Uutiset Syyrian konflikti

Selvitys: Syyrian pakolaiset Libanonissa köyhempiä kuin koskaan – ”teemme työtä maksaaksemme velkamme”

Seitsemän vuotta Syyrian sotaa tarkoittaa yhä vaikeampia olosuhteita Libanonissa eläville pakolaisille, kertovat YK-järjestöt.
Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa
Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017. (Kuva: Russell Watkins / DFID / CC BY 2.0)

Yli kolme neljästä Libanoniin paenneista syyrialaisperheistä elää köyhyydessä, alle 3,2 eurolla päivässä. Lähes seitsemän vuotta Syyrian kriisin alkamisen jälkeen he ovat haavoittuvaisemmassa asemassa kuin aiemmin ja tarvitsevat yhä enemmän humanitaarista apua, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

”He ovat riippuvaisempia avusta kuin koskaan. Kaksi kolmesta oli viimeisen kolmen kuukauden aikana joutunut turvautumaan jonkinlaiseen apuun. Itsensä elättäminen on erittäin vaikeaa maassa, jonka talous on kärsinyt Syyrian sodasta. Ulkoinen rahoitus ei riitä kasvavien tarpeiden tyydyttämiseen”, luettelee UNHCR:n edustaja William Spindler tiedotteessa.

UNHCR:n, YK:n lastenjärjestön Unicefin sekä Maailman ruokaohjelman tekemän tuoreen selvityksen mukaan köyhyydessä elävien syyrialaispakolaisten määrä Libanonissa on viimeisen vuoden sisällä kasvanut viitisen prosenttia. Yli 90 prosenttia kärsii ruuansaannin epävarmuudesta ja vain noin neljänneksellä on laillinen oleskelulupa Libanonissa. Vajaa viisi prosenttia lapsista tekee töitä ja lähes yksi viidestä 15–19-vuotiaasta tytöstä on mennyt naimisiin.

UNHCR on rekisteröinyt Libanonissa vajaat miljoona syyrialaista pakolaista. YK-järjestöt tekevät vuosittain kyselyn, jossa selvitetään pakolaisten tilannetta ja humanitaarisen avun tarvetta. Viime vuonna vierailtiin noin 5 000 perheen luona 26 Libanonin alueella.

Käytännössä pakolaiset kattavat perustarpeensa lainaamalla rahaa ruokaan, terveyskuluihin ja vuokraan. Lähes 90 prosenttia kyselyyn vastanneista oli velkaantunut.

”Teen töitä pellolla joskus tunnin, joskus kaksi tai kolme, joskus en lainkaan. Lainaan rahaa ostaakseni vaatteita ja muuta tavaraa lapsilleni. Olemme isoissa veloissa. Eli käytännössä teemme töitä maksaaksemme velkamme”, kertoi Jiyeh'n kaupungissa elävä syyrialaispakolainen Mohammed.

YK-järjestöjen mukaan Syyrian pakolaisten apuun Libanonissa tarvitaan tänä vuonna noin 2,7 miljardia dollaria, noin 2,3 miljardia euroa. Viime vuoden joulukuun alkuun mennessä vain runsas kolmannes oli saatu kasaan.

Syyrian konflikti katastrofiapuköyhyyspakolaiset LibanonSyyria

Suomalaisjärjestöistä Libanoniin välittävät apua ainakin:

Lue myös

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Koululuokallinen lapsia

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Planin digitaalisen oppimisen keskus Delhissä Intiassa

Digiteknologia edistää tasa-arvoa mutta voi aiheuttaa myös takapakkia: ”Tekoälyä kehittävät pääosin keski-ikäiset valkoiset miehet”

Kännyköiden ja netin käyttö kasvaa köyhissäkin maissa kovaa vauhtia, ja se on luonut uusia mahdollisuuksia esimerkiksi parantaa naisten asemaa. Uhkana on kuitenkin kasvava digikuilu sukupuolten välillä, sanoo Planin digitaalisen kehityksen koordinaattori Nora Lindström.
Vettä kaadetaan kanisterista ämpäriin

YK-raportti: Luonnon omat keinot käyttöön vesipulan ratkaisemiseksi

Maailman pitäisi nojata enemmän perinteiseen ja alkuperäiskansojen tietoon, kun etsitään ratkaisuja vesipulaan. Muuten vesipula pahenee, sanovat YK-järjestöt.
Kuvituskuva naisten sukuelinten silpomisesta

Silpomisperinnettä kitkettävä kaikkialla – myös Suomessa elävien yhteisöjen keskuudessa

Suomessa jokaisen velvollisuus on seurata maan lainsäädäntöä, eikä tästä tingitä uskonnollisin perustein kenenkään kohdalla, kirjoittaa Abdirahim Hussein.
Ihmisiä rakennuksen edustalla, grafiikka

Selvitys: Ihmiskaupan uhrit jäävät Suomessa herkästi ilman apua

Yhdenvertaisuusvaltuutetun selvityksen mukaan viranomaisapu ei tavoita läheskään kaikkia ihmiskaupan uhreja. Samaa mieltä ovat uhrien parissa toimivat järjestöt.