Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sateenkaari-ihmisille tehdään kysely eheyttämistoiminnasta

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämispyrkimyksistä on keskusteltu vilkkaasti Pori Jazzin toimitusjohtajan homokommenttien ja potkujen jälkeen. Aiheesta ei kuitenkaan tiedetä tarpeeksi, sanoo kyselyn teettävä sateenkaarijärjestö.

Sateenkaarilippu

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille avataan pian kysely eheyttämisestä. Kuva: The All-Nite Images / CC BY-SA 2.0.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille avataan piakkoin kysely, jossa selvitetään, ovatko he kokeneet seksuaalisuuden tai sukupuoli-identiteetin muutospyrkimyksiä.

Kyselyn teettää sateenkaariyhdistys Malkus, jonka kolmivuotisen hankkeen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten henkistä ja hengellistä hyvinvointia.

Eheyttämisellä tarkoitetaan muun muassa homoseksuaalien ”käännyttämistä” heteroiksi esimerkiksi uskonnollisin keinoin. Yhdistyksen mukaan eheyttämistoiminta on kuitenkin melko tuntematonta maaperää suurimmalle osalle suomalaisista. Kyselyn avulla pyritään selvittämään ja avaamaan keskustelua siitä, mitä toiminta tarkkaan ottaen on.

”Sen sijaan, että vain kauhisteltaisiin ja jopa mystifioitaisiin eheyttämistä, on tärkeää myös selvittää syyt, miksi se on haitallista”, sanoo hankkeen koulutuksesta ja sovittelusta vastaava koordinaattori Peik Ingman tiedotteessa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eheyttämistoiminnasta on keskusteltu vilkkaasti sen jälkeen, kun Pori Jazz päätti viime viikolla toimitusjohtajansa Aki Ruotsalan työsuhteen. Ruotsala oli antanut Satakunnan Kansan haastattelussa ymmärtää, että homoudesta voi ”eheytyä” aivan kuten huumeista.

Eheyttäminen on Suomessa kielletty lääketieteellisenä toimintana, ja Seta on vaatinut sen kieltämistä myös maallikoilta.

Malkuksen mukaan terveydenhuollon ammattilaisetkin saattavat kuitenkin harjoittaa sitä vapaa-ajalla. Kiellon varjopuolena toiminta siirtyy yhä tiukemmin piiloon, ja siitä on vaikea saada tietoa.

”Kaikkein haavoittuvimmassa asemassa tässä ovat ne ihmiset, jotka kokevat tarvetta muuttaa itseään. Heidän voi olla hyvin vaikeaa tulla mukaan esimerkiksi Setan toimintaan, koska pelkona on, että omaa vakaumusta ei ymmärretä tai hyväksytä", toteaa hankkeen vertaistoiminnasta ja tiedotuksesta vastaava koordinaattori Lumi Sammallahti.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia