Uutiset

Soittoäänet uhmaavat diktatuuria Valko-Venäjällä

Uudet mielenosoitustaktiikat hämmentävät viranomaisia.
(Kuva: abrinsky / Flickr.com / cc 2.0)

Valkovenäläiset ovat viime kuukausina kokoontuneet sadoittain kaupunkien keskusaukioille aina keskiviikkoisin seitsemältä illalla. He taputtavat tai huudattavat yhtä aikaa kännyköidensä soittoääniä.

Viiden opiskelijan käynnistämä Vallankumous sosiaalisten verkostojen avulla -liike kasvaa Venäjän Facebookia vastaavassa Vkontakte-verkkopalvelussa ja uhkaa Aljaksandr Lukashenkan hallitusta uudella tavalla.

"Tämä ei ole perinteisen Valko-Venäjän opposition liike. Nämä ihmiset eivät ole osallistuneet opposition toimintaan tai osoittaneet mieltään aiemmin", liikkeen perustajiin kuuluva Mikita Krasnou sanoo.

"Valkovenäläiset etsivät uusia toiminnan järjestäjiä ja edustajia. Perinteinen oppositio on myös kiinnostunut roolista liikkeessämme, ja tämä on yhdistänyt sitä."

Netin käyttöä rajoitetaan

Uudet mielenosoitustaktiikat ovat hämmentäneet viranomaisia. Heinäkuun itsenäisyyspäivän paraatissa poliisi asetti rajoja taputukselle. Paraatille saivat osoittaa suosiota vain sotaveteraanit tai entiset sotilaat. Muut aplodeeraajat uhattiin pidättää.

Viranomaiset rajoittavat myös pääsyä nettiin. Valtionyritysten työntekijät eivät pääse riippumattomille verkkosivustoille.

Internetkahviloiden asiakkaiden on pitänyt jo yli vuoden näyttää passinsa. Heinäkuusta alkaen kaikki valkovenäläiset nettisivustot on pakotettu käyttämään kansallista ".by"-verkkotunnusta, jotta niitä olisi helpompi valvoa.

Valtiolla on monopoli kaikkiin nettipalveluihin, minkä vuoksi yhteydet ovat sekä kalliita että huonolaatuisia. Viranomaiset ovat sulkeneet pääsyn Vkontakte-verkkopalveluun keskiviikkoisin.

Uusi aalto rohkeampi

Valtiollinen turvallisuuspoliisi KGB tukahduttaa aktivismia raa'asti. Itsenäisyyspäivänä monia pidätettiin suoraan aukioilta. KGB myös jäljittänyt henkilöitä, joiden puhelimilla oli viestitty keskusaukioilla, ja pidättänyt heitä kuulusteluja varten.

Sen jälkeen kun taputusprotestit alkoivat, yli 1 500 ihmistä on pidätetty, ja jotkut ovat saaneet vuoden mittaisia vankeustuomioita.

"15 vuotta sitten oppositiossa oli sekä poliitikkoja että aktivisteja, mutta nyt kaikki ovat aktivisteja", kertoo Aliaksey Shydlovski. Hän on itsenäisen Valko-Venäjän ensimmäisiä poliittisia vankeja ja Nuorten rintaman perustajajäsen.

Shydlovski on "vanhan aallon" aktivisti ja asuu nykyisin maanpaossa Prahassa. "Nyt kaduilla protestoivat ihmiset, erityisesti naiset, ovat rohkeampia kuin me aikoinamme olimme. Hallitus tuntee olonsa turvattomaksi ja kurittaa siksi liikettä kovalla kädellä."

Valko-Venäjän demokratia aktivismidemokratia Valko-Venäjä

Venäjä haluaa kaasuputket hallintaansa

Valko-Venäjän hallituksen hermoilu johtuu pitkälti talouskriisistä. Tänä vuonna Valko-Venäjän rupla on devalvoitunut alle puoleen; peruselintarvikkeiden ja kaasun hinnat ovat kohonneet, ja ihmiset hamstraavat säilyviä elintarvikkeita. Koska Kansainvälinen valuuttarahasto IMF boikotoi Valko-Venäjää, maa on ottanut kahden miljardin euron lainan Venäjän valvomalta Euraasian talousyhteisöltä.

Lainan ehtoihin kuuluu valtion omaisuuden yksityistäminen. Valtiollinen kaasuyhtiö Beltransgaz on jo nyt puoliksi Venäjän valtion kaasumonopolin Gazpromin omistama, ja pian se voidaan myydä kokonaan venäläisten käsiin. Viidennes Venäjän Eurooppaan myymästä kaasusta kulkee Valko-Venäjän kautta, ja jos Venäjä saa jakeluketjun haltuunsa, Valko-Venäjä ei enää voi vaatia kaasulta suuria läpikulkumaksuja.

"Venäjä käyttää talouspakotteita heikentääkseen Aljaksandr Lukashenkaa ja saadakseen Valko-Venäjän talouden Venäjän oligarkkien hallintaan", oppositiojohtaja Raman Kavalchuk sanoo.

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.