Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto
Siirtolaisten rahalähetykset ovat etenkin matalan tulotason maille elintärkeä tulonlähde. Kuvassa rahanlähetystoimisto Singaporessa. (Kuva: Jnzl's Photos / CC BY 2.0)

Siirtolaisten rahalähetykset matalan tulotason ja keskitulotason maihin nousivat viime vuonna ennätystasolle. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli peräti 8,5 prosenttia, kertoo Maailmanpankki tuoreissa tilastoissaan.

Kahtena edellisvuotena siirtolaisten rahalähetykset vähenivät muun muassa talousongelmien ja öljyn hinnan laskun vuoksi. Samanlaista ilmiötä ei ollut nähty kolmeen vuosikymmeneen.

Viime vuonna trendi kuitenkin muuttui jälleen nousujohteiseksi. Globaalisti rahalähetysten määrä kasvoi 613 miljardiin dollariin eli noin 503 miljardiin euroon. Kehitysmaihin suuntautuva summa oli euroissa noin 382 miljardia.

Taustalla oli etenkin öljyn hinnan nousu, EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltain talouskasvu sekä euron ja ruplan vahvistuminen. Rahalähetysten odotetaan yhä kasvavan tänä vuonna.

Yksittäisistä maista rahalähetyksiä saivat eniten Intia, Kiina, Filippiinit, Meksiko, Nigeria ja Egypti. Yleisimpiä siirtolaisten reittejä olivat Meksiko–Yhdysvallat, Intia–Arabiemiirikunnat, Venäjä–Ukraina, Ukraina–Venäjä sekä Syyria–Turkki. 

Rahalähetysten kasvun suurimpia riskejä ovat Maailmanpankin mukaan tiukkeneva siirtolaispolitiikka ja pankkien kasvava sääntely. Myös rahalähetysten hinta on edelleen liian kallis. 200 dollarin lähettäminen ulkomaille maksaa keskimäärin 7,1 prosenttia lähetyksen hinnassa, ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kustannus on jopa 9,4 prosenttia. Kansainvälinen tavoite olisi kolme prosenttia.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus talous

Lue myös

Ihmisiä luennolla

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.
Parturi ja asiakas

Chile rajoittaa haitilaisten maahantuloa

Monet haitilaiset ovat saapuneet Chileen tulleet turistiviisumilla, jonka on voinut vaihtaa oleskeluluvaksi saatuaan työpaikan. Maaliskuussa valtaan tullut oikeistohallitus on kuitenkin ryhtynyt rajoittamaan heidän viisuminsaantiaan.
Pakolaisleirin telttoja

Tutkimus: Pakolaiset eivät ole vain avun vastaanottajia – liiketoiminta pyörii Keniassa vilkkaana

Kenian Kakuman pakolaisleirillä 12 prosenttia pakolaisista määrittelee itsensä yrityksen omistajaksi. ”Meidän on muutettava ajattelutapa siitä, että pakolaiset istuvat leirillä eivätkä tee muuta kuin vastaanottavat apua”, sanoo YK:n pakolaisohjelman UNHCR:n edustaja Raouf Mazou.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.