Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Some lietsoo etnistä eripuraa Etiopiassa – muistuttaa Ruandan tilannetta ennen kansanmurhaa

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.

Somalipakolaisia Etiopiassa istumassa seinän vieressä

Kotoaan pakenemaan joutuneita somaleja leirissä, joka sijaitsee itäisessä Etiopiassa, Dire Dawan kaupungin laidalla. Kuva: James Jeffrey / IPS.

(IPS) -- Sosiaalinen media on Etiopiassa kaksiteräinen miekka: yhtäältä se jakaa kipeästi kaivattua tietoa ja toisaalta työntää maata kohti yhä suurempaa epävakautta ja kansanryhmien välistä katkeruutta.

Tuhannet etiopialaiset ovat maan sisäisinä pakolaisina sen jäljiltä, kun etninen väkivalta leimahti viime syyskuussa ja ajoi ehkä jopa 400 000 ihmistä kodeistaan oromojen ja somalien asuma-alueilta. Moni epäilee, että etnisiä levottomuuksia lietsotaan poliittisista syistä.

Epäillyt syylliset vaihtelevat paikallisista valtajuonittelijoista Yhdysvaltain Washingtonissa asuviin etiopialaisiin taksikuskeihin, jotka työvuorojen jälkeen tviittailevat älypuhelimillaan etnismausteisia myrkkyviestejä.

Rajoitettu lehdistönvapaus

Ulkomailla asuvien etiopialaisten diaspora seuraa tarkoin kotimaan tapahtumia. Se inhoaa nykyistä autoritaarista hallintoa ja näkee protestit ja levottomuudet keinona kaataa se. Siksi diaspora haluaa vaikuttaa siihen, millaisia uutisia vanhassa kotimaassa levitetään.

Etiopiassa on rajoitettu lehdistönvapaus ja internetiin pääsy estetään usein. Paikallisten kontaktiensa avulla diaspora-aktivistit tarjoavat vaihtoehtoista tietoa syytämällä Twitteriin ja Facebookiin videoita ja valokuvia.

”He elävät turvallisessa demokratiassa ja saavat vapaasti sanoa mitä tahansa. Se aiheuttaa sekasortoa Etiopiassa”, entinen Euroopan Unionin Etiopian-lähettiläs Sandy Wade sanoo Addis Abebassa.

Hänen mukaansa Yhdysvalloissa toimivat diasporan satelliittikanavat ovat yksipuolisia ja jyrkästi hallituksenvastaisia, kuten somekin. Vaikutuksia ei kannata aliarvioida Etiopian kaltaisessa maassa, jonka tärkeimmät etniset ryhmät ovat kautta historian kiistelleet keskenään.

Muistuttaa Ruandaa

Somen tapa levittää valheita ja etnistä kaunaa Etiopiaan muistuttaa Ruandan tilannetta, jossa radio-ohjelmat lietsoivat vihaa ennen vuoden 1994 kansanmurhaa. Etiopiassa raivon kohteena on erityisesti valtapuolue EPRDF:ää ja sitä kautta koko maata hallitseva tigre-vähemmistö.

”Toivon, että naiset jotka oksensivat ruumiistaan EPRDF:n jäseniä, saavat kohtunsa täyteen sementtiä ja heidät haudataan kuin raivotautiset koirat”, melko tavanomainen tviitti julistaa. Vihanlietsonnan uhreiksi joutuvat usein tavalliset tigret, joita on vain kuusi prosenttia väestöstä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia