SKR:n rauhanpalkinto tekoälytutkijalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

SKR:n rauhanpalkinto tekoälytutkijalle

Timo Honkela hahmotteli rauhankoneen, jonka tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta rauhan edistämiseksi.

Sormet näyttämässä rauhanmerkkiä, oksa

SKR:n mukaan rauhantyöhön tarvitaan moninaisuutta. Kuva: Dyniss Rainer / CC BY-SA 2.0.

Suomen Kristillinen Rauhanliike (SKR) on myöntänyt vuoden 2018 rauhanpalkintonsa tekoälytutkija Timo Honkelalle.

”Valitsimme Honkelan, koska hänen näkökulmansa rauhantyöhön on ennennäkemätön ja virkistävä,” toteaa SKR:n varapuheenjohtaja Timo Virtala järjestön tiedotteessa. ”Korostamme rauhantyön moninaisuutta. Rauhantyötä pitäisi tehdä sekä ihmisen henkisen kehityksen että poliittisten järjestelmien kehittämiseksi. Honkela tuo keskusteluun aivan uuden ulottuvuuden, teknologian.”

Aivosyöpään joitakin vuosia sitten sairastunut Honkela julkaisi viime syksynä paljon huomiota saaneen teoksen Rauhankone – tekoälytutkijan testamentti. Siinä esitetään idea ihmisten kommunikointia analysoivan tekoälyn valjastamisesta yksilöiden ja valtioiden välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Kyse ei ole yksittäisestä laitteesta, vaan enemmänkin toimintaperiaatteesta.

SKR:n rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1982 lähtien. Palkinnonsaaja julkistetaan perinteisesti kirkkojen kansainvälisenä rauhanpäivänä 1. tammikuuta.

Aiempina vuosina rauhanpalkinnon ovat saaneet muun muassa Music Road Africa ry, Madventures- ja Docventures-sarjojen tekijät Riku Rantala ja Tunna Milonoff sekä kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr).

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia