Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Seksinostokielto saa kritiikkiä Norjassa

Tuoreen arvion mukaan ostokielto on vähentänyt prostituutiota, mutta moni kritisoi pintapuoliseen tutkimukseen perustuvaa raporttia.
(Kuva: Sarah-Ji / cc 2.0)

Seksinostokielto on vähentänyt prostituutiota Norjassa 20–25 prosenttia, käy ilmi yksityisen tutkimuslaitoksen Vista Analysen tällä viikolla julkaisemasta arviosta. Monet asiantuntijat kuitenkin kritisoivat johtopäätöstä.

Norjan oikeusministeriön tilaaman arvion mukaan vuonna 2009 voimaan astunut seksinostokielto on vähentänyt seksin katumyyntiä ja tehnyt maasta vähemmän houkuttelevamman ihmiskauppiaille. Väkivalta prostituoituja kohtaan ei ole lain jälkeen lisääntynyt. Samaan aikaan hinnat ovat kuitenkin laskeneet ja prostituoidut joutuvat tekemään kovemmin töitä, arviossa kerrotaan.

Arvio perustuu muun muassa kyselyihin ja haastatteluihin, jotka tehtiin tämän vuoden tammi- ja kesäkuun välillä.

Suomen Pro-tukipisteen mukaan esimerkiksi pitkän linjan prostituutiotutkijat sekä prostituoitujen tukipalveluiden tuottajat kritisoivat kuitenkin jo etukäteen arvion kapea-alaisuutta. Myös arviot väkivallan määristä ovat kriitikoiden mukaan sekavia ja päätelmä lain vaikutuksesta prostituution vähenemiseen heikko.

Esimerkiksi kristillisen Kirkes Bymisjon -järjestön mukaan huomiota pitäisi kiinnittää enemmän seksiä myyvien asemaan katuprostituution vähenemisen sijaan. Järjestön yömajan asiakkaat ovat raportoineet lain voimaantulon jälkeen tilanteensa huonontumisesta ja negatiivisen leiman vahvistumista.

Joidenkin arvioiden mukaan seksikauppa on vain siirtynyt lain myötä kaduilta sisätiloihin.

Raportin tekijät ovat seisoneet väitteidensä takana. He olisivat omien sanojensa mukaan kuitenkin halunneet mennä kysymyksissä "syvemmälle".

Seksityöläisten oikeudet gender Norja Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.