Uutiset Yritysten yhteiskuntavastuu

Selvitys: Intian tehtailla tehdään eurooppalaisille kenkiä huonoilla työehdoilla

Suomeenkin tulee Intiasta puoli miljoonaa paria kenkiä vuodessa.
(Kuva: Craig Cloutier / CC BY-SA 2.0)

Työntekijöiden oikeuksien loukkaukset ovat yleisiä intialaisissa kenkätehtaissa, joissa valmistetaan kenkiä eurooppalaisille brändeille, käy ilmi tuoreesta selvityksestä (pdf).

Selvityksen mukaan usein työsuojelu on puutteellista ja työtekijät jäävät sosiaaliturvan ja työterveyshuollon ulkopuolelle. Työntekijät sairastuvat kuluttavien työolojen vuoksi kroonisiin tauteihin mutta saattavat joutua itse maksamaan hoitonsa ja sairauslomansa.

Työntekijöiden palkka ei riitä elämiseen. Selvityksen perusteella he saavat 20–164 euroa kuussa. Elämiseen riittäisi selvityksen mukaan 251 euroa.

Tutkimus tehtiin kahdella Intian alueella: Amburissa maan eteläosassa ja Agrassa pohjoisosassa. Siihen haastateltiin 232:ta työntekijää neljässä nahka- ja jalkinetehtaassa.

Selvityksen teki eurooppalainen Change Your Shoes -hanke, jota Suomessa edustaa Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti). Selvitystä oli määrä käsitellä tänään järjestettävässä seminaarissa, mutta Eetti kertoo Suomen New Delhin suurlähetystön evänneen Suomeen kutsutulta intialaiselta kenkätehtaan työntekijältä sekä työoikeusaktivistilta viisumit.

Intia on maailman toiseksi suurin kenkien tuottaja. Vuonna 2015 maassa tuotettiin 2,2 miljardia paria kenkiä. Suomeen tulee Intiasta vuosittain lähes puoli miljoonaa paria kenkiä.

Yritysten yhteiskuntavastuu ihmisoikeudettyö Intia Eettisen kaupan puolesta ry.

Lue myös

Farkut pyykkinarulla
Farkkujen alkuperä on helppo unohtaa, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
(Kuva:
pepperberryfarm
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Tutkimus: Epäeettisiä tuotteita ostetaan, koska kuluttajilla on lyhyt muisti

Kuluttajat unohtavat ikään kuin tahallaan, että heidän ostamansa tuote on tehty lapsityövoimalla tai tuhoaa sademetsää, käy ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta.
Nahkasandaaleita Intiassa
Nahan parkitsemisprosessi saastuttaa ympäristöä Intiassa.
(Kuva:
bookchen
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Selvitys: Intian nahkatehtaat saastuttavat ympäristöä ja sairastuttavat työntekijöitä

Intian nahkatehtailla käytetään myrkyllisiä kemikaaleja eikä työntekijöille makseta riittävää palkkaa. Nahkaa ja nahasta tehtyjä tuotteita päätyy myös Euroopan markkinoille.
Naisia tekemässä vaatteita Bangladeshissa
Vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä Bangladeshissa.
(Kuva:
Asian Development Bank
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Boikotillako vaatefirmat vastuuseen?

Monen vastuullisen kuluttajan mielessä on saattanut käydä ajatus Bangladeshissa tuotettujen vaatteiden jättämisestä kaupan hyllylle maan surkeiden työolojen takia. Suomessa vierailleet paikalliset ihmisoikeusasiantuntijat ovat toista mieltä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.