Uutiset

Selvitys: Siviilejä kuolee yhä enemmän ilmaiskuissa – ”kun räjähdeaseita käytetään kaupungeissa, tulokset ovat väistämättömiä”

Räjähdeiskuissa kuolleiden siviilien määrä nousi viime vuonna rajusti. Kansalaisjärjestö AOAV syyttää noususta valtiollisia toimijoita, jotka tekevät ilmaiskuja asuinalueille.
Mielenosoittajia Lontoossa vuonna 2016
Syyrian siviiliuhrien määrä on kasvanut yli 50 prosenttia edellisvuodesta. Syyria-mielenosoittajia Lontoossa joulukuussa 2016. (Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-NC 2.0)

Erilaisissa räjähdeiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi viime vuonna 42 prosenttia edellisvuodesta. Vuoden 2017 11 ensimmäisen kuukauden aikana ainakin 15 399 siviiliä menetti henkensä, kertoo brittiläinen kansalaisjärjestö Action on Armed Violence (AOAV) tänään julkaistuissa tilastoissaan.

Järjestö laskee englanninkielisten mediaraporttien perusteella, miten paljon erilaiset räjähdeaseet ja -iskut ovat aiheuttaneet siviiliuhreja.

Järjestön mukaan viime vuodesta on tulossa pahin sitten vuoden 2011. Suurin syy on ilmaiskujen lisääntyminen. 58 prosenttia räjähdeiskuista kuolleista kuoli nimenomaan ilmaiskuissa, pääosin Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä. Yhteensä ilmaiskuissa kuolleiden ihmisten määrä nousi viime vuonna yli 80 prosenttia.

Järjestö kritisoi etenkin valtiollisia toimijoita, jotka yleensä ovat ilmaiskujen takana. Niiden on valvottava tarkasti sääntöjensä noudattamista, se vaatii.

”Nämä ovat karuja lukuja. Ne paljastavat valheen, jonka mukaan valtiollisten ilmavoimien käyttämät tarkkuusohjatut ohjukset eivät vahingoita siviilejä. Kun räjähdeaseita käytetään kaupungeissa, tulokset ovat väistämättömiä: viattomia lapsia, naisia ja miehiä kuolee”, sanoo AOAV:n johtaja Iain Overton tiedotteessa.

AOAV:n tilastojen mukaan kun räjähdeaseita käytetään asutuilla alueilla, yli 90 prosenttia kuolleista ja loukkaantuneista on siviilejä. Silti suurin osa räjähdeiskuista tehdään nimenomaan asutuilla alueilla.

Ilmaiskuista huolimatta eniten ihmishenkiä vei viime vuonna kaksinkertainen rekkapommi-isku Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Siinä kuoli 512 ihmistä.

aseet & armeijakonfliktiturvallisuus

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.