Uutiset

Selvitys: Romanien tilanne heikko kautta Euroopan

Euroopan suurin vähemmistö ei tiedä oikeuksistaan riittävästi, sanoo EU:n perusoikeusvirasto.
Romanian romaneita. (Kuva: Lauras Eye / Flickr.com / cc 2.0)

YK:n kehitysohjelman UNDP:n ja EU:n perusoikeusviraston FRA:n julkaiseman uuden raportin mukaan Euroopan romanien tilanne on kautta mantereen selvästi kurjempi muihin väestöryhmiin verrattuna. 

Järjestöjen arvioiden mukaan vain 30 prosenttia romaniaikuisista on palkkatyössä, 90 prosenttia elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella ja vain 40 prosenttia tietää syrjinnän kieltävistä laeista. Vain 15 prosentilla nuorista aikuisista on toisen asteen tutkinto tai ammattitutkinto.

Yleisesti romanien koulutus, työllisyys, asuminen että terveys ovat heikolla tolalla.

"Tulokset osoittavat, että tarvitaan nopeaa ja tehokasta toimintaa etenkin romanien koulutuksen parantamiseksi. Se on avain, jolla saadaan varustettua nuoret romanit taidoilla, joita tarvitaan syrjinnän ja köyhyyden noidankehän poistamiseksi", sanoo FRA:n johtaja Morten Kjaerum.

Romanit ovat Euroopan suurin vähemmistö, ja heidän määräkseen arvioidaan noin 10–12 miljoonaa. Tutkimuksessa haastateltiin noin 22 000:ta romania Bulgariassa, Tšekissä, Ranskassa, Kreikassa, Unkarissa, Italiassa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Slovakiassa ja Espanjassa. Tutkimus on tarkoitus uusia myöhemmin.

ihmisoikeudetvähemmistöpolitiikkaEU

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.