Uutiset Syyrian konflikti

Siviilit jumissa Syyrian Raqqassa – ”lapset ovat unohtaneet, millaista on olla lapsi”

Taisteluiden keskellä olevassa kaupungissa elä yhä jopa 25 000 ihmistä, joista puolet on lapsia, kertoo Pelastakaa Lapset.
Mies kävelee Syyrian Raqqassa
Raqqa vuonna 2012. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungista. (Kuva: Beshr Abdulhadi / CC BY 2.0 )

Pelastakaa Lapset on huolissaan Syyrian Raqqan kaupunkiin jumiin jääneistä lapsista. Kaupungissa käydään taisteluita Isisin sekä Syyrian demokraattisten joukkojen ja Yhdysvaltain johtaman liittouman välillä.

Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, mutta kaupungissa elää yhä 18 000–25 000 ihmistä, joista puolet lapsia.

Järjestön haastattelemat lapset ovat nähneet teloituksia ja kokeneet pommituksia jo vuosien ajan. Teloituksista ja pommeista on tullut osa Raqqan lasten arkea, se kertoo tiedotteessaan.

”Yhtenä päivänä Isis mestasi ihmisiä ja jätti heidän ruumiinsa maahan. Me näimme tämän, enkä pystynyt käsittelemään sitä. Halusin nukkua, mutta en pystynyt pyyhkimään näkemääni mielestäni. Valvoin öisin, koska minua pelotti niin paljon. Nyt olen taas pystynyt nukkumaan, koska täällä pakolaisleirillä ketään ei teloiteta”, kertoi 13-vuotias tyttö.

Monien lasten koulunkäynti on keskeytynyt.

”Täällä ei ole enää lapsuutta, lapset ovat unohtaneet millaista on olla lapsi. Kaupungissa ei ole enää kouluja tai leluja. Jäljellä olevissa kouluissa lapsia opetetaan taistelemaan. Minun poikani pitäisi olla alakoulun viimeisellä luokalla, mutta hän ei vieläkään osaa lukea tai kirjoittaa”, raqqalaisen lapsen isä kertoi.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että sen Syriassa ja Irakissa tekemien selvityksen mukaan monet lapset kärsivät vaarallisesta stressitilasta, joista toipumiseen voi mennä kymmeniä vuosia.

”Lasten ja muiden siviilien on päästävä lähtemään Raqqasta turvallisesti, ilman pelkoa väkivallasta tai kuolemasta. Vaadimme, että lasten suojelusta tehdään prioriteetti”, sanoo järjestön kansainvälisen työn johtaja Anne Haaranen.

Raqqaa on Syyrian sisällissodan aikana pidetty Isisin epävirallisena pääkaupunkina. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime viikolla, että satoja siviilejä on kuollut kaupungissa kesäkuun jälkeen, jolloin viimeisin hyökkäys Isisin päihittämiseksi alkoi.

Siviilejä vaarantaneisiin toimenpiteisiin ovat Isisin lisäksi syyllistyneet järjestön mukaan Syyrian demokraattisten voimien (SDF) rinnalla toimiva Yhdysvaltojen johtama liittouma ja Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetlapsetkonflikti Syyria Pelastakaa Lapset ryAmnesty International

Lue myös

YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.
(Kuva:
Loey Felipe
/
UN Photo
)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa
Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)
Koululuokallinen lapsia
Syyrian konflikti on vaikuttanut jopa 80 prosenttiin maan lapsista. Kuvassa syyrialais- ja libanonilaislapsia yhteisoppitunnilla Libanonissa vuonna 2016.
(Kuva:
Adam Patterson
/
Panos
DFID
/
CC BY 2.0
)

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Raunioita maanjäristyksen jäljiltä Haitissa
Haitin maanjäristyksen jälkiä vuona 2010. Avustusjärjestö Oxfamin työntekijöiden on kerrottu syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön Haitissa.(Kuva: Raphaël Brigandi / ECHO / CC BY-SA 2.0)

Ulkoministeriö: Ei tiedossa hyväksikäyttötapauksia suomalaisjärjestöissä

Avustusjärjestö Oxfamin skandaali on nostanut esiin myös muissa järjestöissä tapahtuvan hyväksikäytön. Suomessa tapauksia ei ole tullut ilmi.
Hökkelikylä ja hiilikasa
Rikkaat luonnonvarat omistava Etelä-Afrikka on maailman eriarvoisin maa. Voimalaitosta ruokkiva hiilikasa ja hökkelikylä Mpumalangan alueella.(Kuva: Mark Olalde / IPS)

Eriarvoisuus jyllää Afrikassa

YK:n kehitysohjelman selvityksen mukaan tuloerot kasvavat etenkin eteläisessä ja keskisessä Afrikassa.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.