Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.

Vaatteita henkareilla

Monet valmistajat eivät kerro vaatteiden alkuperää. Kuva: Erin Wilson / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Monet vaatebrändit toimivat aiempaa läpinäkyvämmin ja paljastavat enemmän yksityiskohtia tuotantoketjustaan, käy ilmi Fashion Revolution -kampanjan tuoreesta selvityksestä.

Tänään julkaistussa Fashion Transparency Indexissä pannaan järjestykseen 150 suurta muoti- ja asustebrändiä ja -jälleenmyyjää sen perusteella, minkä verran ne kertovat julkisesti alihankkijoistaan, alihankintapolitiikastaan ja -käytännöistään sekä toimintansa vaikutuksista työntekijöihin ja ympäristöön. Tarkoituksena on kannustaa suuria vaatebrändejä avoimuuteen, jotta väärinkäytöksiin olisi helpompi puuttua.

Vaikka brändit saivat keskimäärin vain 21 prosenttia 250 mahdollisesta pisteestä, läpinäkyvyys on selvityksen mukaan selvästi kasvanut verrattuna edellisvuoteen. Brändeistä valtaosa paransi pistemääräänsä viime vuoteen verrattuna.

Tavallisesti luksusbrändit ovat olleet nihkeitä paljastamaan tuotantoketjuaan, mutta nyt myös monet niistä, kuten Hugo Boss ja Calvin Klein, ovat parantaneet, raportissa kerrotaan.

Selvityksen parhaat kokonaispisteet saivat urheilubrändit Adidas ja Reebok, 58 prosenttia. Sen jälkeen tulevat Puma ja H&M.

Kaksitoista selvityksessä mukana ollutta brändiä sai kuitenkin selvityksessä nolla pistettä. Niitä ovat  Dior, Heilah Home, S.Oliver, Barney’s New York, Desigual, Jessica Simpson, Longchamp, Liverpool, Max Mara, Mexx, Nine West ja Sandro.

Fashion Revolution -kampanjan vaatimuksiin kuuluu esimerkiksi vaatteiden toimittajalistojen julkaiseminen helposti haettavassa muodossa. Selvityksen mukaan 37 prosenttia brändeistä julkaisee ainakin tiedot valmistajista. Koko tuotantoketjunsa raaka-aineiden toimittajia myöten julkaisee kuitenkin vain brittiläinen verkkokauppa ASOS’.

Läpinäkyvyysindeksin julkaisu on osa kansainvälistä, vuosittain vietettävää Vaatevallankumous-viikkoa. Kampanja sai alkunsa vuonna 2013, kun Bangladeshissa romahti Rana Plazan vaatetehdas, jossa valmistettiin vaatteita monelle länsimaiselle vaatebrändille. Romahduksessa kuoli yli 1 100 ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia