Shell lupaa korvauksia Nigerian öljytuhojen uhreille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Shell lupaa korvauksia Nigerian öljytuhojen uhreille

Historiallinen sopimus saatiin aikaan kuusi vuotta tuhoisien öljyvuotojen jälkeen.

Öljy-yhtiö Shell on luvannut maksaa 55 miljoonan punnan eli noin 70 miljoonan euron korvaukset nigerialaiselle Bodo-kyläyhteisölle kuusi vuotta tuhoisia öljyvuotojen jälkeen. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Nigerian öljytuhojen korvaukset maksetaan suoraan uhreille.

Bodolaisten edustajan, brittiläisen lakiasiaintoimiston Leigh Dayn mukaan Shell on luvannut maksaa yhteisölle noin 25,5 miljoonaa euroa ja öljyvuotojen 15 600 yksittäiselle uhrille yhteensä noin 45 miljoonaa euroa. Samalla yhtiö välttää oikeudenkäynnin, jonka oli määrä alkaa Lontoossa alkuvuodesta.

Asiasta ehdittiin neuvotella kolme vuotta, kunnes Shell joulun alla teki tarjouksen, jonka bodolaiset hyväksyivät.

"En usko, että olen koskaan nähnyt onnellisempia ihmisiä. Jokainen tapaamamme asiakas sanoi sopimukselle kyllä", kertoo asianajaja Martyn Day.

Korvaukset tarkoittavat uhreille summaa, joka on yli 30 kertaa Nigerian minimipalkan verran.

Öljyvuodot tapahtuivat elokuussa ja joulukuussa 2008. Ne tuhosivat mangrovemetsää ja samalla monien kalastajien elinkeinon.

Shell otti vastuun vuodoista alusta alkaen, mutta esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan se peitteli vuotojen laajuutta ja väitti niiden olleen vain noin 4 000 barrelia, vaikka jo ensimmäisen vuodon laajuus oli todennäköisesti yli 100 000 barrelia.

Lisäksi yhtiö oli myöntänyt jo aiemmin, että sen öljyputket Nigeriassa ovat huonossa kunnossa. Tuhannet ihmiset elävät yhä vuotojen riskissä, järjestö muistuttaa.

"Käytännössä Shell tiesi, että Bodon onnettomuus tulee tapahtumaan. Se ei tehnyt mitään pysäyttääkseen sitä ja antoi sitten vääriä lausuntoja vuotaneen öljyn määrästä. Jos sitä ei olisi pakotettu paljastamaan tietoja osana oikeusjuttua, Bodon ihmisiä olisi huijattu täysin", toteaa järjestön globaalien asioiden johtaja Audrey Gaughran.

Nigerialaisen CEHRD-järjestön mukaan oikeus ei myöskään toteudu ennen kuin tuhot on siivottu. Leigh Dayn mukaan Shell on ilmoittanut aloittavansa lähikuukausina alueen siivoamisen.

Guardian-lehden mukaan myös Shell on tyytyväinen sopimukseen. Yhtiö kuitenkin muistutti, että suurin osa Nigerin suiston vuodoista johtuu öljyvarkaista.

Shelliä on kritisoitu pitkään Nigeriassa aiheuttamiensa öljytuhojen huonosta hoidosta. YK:n ympäristöohjelma UNEPin vuonna 2011 julkaiseman raportin mukaan siivous saattaa kestää jopa 30 vuotta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia