Somalia voittamassa polion | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Somalia voittamassa polion

Poliota ei ole esiintynyt maassa nyt kolmeen vuoteen. Työnsarkaa kuitenkin riittää, jotta tautiepidemiat pysyvät loitolla myös jatkossa. Lisäksi Somaliassa taistellaan nyt tuhkarokko- ja koleraepidemioiden kanssa.

Lapsi saa poliorokotteen Afrikan sarvessa

Edellinen polioepidemia koettiin Afrikan Sarvessa kolme vuotta sitten. 90 prosenttia sairastuneista oli Somaliasta. Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Somaliassa ei ole löytynyt yhtään polioon sairastunutta potilasta kolmeen vuoteen, tiedotti Maailman terveysjärjestö WHO viime sunnuntaina. 

”Tämä on hyvän johtajuuden, sitoumuksen ja kovan työn tulos, kiittää WHO:n aluevastaava Mahmoud Fikri.

Polio on tauti, joka voi johtaa halvaantumiseen tai jopa kuolemaan. Paikalliset polioepidemiat loppuivat Somaliassa jo vuonna 2002, mutta polio on rantautunut tämän jälkeen maahan kahdesti lähialueilta.

Kolme vuotta sitten Afrikan sarvessa kehittyi raju polioepidemia, joka halvaannutti lähes 200 lasta. Jopa 90 prosenttia tautitapauksista todettiin Somaliassa.

Fikri muistuttaakin, että maa on edelleen haavoittuva, joten terveysviranomaisten on pysyttävä valppaana ja rokotekampanjoita on jatkettava entiseen malliin.

Fikri kiitteli myös hyvää yhteistyötä Somalian hallituksen ja kansan kanssa.

”Somalian polio-ohjelma on taistellut ankarasti, jotta väestön immuunivaste vahvistuu koko maassa ja parantanut taudin esiintymisen valvontaa”, Fikri kiittelee.

Työnsarkaa riittää edelleen

”Tämä on hieno suunta, mutta järjestelmässä on edelleen aukkoja, joiden eteen pitää tehdä töitä”, Fikri muistuttaa.

Esimerkiksi levottomat ja vaikeasti saavutettavat alueet ovat edelleen suuria haasteita. Toistakymmentä vuotta jatkuneen sisällissodan ja terrori-iskujen vuoksi maassa on paikoin hyvin turvatonta. Lisäksi jotkin yhteisöt, kuten paimentolaiset, ovat hyvin vaikeasti tavoitettavissa.

”Olemme kuitenkin löytäneet työkaluja, joilla tavoitamme myös paimentolaisyhteisöt” sanoo myös WHO:n Somalian edustaja Ghulam Popal.

Paimentolaiskansat elävät jatkuvassa liikkeessä, jolloin heidät on vaikea tavoittaa, ja he saattavat myös levittää tautiepidemioita yli maanrajojen. Yksi keino on antaa rokotteita esimerkiksi rajanylityspaikoilla.

”Tämän lisäksi paikalliset vapaaehtoistyöntekijät auttavat meitä viemään rokotteita paikkoihin, joihin emme muuten pääsisi. He ovat myös avainasemassa siinä, että löydämme akuutit tautiepidemiat", Popal jatkaa.

Vaikka polio on nyt voitettu, Somaliassa kärsitään parhaillaan tuhkarokko- ja koleraepidemioista. Poliotyöhön käytettyjä verkostoja käytetään nyt näiden epidemioiden taltuttamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia