Uutiset

Someraivo yllätti naistoimittajat Perussa

Riippumaton perulainen nettisivusto julkaisi evankelisten uskonlahkojen talousasioita penkovan juttusarja. Seurauksena sen naistoimittajia vastaan käynnistettiin vihakampanja sosiaalisessa mediassa.
Tietokone ja kädet
Rahanpesusta uutisointi aiheutti johti nettihyökkäykseen Wayka-uutissivuston toimittajia kohtaan Perussa. (Kuva: Rachel Johnson / CC BY-ND 2.0)

(IPS) -- ”Hyökkäys tuli henkilökohtaiselle Facebook-tililleni, ja mukana oli kaikkea mahdollista naisvihasta rasismiin”, perulainen toimittaja Graciela Tiburcio kertoo. Hän työskentelee verkkomedia Waykassa, joka on neljä vuotta sitten perustettu riippumaton ja voittoa tavoittelematon sivusto.

Hyökkäykset Tiburciota ja hänen kollegojaan Carla Díazia ja Katya Zevallosia vastaan alkoivat marraskuussa heidän julkaistuaan evankelisten uskonlahkojen talousasioita penkovan juttusarjan Uskon bisnekset.

Se toi esille poliisitutkinnassa paljastuneen rahanpesun ja muita epäselvyyksiä Agua Viva- ja Movimiento Misionero Mundial -lahkoista.

Wayka kertoi lahkojen hämäristä kiinteistökaupoista ja siitä, miten niiden johtajat olivat säästyneet seuraamuksilta näytöistä huolimatta. Jutun ilmestyttyä poliisi ja verottaja ottivat asiat uudelleen tutkittaviksi.

”Heillä on paljon salattavaa”

Seuranneet somehyökkäykset Waykan toimittajia kohtaan eivät keskittyneet juttujen sisältöön, vaan ”siihen, että olemme naisia, nuoria ja aktivisteja”, Carla Díaz sanoo. Hän epäilee, että juttujen kohteilla on paljon salattavaa.

Wayka syntyi vuonna 2013 reaktiona yksityisen median kiihtyneeseen keskittymiseen ja tiedon kaupallistumiseen. Sen kahdeksan toimittajaa haluavat puolustaa ihmisoikeuksia, yhteistä hyvää ja osallistuvaa demokratiaa, hanketta johtava José Carlos Lama kertoo.

Hänen mukaansa Wayka on aiemmin saanut joitain nimettömiä uhkauksia, mutta hyökkäys naistoimittajien Facebook-sivuille on uutta. Lama epäilee, että hyökkäykset olisivat toisenlaisia, jos toimittajat olisivat miehiä.

Fujimorin linja jatkuu

Jutussa nousi esille evankelisten lahkojen yhteys oikeistolaiseen Fuerza Popular -puolueeseen, jota johtaa entisen presidentin tytär Keiko Fujimori. Hän hävisi viime vuonna presidentinvaalit, mutta puolueella on enemmistö kongressissa.

Fujimori ja hänen puolueensa haluavat rajoittaa lehdistönvapautta, koska riippumaton media paljastaa heille kiusallisia asioita, arvioi Ángel Páez. Hän johtaa La República -lehden tutkivaa osastoa ja muistaa linjan olleen sama Alberto Fujimorin presidenttikaudella 1990–2000.

Evankeliset liikkeet hakevat nyt Keiko Fujimorin avulla poliittista jalansijaa ”ja haluavat vaientaa Waykan, koska se tutkii lahkojen miljoonaomaisuuksien alkuperää ja rahanpesua”, Páez jatkaa.

Hän tutki 1990-luvulla isä-Fujimorin hallinnon korruptiota ja joutui parjauskampanjoiden, tappouhkausten sekä oikeusjuttujen kohteeksi.

”Opin, että jokaiseen uhkailuun on vastattava tutkimalla lisää, mutta myös varmistamalla oma turvallisuus. Toimittajasta on eniten hyötyä elävänä”, Páez muistuttaa.

Vahtikoira valpastuu

Uusi riippumaton journalismi on onnistunut Perussa paljastamaan monia yhteiskunnallisesti tärkeitä asioita, Perun katolisessa yliopistossa journalismia opettava Mario Munive sanoo.

Uutta ovat myös pitkäjänteiset, maailmanlaajuiset yhteistutkimukset, joissa on mukana eri alojen ammattilaisia.

”Parasta journalismia tehdään nyt mediateollisuuden ulkopuolella. Se on digitaalista eikä pyri voittoon tai poliittisiin päämääriin. Se syntyy palvelemaan kansalaisia ja haluaa toteuttaa vanhaa ideaa toimimisesta yhteiskunnan vahtikoirana”, hän uskoo.

mediainformaatioteknologiainternetsananvapaustiedotusvälineet Peru Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.