Somaliassa pelätään uutta nälänhätää | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somaliassa pelätään uutta nälänhätää

Vuoden 2011 katastrofissa kuoli 260 000 ihmistä, ja nyt sama voi tapahtua uudelleen, ellei pian toimita, varoittaa YK.

Somalian humanitaarinen tilanne on pahenemassa, ja on olemassa merkittävä riski, että ruokapula pahenee maassa suoranaiseksi nälänhädäksi, varoittaa YK.

Maan humanitaarinen avustussuunnitelma julkistettiin tällä viikolla Mogadishussa. Sen mukaan noin viisi miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua. Alle 5-vuotiaista noin 320 000 kärsii akuutista aliravitsemuksesta.

Taustalla on vakava kuivuus: molemmat vuoden 2016 sadekaudet olivat vähäsateisia, ja myös ensi kevään sadekaudesta ennustetaan huonoa.

"Tarvitaan välitöntä tukea, jotta voitaisiin ehkäistä merkittävä humanitaarisen tilanteen paheneminen. Varhainen toiminta on ainoa tapa osoittaa, että olemme oppineet menneestä välttääksemme uuden katastrofin", varoitti Somalian humanitaarinen koordinaattori Peter de Clercq.

Myös nälänhätiä ennustava yhdysvaltalainen FewsNet-verkosto varoittaa nälänhädän riskistä Somaliassa. Sen mukaan vakava kuivuus, nousevat hinnat, liikkumisrajoitukset ja huonot sääennusteet viittaavat siihen, että nälänhätä on tänä vuonna mahdollinen.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma määrittelee nälänhädän tilanteeksi, jossa ainakin 20 prosenttia kotitalouksista kärsii äärimmäisestä ruokapulasta, akuutti aliravitsemus on yli 30 prosenttia ja ainakin kaksi ihmistä 10 000:sta kuolee päivittäin nälkään.

YK julisti osiin Somaliaa nälänhädän vuonna 2011. Katastrofissa kuoli noin 260 000 ihmistä, ja nyt sama halutaan välttää. Maa tarvitsee kuitenkin noin 864 miljoonan dollarin, eli noin 809 miljoonan euron tuen. Rahoilla on määrä auttaa 3,9:ää miljoonaa ihmistä.

* Kuva: Ruoka-avun jakoa Somalian Goob Weynissä tammikuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia