Uutiset

SKR:n rauhanpalkinto tekoälytutkijalle

Timo Honkela hahmotteli rauhankoneen, jonka tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta rauhan edistämiseksi.
Sormet näyttämässä rauhanmerkkiä, oksa
SKR:n mukaan rauhantyöhön tarvitaan moninaisuutta. (Kuva: Dyniss Rainer / CC BY-SA 2.0)

Suomen Kristillinen Rauhanliike (SKR) on myöntänyt vuoden 2018 rauhanpalkintonsa tekoälytutkija Timo Honkelalle.

”Valitsimme Honkelan, koska hänen näkökulmansa rauhantyöhön on ennennäkemätön ja virkistävä,” toteaa SKR:n varapuheenjohtaja Timo Virtala järjestön tiedotteessa. ”Korostamme rauhantyön moninaisuutta. Rauhantyötä pitäisi tehdä sekä ihmisen henkisen kehityksen että poliittisten järjestelmien kehittämiseksi. Honkela tuo keskusteluun aivan uuden ulottuvuuden, teknologian.”

Aivosyöpään joitakin vuosia sitten sairastunut Honkela julkaisi viime syksynä paljon huomiota saaneen teoksen Rauhankone – tekoälytutkijan testamentti. Siinä esitetään idea ihmisten kommunikointia analysoivan tekoälyn valjastamisesta yksilöiden ja valtioiden välisen vuorovaikutuksen parantamiseen. Kyse ei ole yksittäisestä laitteesta, vaan enemmänkin toimintaperiaatteesta.

SKR:n rauhanpalkintoa on myönnetty vuodesta 1982 lähtien. Palkinnonsaaja julkistetaan perinteisesti kirkkojen kansainvälisenä rauhanpäivänä 1. tammikuuta.

Aiempina vuosina rauhanpalkinnon ovat saaneet muun muassa Music Road Africa ry, Madventures- ja Docventures-sarjojen tekijät Riku Rantala ja Tunna Milonoff sekä kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr).

aktivismirauha Suomi Suomen Kristillinen Rauhanliike ry

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.