Uutiset Syyrian konflikti

Siviilit jumissa Syyrian Raqqassa – ”lapset ovat unohtaneet, millaista on olla lapsi”

Taisteluiden keskellä olevassa kaupungissa elä yhä jopa 25 000 ihmistä, joista puolet on lapsia, kertoo Pelastakaa Lapset.
Mies kävelee Syyrian Raqqassa
Raqqa vuonna 2012. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungista. (Kuva: Beshr Abdulhadi / CC BY 2.0 )

Pelastakaa Lapset on huolissaan Syyrian Raqqan kaupunkiin jumiin jääneistä lapsista. Kaupungissa käydään taisteluita Isisin sekä Syyrian demokraattisten joukkojen ja Yhdysvaltain johtaman liittouman välillä.

Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, mutta kaupungissa elää yhä 18 000–25 000 ihmistä, joista puolet lapsia.

Järjestön haastattelemat lapset ovat nähneet teloituksia ja kokeneet pommituksia jo vuosien ajan. Teloituksista ja pommeista on tullut osa Raqqan lasten arkea, se kertoo tiedotteessaan.

”Yhtenä päivänä Isis mestasi ihmisiä ja jätti heidän ruumiinsa maahan. Me näimme tämän, enkä pystynyt käsittelemään sitä. Halusin nukkua, mutta en pystynyt pyyhkimään näkemääni mielestäni. Valvoin öisin, koska minua pelotti niin paljon. Nyt olen taas pystynyt nukkumaan, koska täällä pakolaisleirillä ketään ei teloiteta”, kertoi 13-vuotias tyttö.

Monien lasten koulunkäynti on keskeytynyt.

”Täällä ei ole enää lapsuutta, lapset ovat unohtaneet millaista on olla lapsi. Kaupungissa ei ole enää kouluja tai leluja. Jäljellä olevissa kouluissa lapsia opetetaan taistelemaan. Minun poikani pitäisi olla alakoulun viimeisellä luokalla, mutta hän ei vieläkään osaa lukea tai kirjoittaa”, raqqalaisen lapsen isä kertoi.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että sen Syriassa ja Irakissa tekemien selvityksen mukaan monet lapset kärsivät vaarallisesta stressitilasta, joista toipumiseen voi mennä kymmeniä vuosia.

”Lasten ja muiden siviilien on päästävä lähtemään Raqqasta turvallisesti, ilman pelkoa väkivallasta tai kuolemasta. Vaadimme, että lasten suojelusta tehdään prioriteetti”, sanoo järjestön kansainvälisen työn johtaja Anne Haaranen.

Raqqaa on Syyrian sisällissodan aikana pidetty Isisin epävirallisena pääkaupunkina. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime viikolla, että satoja siviilejä on kuollut kaupungissa kesäkuun jälkeen, jolloin viimeisin hyökkäys Isisin päihittämiseksi alkoi.

Siviilejä vaarantaneisiin toimenpiteisiin ovat Isisin lisäksi syyllistyneet järjestön mukaan Syyrian demokraattisten voimien (SDF) rinnalla toimiva Yhdysvaltojen johtama liittouma ja Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetlapsetkonflikti Syyria Pelastakaa Lapset ryAmnesty International

Lue myös

Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.
(Kuva:
niawag
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Syyrian pakolaisia Turkissa
Alepposta Turkkiin paenneiden Mahir Isan (33), Muhammedin (7), Ahmetin (1), Eysen (11) ja Sidran (10) perhe. Amnestyn mukaan kapinallisten ja hallituksen väliset sovintosopimukset ja piiritykset ovat ajaneet tuhansia kodeistaan Syyriassa.
(Kuva:
Abdurrahman Antakyali
/
EU/ECHO
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Amnesty: Syyrian ”sovintosopimusten” varjolla ajettu tuhansia ihmisiä kodeistaan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty syyttää Syyrian hallitusta rikoksista ihmisyyttä vastaan. Sen raportin mukaan hallitus on tehnyt kapinallisten kanssa sopimuksia, joiden seurauksena tuhansia ihmisiä on pakkosiirretty kodeistaan.
Syyrialaisten pakolaisten asumus Libanonissa.
Moni pakolainen ei pysty suojautumaan talvelta. Syyrialaisten pakolaisten asumus Libanonissa.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

Talvi uhkaa Lähi-idän lapsia

Lähi-idässä on Irakin ja Syyrian sotien seurauksena miljoonia pakolaisia. Monella ei ole keinoja suojautua talvelta, varoittaa Unicef.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.