Uutiset Syyrian konflikti

Selvitys: Syyrian pakolaiset Libanonissa köyhempiä kuin koskaan – ”teemme työtä maksaaksemme velkamme”

Seitsemän vuotta Syyrian sotaa tarkoittaa yhä vaikeampia olosuhteita Libanonissa eläville pakolaisille, kertovat YK-järjestöt.
Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa
Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Yli kolme neljästä Libanoniin paenneista syyrialaisperheistä elää köyhyydessä, alle 3,2 eurolla päivässä. Lähes seitsemän vuotta Syyrian kriisin alkamisen jälkeen he ovat haavoittuvaisemmassa asemassa kuin aiemmin ja tarvitsevat yhä enemmän humanitaarista apua, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

”He ovat riippuvaisempia avusta kuin koskaan. Kaksi kolmesta oli viimeisen kolmen kuukauden aikana joutunut turvautumaan jonkinlaiseen apuun. Itsensä elättäminen on erittäin vaikeaa maassa, jonka talous on kärsinyt Syyrian sodasta. Ulkoinen rahoitus ei riitä kasvavien tarpeiden tyydyttämiseen”, luettelee UNHCR:n edustaja William Spindler tiedotteessa.

UNHCR:n, YK:n lastenjärjestön Unicefin sekä Maailman ruokaohjelman tekemän tuoreen selvityksen mukaan köyhyydessä elävien syyrialaispakolaisten määrä Libanonissa on viimeisen vuoden sisällä kasvanut viitisen prosenttia. Yli 90 prosenttia kärsii ruuansaannin epävarmuudesta ja vain noin neljänneksellä on laillinen oleskelulupa Libanonissa. Vajaa viisi prosenttia lapsista tekee töitä ja lähes yksi viidestä 15–19-vuotiaasta tytöstä on mennyt naimisiin.

UNHCR on rekisteröinyt Libanonissa vajaat miljoona syyrialaista pakolaista. YK-järjestöt tekevät vuosittain kyselyn, jossa selvitetään pakolaisten tilannetta ja humanitaarisen avun tarvetta. Viime vuonna vierailtiin noin 5 000 perheen luona 26 Libanonin alueella.

Käytännössä pakolaiset kattavat perustarpeensa lainaamalla rahaa ruokaan, terveyskuluihin ja vuokraan. Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista oli velkaantunut.

”Teen töitä pellolla joskus tunnin, joskus kaksi tai kolme, joskus en lainkaan. Lainaan rahaa ostaakseni vaatteita ja muuta tavaraa lapsilleni. Olemme isoissa veloissa. Eli käytännössä teemme töitä maksaaksemme velkamme”, kertoi Jiyeh'n kaupungissa elävä syyrialaispakolainen Mohammed.

YK-järjestöjen mukaan Syyrian pakolaisten apuun Libanonissa tarvitaan tänä vuonna noin 2,7 miljardia dollaria, noin 2,3 miljardia euroa. Viime vuoden joulukuun alkuun mennessä vain runsas kolmannes oli saatu kasaan.

Syyrian konflikti katastrofiapuköyhyyspakolaiset LibanonSyyria

Suomalaisjärjestöistä Libanoniin välittävät apua ainakin:

Lue myös

Talojen raunioita

Siviilit uhrattiin Syyrian Raqqassa

Yhdysvaltain johtama liittouma hääti Isisin viime vuonna Raqqasta. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntijoiden mukaan se maksoi liian paljon siviileille.
Za'atarin pakolaisleiri Jordaniassa

Sotaa syyrialaisilla

Syyrian sota on ennen kaikkea sotaa, jota muut maat ja niiden tukemat aseelliset ryhmät käyvät syyrialaisilla. Maasta käytävä geopoliittinen saaliinjako on äärimmäisen kyynistä ja tuhoisaa, kirjoittaa Hannu Reime.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Kokoussali

Yhdysvallat on ensimmäinen YK:n ihmisoikeusneuvostosta lähtevä maa – ”osoittaa täydellistä piittaamattomuutta perusoikeuksista”

Yhdysvallat kääntää selkänsä kaikille ihmisoikeusloukkausten uhreille ympäri maailman, sanoo Human Rights Watchin johtaja Kenneth Roth.
Suljettujen kauppojen näyteikkunoita

Argentiinan talous uppoaa yhä syvemmälle – yhä useampi työssä käyvä on köyhä

Argentiinan talouskriisi koettelee etenkin pieni- ja keskituloisia. Sähkön, kaasun ja veden hintaa on nostettu presidentti Mauricio Macrin kaudella hurjimmillaan 500 prosenttia. ”Äänestin Macria ja hallitusta viime vaaleissa, mutta nyt se on loppu”, kolmen lapsen isä Miguel Silva, 48, sanoo.
Naisia äänestyskortteineen

Äänestäminen elvyttää demokratiaa

Demokratian laatua kuvaavat indeksit ovat viime vuosina laskeneet ja äänestysaktiivisuus vähentynyt. YK:n kehitysohjelman asiantuntijan Patrick Keuleersin mukaan tilanne muutetaan laskemalla äänioikeusikää, asettamalla ihminen takaisin poliittisen keskustelun keskiöön ja edistämällä äänestämistä kansalaisvelvollisuutena.