Somaliassa häädettiin pakolaisia – tuhansia jäi kodittomaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somaliassa häädettiin pakolaisia – tuhansia jäi kodittomaksi

Somalian turvallisuusjoukot tuhosivat puskutraktoreilla tuhansia maan sisäisten pakolaisten asumuksia. Pakkohäädöt ovat yleinen ongelma: pelkästään Mogadishussa häädettiin viime vuonna yli 150 000 ihmistä.

Pakolaisleirin teltta ja ihmisiä Somaliassa

Maan sisäisiä pakolaisia häädetään Somaliassa usein. Kuvassa maan sisäisiä pakolaisia Mogadishussa vuonna 2014. Kuva: European Commission DG ECHO / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli 34 000 ihmistä jäi vuodenvaihteessa kodittomaksi Somaliassa, kun maan turvallisuusjoukot, tiedustelupalvelu ja poliisi tuhosivat maan sisäisten pakolaisten asuinalueita maan pääkaupungissa Mogadishussa.

Asiasta kertoivat YK, avustusjärjestöt ja ihmisoikeusjärjestöt. Monet pakolaiset eivät saaneet minkäänlaista ennakkovaroitusta eikä heille tarjottu myöskään apua tai vaihtoehtoista asuinpaikkaa. Kotien lisäksi samalla menetettiin myös kouluja sekä vesi- ja sanitaatiorakenteita.

”Pyysin häätöä valvovaa miestä edes antamaan minun poimia kanani munimat munat. Mutta hän vain salli puskutraktorin kauhoa majaani”, kertoi eräs asukas ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchille.

Somaliassa arvellaan olevan noin 2,1 miljoonaa maan sisäistä pakolaista, jotka ovat paenneet joko maan vuosikausia kestänyttä sisäistä konfliktia tai kuivuutta. Monet ovat päätyneet epävirallisille asuinalueille kaupunkien liepeille. Mogadishun tapauksessa kyse oli ilmeisesti ainakin osaksi yksityisomisteisesta  maasta.

Häädöt ovat tavallisia: esimerkiksi pelkästään Mogadishussa häädettiin viime vuonna yhteensä yli 150 000 maan sisäistä pakolaista, kertoo Norjan pakolaisneuvosto.

Kansainvälinen laki edellyttää, että ihmisiä varoitetaan häädöistä, heille maksetaan korvauksia ja heille tarjotaan uusi asuinpaikka. Somalia on myös mukana Afrikan unionin sopimuksessa, joka velvoittaa maan sisäisten pakolaisten suojeluun. 

“Pakkohäädöt ovat aina ihmisoikeusrikkomus ja ne asettavat jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat ihmiset yhä suurempaan vaaraan. Se, mikä tekee näistä tuhoista erityisen julmia on, että monet tuhansista ihmisistä olivat vasta hiljattain hakeneet turvaa Mogadishusta paettuaan turvattomuutta, kuivuutta ja lähestyvää nälänhätää muualta Somaliasta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Itä-Afrikan varajohtaja Sarah Jackson.

Järjestöt ovat vaatineet tapahtumien tutkintaa, ja Somalian taloudellisen kehityksen ministeri Gamal Hassan on luvannut, että asia tutkitaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia