Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Seksinostokielto saa kritiikkiä Norjassa

Tuoreen arvion mukaan ostokielto on vähentänyt prostituutiota, mutta moni kritisoi pintapuoliseen tutkimukseen perustuvaa raporttia.
(Kuva: Sarah-Ji / cc 2.0)

Seksinostokielto on vähentänyt prostituutiota Norjassa 20–25 prosenttia, käy ilmi yksityisen tutkimuslaitoksen Vista Analysen tällä viikolla julkaisemasta arviosta. Monet asiantuntijat kuitenkin kritisoivat johtopäätöstä.

Norjan oikeusministeriön tilaaman arvion mukaan vuonna 2009 voimaan astunut seksinostokielto on vähentänyt seksin katumyyntiä ja tehnyt maasta vähemmän houkuttelevamman ihmiskauppiaille. Väkivalta prostituoituja kohtaan ei ole lain jälkeen lisääntynyt. Samaan aikaan hinnat ovat kuitenkin laskeneet ja prostituoidut joutuvat tekemään kovemmin töitä, arviossa kerrotaan.

Arvio perustuu muun muassa kyselyihin ja haastatteluihin, jotka tehtiin tämän vuoden tammi- ja kesäkuun välillä.

Suomen Pro-tukipisteen mukaan esimerkiksi pitkän linjan prostituutiotutkijat sekä prostituoitujen tukipalveluiden tuottajat kritisoivat kuitenkin jo etukäteen arvion kapea-alaisuutta. Myös arviot väkivallan määristä ovat kriitikoiden mukaan sekavia ja päätelmä lain vaikutuksesta prostituution vähenemiseen heikko.

Esimerkiksi kristillisen Kirkes Bymisjon -järjestön mukaan huomiota pitäisi kiinnittää enemmän seksiä myyvien asemaan katuprostituution vähenemisen sijaan. Järjestön yömajan asiakkaat ovat raportoineet lain voimaantulon jälkeen tilanteensa huonontumisesta ja negatiivisen leiman vahvistumista.

Joidenkin arvioiden mukaan seksikauppa on vain siirtynyt lain myötä kaduilta sisätiloihin.

Raportin tekijät ovat seisoneet väitteidensä takana. He olisivat omien sanojensa mukaan kuitenkin halunneet mennä kysymyksissä "syvemmälle".

Seksityöläisten oikeudet gender Norja Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.
Intian Chennaissa seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä.
(Kuva:
Stella Paul
/
IPS
)

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.
Mariela Castro Espín (toinen vas.) johtaa Kuuban seksuaalikasvatuksen keskusta, joka järjesti tammikuussa kansanvälisen symposiumin. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.
(Kuva: Bob Jagendorf / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.