Save the Children taipui Trumpin aborttipolitiikkaan, Suomen Pelastakaa Lapset vastustaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Save the Children taipui Trumpin aborttipolitiikkaan, Suomen Pelastakaa Lapset vastustaa

Save the Children International -järjestö on päättänyt noudattaa Donald Trumpin abortinvastaista politiikkaa rahoituksensa säilyttämiseksi. Päätös on aiheuttanut järjestössä myös sisäisiä ristiriitoja.

Kätilö ja raskaana oleva nainen sairaalassa Sierra Leonessa.

Trumpin aborttisäädöksen vuoksi todennäköisesti lähes kaikki muukin terveystyö kehitysmaissa vaikeutuu. Kuva Sierra Leonesta. Kuva: Abbie Trayler-Smith / H6 Partners / CC BY-NC-ND 2.0.

Kansainvälinen lastenoikeusjärjestö Save the Children International on päättänyt ryhtyä noudattamaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamaa sääntöä, jonka mukaan maan tukemat kansainväliset järjestöt eivät saa edistää millään tavalla aborttia.

Päätös turvaa järjestölle 150 miljoonan dollarin arvoisen rahoituksen Yhdysvalloilta, mutta se on herättänyt ristiriitoja sen sisällä.

”Tilanne on ollut hyvin hankala, ja se on aiheuttanut paljon keskustelua. Toisella puolella on se, että 150 miljoonaa dollaria on sellainen raha, että sillä pelastetaan aika monta lasta. Toisella puolella taas on se, kuka määrittelee, mitä me saamme tehdä”, sanoo Suomen Pelastakaa Lapset ry:n pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta.

120 maassa lasten oikeuksia edistävä Save the Children -liike ei ole aktiivinen aborttikysymysten ajaja, mutta sen periaatteellinen kanta on, että naisilla ja lapsilla on oikeus päättää omasta kehostaan. Käytännössä Trumpin politiikan ovatkin nyt hyväksyneet, vaikean päätösprosessin jälkeen, vain liikkeen kattojärjestö sekä Yhdysvaltain järjestö.

Muut 28 maajärjestöä, mukaan lukien Suomen Pelastakaa Lapset, eivät päätöstä hyväksyneet. Siksi se ei myöskään vaikuta Suomen Pelastakaa Lasten toimintaan, Markkula-Kivisilta kertoo. Toisaalta järjestö ei tällä hetkellä muutenkaan tee hankkeita, joihin abortti saattaisi liittyä.

Laittomat abortit tappavat

Trump ilmoitti abortinvastaisesta linjauksestaan tammikuussa. Presidentti Ronald Reaganin aikoinaan kehittämä Global gag ruleksi nimitetty määräys kieltää Yhdysvalloilta tukea saavilta kansainvälisiltä järjestöiltä aborttineuvonnan, aborttien puoltamisen tai aborttien tekemisen osana terveyttä edistävää työtä.

Viimeaikaisten tietojen mukaan aborttikielto ei kuitenkaan vaikuttaisi esimerkiksi tilanteissa, joissa äidin henki tai terveys ovat vaarassa tai joissa raskaus on saanut alkunsa insestin tai sodassa tapahtuneen raiskauksen seurauksena, Markkula-Kivisilta kertoo.

Global gag rulea on arvosteltu rajusti, sillä se hankaloittaa lähes kaikenlaista terveystyötä etenkin köyhimmissä maissa. Muun muassa kansainvälinen perhesuunnittelujärjestö IPPF on ilmoittanut, ettei se noudata sääntöä, mikä tarkoittaa sille miljoonien dollarien avun menetyksiä.

Save the Children Internationalin laskelmien mukaan 14 miljoonaa lasta ja 6 miljoonaa äitiä olisi menettänyt elintärkeät terveyspalvelut, mikäli se ei olisi suostunut Trumpin määräyksiin.

Toisaalta arvioiden mukaan 47 000 naista tulee menehtymään laittoman abortin takia Trumpin määräyksen seurauksena, Pelastakaa Lapset laskee tiedotteessaan. Markkula-Kivisillan mukaan mahdollista myös on, että järjestö menettää Trumpin politiikkaan taipumisen vuoksi rahoitusta muilta tahoilta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia