Uutiset

Soittoäänet uhmaavat diktatuuria Valko-Venäjällä

Uudet mielenosoitustaktiikat hämmentävät viranomaisia.
(Kuva: abrinsky / Flickr.com / cc 2.0)

Valkovenäläiset ovat viime kuukausina kokoontuneet sadoittain kaupunkien keskusaukioille aina keskiviikkoisin seitsemältä illalla. He taputtavat tai huudattavat yhtä aikaa kännyköidensä soittoääniä.

Viiden opiskelijan käynnistämä Vallankumous sosiaalisten verkostojen avulla -liike kasvaa Venäjän Facebookia vastaavassa Vkontakte-verkkopalvelussa ja uhkaa Aljaksandr Lukashenkan hallitusta uudella tavalla.

"Tämä ei ole perinteisen Valko-Venäjän opposition liike. Nämä ihmiset eivät ole osallistuneet opposition toimintaan tai osoittaneet mieltään aiemmin", liikkeen perustajiin kuuluva Mikita Krasnou sanoo.

"Valkovenäläiset etsivät uusia toiminnan järjestäjiä ja edustajia. Perinteinen oppositio on myös kiinnostunut roolista liikkeessämme, ja tämä on yhdistänyt sitä."

Netin käyttöä rajoitetaan

Uudet mielenosoitustaktiikat ovat hämmentäneet viranomaisia. Heinäkuun itsenäisyyspäivän paraatissa poliisi asetti rajoja taputukselle. Paraatille saivat osoittaa suosiota vain sotaveteraanit tai entiset sotilaat. Muut aplodeeraajat uhattiin pidättää.

Viranomaiset rajoittavat myös pääsyä nettiin. Valtionyritysten työntekijät eivät pääse riippumattomille verkkosivustoille.

Internetkahviloiden asiakkaiden on pitänyt jo yli vuoden näyttää passinsa. Heinäkuusta alkaen kaikki valkovenäläiset nettisivustot on pakotettu käyttämään kansallista ".by"-verkkotunnusta, jotta niitä olisi helpompi valvoa.

Valtiolla on monopoli kaikkiin nettipalveluihin, minkä vuoksi yhteydet ovat sekä kalliita että huonolaatuisia. Viranomaiset ovat sulkeneet pääsyn Vkontakte-verkkopalveluun keskiviikkoisin.

Uusi aalto rohkeampi

Valtiollinen turvallisuuspoliisi KGB tukahduttaa aktivismia raa'asti. Itsenäisyyspäivänä monia pidätettiin suoraan aukioilta. KGB myös jäljittänyt henkilöitä, joiden puhelimilla oli viestitty keskusaukioilla, ja pidättänyt heitä kuulusteluja varten.

Sen jälkeen kun taputusprotestit alkoivat, yli 1 500 ihmistä on pidätetty, ja jotkut ovat saaneet vuoden mittaisia vankeustuomioita.

"15 vuotta sitten oppositiossa oli sekä poliitikkoja että aktivisteja, mutta nyt kaikki ovat aktivisteja", kertoo Aliaksey Shydlovski. Hän on itsenäisen Valko-Venäjän ensimmäisiä poliittisia vankeja ja Nuorten rintaman perustajajäsen.

Shydlovski on "vanhan aallon" aktivisti ja asuu nykyisin maanpaossa Prahassa. "Nyt kaduilla protestoivat ihmiset, erityisesti naiset, ovat rohkeampia kuin me aikoinamme olimme. Hallitus tuntee olonsa turvattomaksi ja kurittaa siksi liikettä kovalla kädellä."

Valko-Venäjän demokratia aktivismidemokratia Valko-Venäjä

Venäjä haluaa kaasuputket hallintaansa

Valko-Venäjän hallituksen hermoilu johtuu pitkälti talouskriisistä. Tänä vuonna Valko-Venäjän rupla on devalvoitunut alle puoleen; peruselintarvikkeiden ja kaasun hinnat ovat kohonneet, ja ihmiset hamstraavat säilyviä elintarvikkeita. Koska Kansainvälinen valuuttarahasto IMF boikotoi Valko-Venäjää, maa on ottanut kahden miljardin euron lainan Venäjän valvomalta Euraasian talousyhteisöltä.

Lainan ehtoihin kuuluu valtion omaisuuden yksityistäminen. Valtiollinen kaasuyhtiö Beltransgaz on jo nyt puoliksi Venäjän valtion kaasumonopolin Gazpromin omistama, ja pian se voidaan myydä kokonaan venäläisten käsiin. Viidennes Venäjän Eurooppaan myymästä kaasusta kulkee Valko-Venäjän kautta, ja jos Venäjä saa jakeluketjun haltuunsa, Valko-Venäjä ei enää voi vaatia kaasulta suuria läpikulkumaksuja.

"Venäjä käyttää talouspakotteita heikentääkseen Aljaksandr Lukashenkaa ja saadakseen Valko-Venäjän talouden Venäjän oligarkkien hallintaan", oppositiojohtaja Raman Kavalchuk sanoo.

Lue myös

Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.