Saudi-Arabian johtama liittouma lasten oikeuksien rikkojien listalle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Saudi-Arabian johtama liittouma lasten oikeuksien rikkojien listalle

YK lisäsi odotetusti Saudi-Arabian johtaman liittouman raporttiinsa, joka käsittelee lasten oikeuksien rikkomuksia konflikteissa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan maa pääsee kuitenkin liian helpolla.

YK:n erityisedustaja Victoria Gamba

YK:n erityisedustaja Victoria Gamba esitteli viime viikolla raporttia lasten oikeuksien rikkomuksista konflikteissa. Kuva: Cia Pak / UN Photo.

YK on julkistanut vuotuisen raporttinsa lasten oikeuksien rikkomuksista konflikteissa. Raportin yhteydessä julkaistavalle niin sanotulle mustalle listalle joutui tänä vuonna myös Saudi-Arabian johtama liittouma, joka on pommittanut yli kahden vuoden ajan Jemeniä.

Raportin mukaan Saudi-Arabian johtaman liittouman toimet ovat johtaneet 683 lapsen kuolemaan tai haavoittumiseen viime vuonna. Liittouma myös hyökkäsi yhteensä 38 sairaalaan tai kouluun. Jemenin huthikapinallisten tilillä on puolestaan 414 uhria.

Lista ei aiheuta juridisia toimia, mutta sitä pidetään eräänlaisena häpeälistana, jonka toivotaan johtavan lasten parempaan suojeluun. Saudi-Arabian johtaman liittouman lisääminen listalle on ollut kuitenkin tulenarka aihe, sillä viime vuonna maa painosti YK:ta ja sai näin itsensä pois listalta.

Tänä vuonna tieto liittouman lisäämisestä listalle vuosi julkisuuteen etukäteen. Listassa tyydyttiin kuitenkin kompromissiin: YK:n raporttiin lisättiin kategoria osapuolista, jotka ovat rikkomuksistaan huolimatta yrittäneet parantaa lasten asemaa. Saudi-Arabian johtama liittouma lisättiin sille. Raportin tehneen YK:n erityisedustajan Virginia Gamban mukaan liittouman päämajaan on perustettu lastensuojeluyksikkö.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan lasten suojelutoimista ei kuitenkaan ole todisteita. Sen mukaan liittouma on muun muassa tämän vuoden elokuussa tappanut seitsemän lasta amerikkalaisvalmisteisella pommilla. Liittouman lisääminen kevyempään kategoriaan vähättelee sen mukaan lasten kärsimystä.

”Joka kerta, kun YK tekee myönnytyksiä, jotka sallivat kansainvälisten lakien rikkojien vältellä kritiikkiä tai oikeutta, se rohkaisee muita tekemään rikkomuksia, jotka aiheuttavat valtavaa tuskaa ihmisille ympäri maailman”, sanoo Sherine Tadros, Amnestyn YK:n toimiston johtaja tiedotteessa.

Saudi-Arabia puolestaan on uutistoimisto Al-Jazeeran mukaan pitänyt raportin tietoja "virheellisinä ja harhaanjohtavina".

YK:n raportin mukaan hallitukset syyllistyivät viime vuonna yhteensä ainakin 4 000 lapsen oikeuksien rikkomukseen konflikteissa, muut konfliktien osapuolet yli 11 500:aan. Rikkomuksia ovat esimerkiksi lasten tappaminen, vammauttaminen, seksuaalinen väkivalta sekä aseellisiin ryhmiin värvääminen. Jemenin lisäksi lapset joutuivat rikkomusten uhreiksi esimerkiksi Afganistanissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Irakissa, Somalissa, Etelä-Sudanissa ja Syyriassa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia