Uutiset

Selvitys: Romanien tilanne heikko kautta Euroopan

Euroopan suurin vähemmistö ei tiedä oikeuksistaan riittävästi, sanoo EU:n perusoikeusvirasto.
Romanian romaneita. (Kuva: Lauras Eye / Flickr.com / cc 2.0)

YK:n kehitysohjelman UNDP:n ja EU:n perusoikeusviraston FRA:n julkaiseman uuden raportin mukaan Euroopan romanien tilanne on kautta mantereen selvästi kurjempi muihin väestöryhmiin verrattuna. 

Järjestöjen arvioiden mukaan vain 30 prosenttia romaniaikuisista on palkkatyössä, 90 prosenttia elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella ja vain 40 prosenttia tietää syrjinnän kieltävistä laeista. Vain 15 prosentilla nuorista aikuisista on toisen asteen tutkinto tai ammattitutkinto.

Yleisesti romanien koulutus, työllisyys, asuminen että terveys ovat heikolla tolalla.

"Tulokset osoittavat, että tarvitaan nopeaa ja tehokasta toimintaa etenkin romanien koulutuksen parantamiseksi. Se on avain, jolla saadaan varustettua nuoret romanit taidoilla, joita tarvitaan syrjinnän ja köyhyyden noidankehän poistamiseksi", sanoo FRA:n johtaja Morten Kjaerum.

Romanit ovat Euroopan suurin vähemmistö, ja heidän määräkseen arvioidaan noin 10–12 miljoonaa. Tutkimuksessa haastateltiin noin 22 000:ta romania Bulgariassa, Tšekissä, Ranskassa, Kreikassa, Unkarissa, Italiassa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Slovakiassa ja Espanjassa. Tutkimus on tarkoitus uusia myöhemmin.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkaEU

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.