Uutiset Syyrian konflikti

Siviilit jumissa Syyrian Raqqassa – ”lapset ovat unohtaneet, millaista on olla lapsi”

Taisteluiden keskellä olevassa kaupungissa elä yhä jopa 25 000 ihmistä, joista puolet on lapsia, kertoo Pelastakaa Lapset.
Mies kävelee Syyrian Raqqassa
Raqqa vuonna 2012. Tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kaupungista. (Kuva: Beshr Abdulhadi / CC BY 2.0)

Pelastakaa Lapset on huolissaan Syyrian Raqqan kaupunkiin jumiin jääneistä lapsista. Kaupungissa käydään taisteluita Isisin sekä Syyrian demokraattisten joukkojen ja Yhdysvaltain johtaman liittouman välillä.

Lähes 300 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa, mutta kaupungissa elää yhä 18 000–25 000 ihmistä, joista puolet lapsia.

Järjestön haastattelemat lapset ovat nähneet teloituksia ja kokeneet pommituksia jo vuosien ajan. Teloituksista ja pommeista on tullut osa Raqqan lasten arkea, se kertoo tiedotteessaan.

”Yhtenä päivänä Isis mestasi ihmisiä ja jätti heidän ruumiinsa maahan. Me näimme tämän, enkä pystynyt käsittelemään sitä. Halusin nukkua, mutta en pystynyt pyyhkimään näkemääni mielestäni. Valvoin öisin, koska minua pelotti niin paljon. Nyt olen taas pystynyt nukkumaan, koska täällä pakolaisleirillä ketään ei teloiteta”, kertoi 13-vuotias tyttö.

Monien lasten koulunkäynti on keskeytynyt.

”Täällä ei ole enää lapsuutta, lapset ovat unohtaneet millaista on olla lapsi. Kaupungissa ei ole enää kouluja tai leluja. Jäljellä olevissa kouluissa lapsia opetetaan taistelemaan. Minun poikani pitäisi olla alakoulun viimeisellä luokalla, mutta hän ei vieläkään osaa lukea tai kirjoittaa”, raqqalaisen lapsen isä kertoi.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että sen Syriassa ja Irakissa tekemien selvityksen mukaan monet lapset kärsivät vaarallisesta stressitilasta, joista toipumiseen voi mennä kymmeniä vuosia.

”Lasten ja muiden siviilien on päästävä lähtemään Raqqasta turvallisesti, ilman pelkoa väkivallasta tai kuolemasta. Vaadimme, että lasten suojelusta tehdään prioriteetti”, sanoo järjestön kansainvälisen työn johtaja Anne Haaranen.

Raqqaa on Syyrian sisällissodan aikana pidetty Isisin epävirallisena pääkaupunkina. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kertoi viime viikolla, että satoja siviilejä on kuollut kaupungissa kesäkuun jälkeen, jolloin viimeisin hyökkäys Isisin päihittämiseksi alkoi.

Siviilejä vaarantaneisiin toimenpiteisiin ovat Isisin lisäksi syyllistyneet järjestön mukaan Syyrian demokraattisten voimien (SDF) rinnalla toimiva Yhdysvaltojen johtama liittouma ja Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot.

Syyrian konflikti ihmisoikeudetlapsetkonflikti Syyria Pelastakaa Lapset ryAmnesty International

Lue myös

Syyrialaisia naisia ja tyttöjä pakolaisleirillä

Suomi lähettää lisäapua Syyriaan

Ulkoministeriö ja Suomen Punainen Risti lähettävät lähes neljä miljoonaa euroa humanitaarista apua Syyriaan, jossa etenkin terveyspalveluista on kipeä pula.
Ranskankielinen "Turkki pommittaa, maailma katselee" -kyltti

Kurdiliike ja terrorismin leima

Länsimaat ovat reagoineet vaitonaisesti Turkin hyökkäyksen Syyrian Afriniin kurdeja vastaan. Käytännössä Turkki onkin voinut sivuuttaa länsimaiden muodon vuoksi esitetyn kritiikin, kirjoittaa Reko Ravela.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.