Selvitys: Intian tehtailla tehdään eurooppalaisille kenkiä huonoilla työehdoilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Intian tehtailla tehdään eurooppalaisille kenkiä huonoilla työehdoilla

Suomeenkin tulee Intiasta puoli miljoonaa paria kenkiä vuodessa.

Työntekijöiden oikeuksien loukkaukset ovat yleisiä intialaisissa kenkätehtaissa, joissa valmistetaan kenkiä eurooppalaisille brändeille, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Selvityksen mukaan usein työsuojelu on puutteellista ja työtekijät jäävät sosiaaliturvan ja työterveyshuollon ulkopuolelle. Työntekijät sairastuvat kuluttavien työolojen vuoksi kroonisiin tauteihin mutta saattavat joutua itse maksamaan hoitonsa ja sairauslomansa.

Työntekijöiden palkka ei riitä elämiseen. Selvityksen perusteella he saavat 20–164 euroa kuussa. Elämiseen riittäisi selvityksen mukaan 251 euroa.

Tutkimus tehtiin kahdella Intian alueella: Amburissa maan eteläosassa ja Agrassa pohjoisosassa. Siihen haastateltiin 232:ta työntekijää neljässä nahka- ja jalkinetehtaassa.

Selvityksen teki eurooppalainen Change Your Shoes -hanke, jota Suomessa edustaa Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti). Selvitystä oli määrä käsitellä tänään järjestettävässä seminaarissa, mutta Eetti kertoo Suomen New Delhin suurlähetystön evänneen Suomeen kutsutulta intialaiselta kenkätehtaan työntekijältä sekä työoikeusaktivistilta viisumit.

Intia on maailman toiseksi suurin kenkien tuottaja. Vuonna 2015 maassa tuotettiin 2,2 miljardia paria kenkiä. Suomeen tulee Intiasta vuosittain lähes puoli miljoonaa paria kenkiä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia