyökkäykset Waykan toimittajia kohtaan eivät keskittyneet juttujen sisältöön, vaan ”siihen, että olemme naisia, nuoria ja aktivisteja”, Carla Díaz sanoo. Hän epäilee, että juttujen kohteilla on paljon salattavaa.

Wayka syntyi vuonna 2013 reaktiona yksityisen median kiihtyneeseen keskittymiseen ja tiedon kaupallistumiseen. Sen kahdeksan toimittajaa haluavat puolustaa ihmisoikeuksia, yhteistä hyvää ja osallistuvaa demokratiaa, hanketta johtava José Carlos Lama kertoo.

Hänen mukaansa Wayka on aiemmin saanut joitain nimettömiä uhkauksia, mutta hyökkäys naistoimittajien Facebook-sivuille on uutta. Lama epäilee, että hyökkäykset olisivat toisenlaisia, jos toimittajat olisivat miehiä.

Fujimorin linja jatkuu

Jutussa nousi esille evankelisten lahkojen yhteys oikeistolaiseen Fuerza Popular -puolueeseen, jota johtaa entisen presidentin tytär Keiko Fujimori. Hän hävisi viime vuonna presidentinvaalit, mutta puolueella on enemmistö kongressissa.

Fujimori ja hänen puolueensa haluavat rajoittaa lehdistönvapautta, koska riippumaton media paljastaa heille kiusallisia asioita, arvioi Ángel Páez. Hän johtaa La República -lehden tutkivaa osastoa ja muistaa linjan olleen sama Alberto Fujimorin presidenttikaudella 1990–2000.

Evankeliset liikkeet hakevat nyt Keiko Fujimorin avulla poliittista jalansijaa ”ja haluavat vaientaa Waykan, koska se tutkii lahkojen miljoonaomaisuuksien alkuperää ja rahanpesua”, Páez jatkaa.

Hän tutki 1990-luvulla isä-Fujimorin hallinnon korruptiota ja joutui parjauskampanjoiden, tappouhkausten sekä oikeusjuttujen kohteeksi.

”Opin, että jokaiseen uhkailuun on vastattava tutkimalla lisää, mutta myös varmistamalla oma turvallisuus. Toimittajasta on eniten hyötyä elävänä”, Páez muistuttaa.

Vahtikoira valpastuu

Uusi riippumaton journalismi on onnistunut Perussa paljastamaan monia yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita, Perun katolisessa yliopistossa journalismia opettava Mario Munive sanoo.

Uutta ovat myös pitkäjänteiset, maailmanlaajuiset yhteistutkimukset, joissa on mukana eri alojen ammattilaisia.

”Parasta journalismia tehdään nyt mediateollisuuden ulkopuolella. Se on digitaalista eikä pyri voittoon tai poliittisiin päämääriin. Se syntyy palvelemaan kansalaisia ja haluaa toteuttaa vanhaa ideaa toimimisesta yhteiskunnan vahtikoirana”, hän uskoo.

mediainformaatioteknologiainternetsananvapaustiedotusvälineet Peru Suomen IPS

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.