Selvitys: Romanien tilanne heikko kautta Euroopan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Romanien tilanne heikko kautta Euroopan

Euroopan suurin vähemmistö ei tiedä oikeuksistaan riittävästi, sanoo EU:n perusoikeusvirasto.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n ja EU:n perusoikeusviraston FRA:n julkaiseman uuden raportin mukaan Euroopan romanien tilanne on kautta mantereen selvästi kurjempi muihin väestöryhmiin verrattuna. 

Järjestöjen arvioiden mukaan vain 30 prosenttia romaniaikuisista on palkkatyössä, 90 prosenttia elää kansallisen köyhyysrajan alapuolella ja vain 40 prosenttia tietää syrjinnän kieltävistä laeista. Vain 15 prosentilla nuorista aikuisista on toisen asteen tutkinto tai ammattitutkinto.

Yleisesti romanien koulutus, työllisyys, asuminen että terveys ovat heikolla tolalla.

"Tulokset osoittavat, että tarvitaan nopeaa ja tehokasta toimintaa etenkin romanien koulutuksen parantamiseksi. Se on avain, jolla saadaan varustettua nuoret romanit taidoilla, joita tarvitaan syrjinnän ja köyhyyden noidankehän poistamiseksi", sanoo FRA:n johtaja Morten Kjaerum.

Romanit ovat Euroopan suurin vähemmistö, ja heidän määräkseen arvioidaan noin 10–12 miljoonaa. Tutkimuksessa haastateltiin noin 22 000:ta romania Bulgariassa, Tšekissä, Ranskassa, Kreikassa, Unkarissa, Italiassa, Puolassa, Portugalissa, Romaniassa, Slovakiassa ja Espanjassa. Tutkimus on tarkoitus uusia myöhemmin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia